Vive Le Voyage

Sziget: The island of freedom

Sziget festival

De zomerse avonden gevuld met de nalatenschap van warme zonnestralen, je beste vrienden, partner of familie en verfrissende drankjes lopen langzaam ten einde. Ook voor de festivalgangers onder ons heeft de start van het najaar een nadeel: het festivalseizoen zit er bijna weer op voor dit jaar. Maar niet getreurd. In het voorjaar vind je de eerste festivals alweer uit hun schulp kruipen en stomen de zomerse festivalweekends zich alweer klaar. Eén festival in het bijzonder: Sziget.

Het eiland Sziget

Sziget festival één van de vele internationale festivals waar jij volgend weer aanwezig bij kunt zijn! Het festival vindt plaats op een eiland genaamd Sziget (hoe kan het ook anders) in de hoofdstad van Hongarije: Boedapest, ook wel Budapest. Wie deze stad niet kent van de gesplitste tweedeling: Buda en Pest, kent het wel van de chique badhuizen die er te vinden zijn. Het oude gedeelte en nieuwe  scheiden zich door de rivier de Donau. Niet alleen vanwege het Sziget festival is het bezoeken van deze stad een aanrader, de vriendelijke mensen, het heerlijke eten en de bijzondere cultuur, architectuur én eerdergenoemde badhuizen maken het een heerlijke stad om te bezoeken.

Sziget festival

De artiesten van Sziget festival

Het eiland Sziget wordt ieder jaar omgetoverd tot één groot festijn waar meerdere hoofdpodia en grote tenten ruimte bieden voor festivalgangers vanuit Europa, maar ook ver daar buiten. Qua artiesten kom je hier Justin Bieber of Rihanna niet tegen, maar wel DI-RECT, Regina Spektor, Kees de Hond en DJ’s als Alosso. En natuurlijk nog veel en veel meer. Zo ook kwam Michel Prins een buiten huiskamer concert geven drie jaar geleden en vind je ruige rockbands in de wat kleinere tenten.

Vermaak op Sziget festival

Overdag vermaak je je op dit eiland prima. Overal vind je de gekste activiteiten om met je vriendengroep te ondernemen, maar ook de Donau gaat je beste vriend zijn wanneer de temperatuur zijn pieken kent van 40 graden. Een tip voor de schone lui onder ons en liever in een schoon chloorbad de middag willen vertoeven: dat is er nét buiten het eiland. Met de metro ga je niet richting de stad, maar juist de andere kant op. Daar vind je na een aantal haltes een heerlijk verzorgd zwemparadijs met verschillende glijbanen. Fris je ’s avonds op bij de wasbakken op de camping of wanneer je op het terrein zelf kampeert: dan heb je dikke pech! De rijen bij de wc’s en douches zijn vaak zo lang, dat je hier niet eens het geduld voor op kunt brengen. Maar dat is zeker geen punt op Sziget festival. De hitte vind je overal terug en vies word je hier snel genoeg!

Sziget festival

Vervoersmogelijkheden

Het Sziget festival kun je op verschillende manieren bezoeken. Allereerst gaat er een trein vanuit verschillende plekken in Nederland, waaronder het Limburgse Venlo. Vanuit hier reis je in 22 uur richting Boedapest waarnaar je met de bus/taxi het eiland bereikt. Houd er wel rekening mee dat de treinen van drie jaar geleden nog geen airco bevatten en de cabines klein en oncomfortabel slapen. Een tweede mogelijkheid is het vliegtuig nemen. Een iets luxere positie, maar zeker niet overbodig na een weekje feesten. De derde manier is uiteraard zelf met de auto ernaar toe rijden. Je bent dan wel even onderweg, maar tussenstops als Berlijn en Krakau maken het al meer dragelijk.

Tickets Sziget festival

Je kunt zo lang als je wilt op het festivalterrein een feestje vieren met een maximum van tien dagen. Een zevendaagse pass kost je tot 31 december € 275, een vijfdaagse pass € 250 en dagkaarten zijn € 65. Het eten en drinken op het festival zelf zijn ontzettend goedkoop, zo ook de bezoekjes en uitgaven in de stad Boedapest. Van het Sziget eiland naar de stad is het ongeveer tien minuten in de metro.

Dus, maak jij je al klaar voor volgende zomer?!

Het ontdekken van onbekende plekjes in de wereld prikkelen mij om op avontuur te gaan. Het proeven van nieuwe gerechten en lokale producten en daarnaast het leren kennen van een nieuwe cultuur, inspireren mij. De wereld heeft ons zoveel te bieden en daar wil ik achter komen door te reizen, zowel binnen als buiten Europa. Het liefst reis ik met een backpack en overnacht ik bij locals om de echte authenticiteit van een bestemming te leren kennen.

1 Comment

  1. Iris

    9 oktober 2016 at 20:27

    Jaaa! Sziget staat zeker op mijn bucketlist ;)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.