Vive Le Voyage

The Chai Lai Orchid, een stap richting een betere wereld

In het land van de glimlach bezocht ik afgelopen april de Chai Lai Orchid. ‘S ochtends om kwart over vijf ging de wekker. Het was tijd om de taxi te pakken vanuit Chiang Mai naar de Mae Wang Jungle in Thailand. Dit is namelijk de plek waar de Chai Lai Orchid te vinden is, een non-profit organisatie die opkomt voor slachtoffers van mensenhandel, dierenwelzijn en mensen in nood.

Een onderwerp dat aandacht verdient

Bij aankomst ontmoette ik Alexa, de oprichtster van de Chai Lai Orchid. Ze was aan het reizen door Thailand toen ze een jong, Birmees meisje verkocht zag worden aan een Servische man. Alexa heeft de transactie stop weten te zetten en heeft het meisje naar een safe house kunnen brengen, maar vanaf daar begon het moeilijkste deel pas. Dit opende Alexa’s ogen en in plaats van het te negeren voelde ze vanaf dat moment de plicht om in actie te komen. Dit resulteerde in het Daughters Rising programma. Een programma dat deze vrouwen een nieuwe toekomst, educatie en werkgelegenheid biedt bij een nieuw opgezet eco-lodge park in Chiang Mai.

Chai Lai Orchid

Olifantenritjes

Augustus 2015 was een keerpunt voor Alexa, toen de mishandeling van een volwassen olifant van een naastgelegen olifantenpark leidde tot de dood van een mahout (olifantenverzorger). De mannetjes olifant vertoonde al dagen tekenen dat hij in zijn paringsfase zat, wat tevens de fase is waarin het agressieniveau van een olifant stijgt. Mahouts kennen hun olifant beter dan wie dan ook, en de verzorger van deze olifant heeft op dat moment zijn baas gesmeekt om deze olifant op dit moment niet te laten werken. ‘He is going to kill me’ waarschuwde hij. Maar toen de tour bus vol toeristen arriveerden, welke allemaal wel flink wilden betalen voor een olifantenritje, werd er besloten om de mahout toch te laten werken met deze olifant. Tijdens een wandeling met drie toeristen op zijn rug keerde de olifant zich tegen zijn verzorger, wat leidde tot de dood van de mahout.

Sindsdien ‘huurt’ de Chai Lai Orchid de olifanten van het naastgelegen olifantenpark, om de dieren ten minste halve dagen een humane behandeling te kunnen bieden. Zo maakt Chai Lai Orchid geen olifantenritjes met stoeltjes en laten ze de olifanten geen rare ‘circus acts’ uitvoeren. Verschillende olifanten op het Chai Lai Orchid park zijn daarnaast opgevangen omdat ze bijvoorbeeld blind waren en afgedankt werden door de toeristische industrie omdat ze niet meer volledig inzetbaar waren. Door bezoekers te informeren over deze bedreigde diersoort en over de verkeerde behandeling hiervan hoopt Chai Lai Orchid te inspireren en een voorbeeld te zijn voor een juiste behandeling van dieren binnen de toeristische industrie.

Chai Lai Orchid

Elephant & Waterfall Trek

Onze gids Olive, welke het Daughters Rising programma succesvol heeft afgerond, werkt inmiddels voor het Chai Lai Orchid Park als tour guide. Bij de Chai Lai Orchid worden verschillende tours in de natuur aangeboden. Zo kozen wij voor de Elephant & Waterfall Trek.

Na een ontmoeting met verschillende olifanten stappen we bij Olive in de auto. Tijd om dieper de jungle in te gaan. Na een hobbelig half uur komen we aan op de plaats van bestemming, middenin de jungle van Chiang Mai. Op een kleine open plek staan twee enorm prachtige olifanten, een houten overkapping met kampvuur en staan vier kleine hutjes welke uitkijken over een rivier. Iets verderop horen we het water van de waterval naar beneden kletteren.

Met een hakmes hakken we wat bamboe in stukken en vullen we drie volle tassen. We gaan de olifanten ‘uitlaten’. De Mahout, die aanwezig is op het kamp, gaat met ons mee. Een prachtige wandeling door de ongerepte jungle volgt. In het begin een beetje spannend maar al snel voelen we de dieren aan. Ze zijn rustig, vrolijk en willen eigenlijk maar een ding van ons. De bamboe. De olifanten zijn duidelijk zichtbaar aan het genieten en Olive vertelt ons dat het erg belangrijk is dat ze regelmatig mee de jungle in worden genomen, omdat dit hun natuurlijke omgeving is. De Mahout heeft de dieren volledig onder controle met zijn stem en dit geeft ons een veilig en rustgevend gevoel. Ongeveer twee uur lang hebben we met een grote glimlach op ons gezicht door de jungle gelopen met voor en achter ons een olifant. Aan het einde van onze wandeling komen we uit bij een waterval. We kunnen allemaal wel wat verfrissing gebruiken en sluiten onze dag af met een heerlijke duik in het water.

Chai Lai Orchid

Naar mijn mening is de situatie rondom olifantenritjes, uitbuiting en dierenmisbruik in deze landen nog verre van ideaal, maar de Chai Lai Orchid zet in ieder geval een flinke stap richting een betere wereld. Kies daarom niet alleen voor de makkelijkste of goedkoopste optie en ga altijd bij jezelf na wat jij als persoon achterlaat op een bestemming en wat de impact is van jouw bezoek. Wil je meer weten over de Chai Lai Orchid en het Daughters Rising programma? Bezoek chailaiorchid.com, daughtersrising.org, of lees dit artikel van blindfoldmag.com

Happy conscious travels :)

Student aan het NHTV in Breda. Gepassioneerd in reizen, bloggen, creativiteit en fotografie, maar ook vooral goed in luieren, terrassen en Netflixen. Gek op authenticiteit en nieuwsgierig naar alles. Ik blijf me verbazen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.