Vive Le Voyage

Tip: vier Songkran in Thailand en vergeet je waterpistool niet!

Mocht je rond half april in de buurt van Thailand zijn, dan mag je één ding absoluut niet missen: het Songkran festival, oftewel het Thais Nieuwjaar. Als backpacker mocht ik dit evenement afgelopen jaar meemaken, en ik kan met zekerheid zeggen dat dit het hoogtepunt was van mijn reis door Thailand!

Het Songkran festival wordt officieel gevierd van 13 t/m 15 april, maar duurt soms ook langer. Vlak voor deze periode trekken de Thai vaak terug naar hun geboorteplaats om daar samen met hun familie het nieuwe jaar in te luiden. Bussen en treinen met name van en naar grote steden zoals Bangkok en Chiang Mai zitten overvol. Niet alleen de Thai, maar ook toeristen trekken in deze periode massaal naar de grote steden om het festijn mee te maken. Het is daarom slim om ruim van te voren voor vervoer en verblijf te zorgen, want last minute kan dit nog eens lastig worden.

Songkran is een Boeddhistisch feest dat van oorsprong alleen in het noorden van Thailand werd gevierd. Inmiddels vindt het zogenoemde ‘waterfestival’ in het hele land plaats. Traditioneel staat het nieuwjaarsfeest in het teken van reiniging, zuivering en een nieuw begin. Op de eerste dag van het festival worden huizen schoongemaakt en boeddhabeelden gewassen. Het water staat hierbij centraal: het staat symbool voor het reinigen van lichaam en geest en spoelt de zonden en het ongeluk van het afgelopen jaar van je af.

Songkran2_festival_ChiangMai_Thailand

Na dit enigszins religieuze begin van het festival begint daar waar iedereen zich het hele jaar al op heeft verheugd. Simpel gezegd verandert heel Thailand in één groot waterfestijn, en dat vier dagen lang! Daags van te voren staat de verkoop van waterpistolen (elk gewenst formaat), emmers, en waterdichte hoesjes (heb je zeker nodig!) al centraal. Zelfs de onwetende toerist krijgt hierdoor het vermoeden dat er iets groots staat te gebeuren. En terecht, want niemand, maar dan ook niemand blijft gespaard tijdens dit massale gevecht.

Van oude Thaise vrouwtjes die glimlachend heel subtiel een kopje ijskoud water in je nek gieten, Thaise kinderen die zonder twijfel hele emmers water over je heen kieperen tot pickuptrucks en TukTuk’s vol met locals (en bakken ijswater) die door de straten heen rijden om elke willekeurige voorbijganger de volle laag te geven. Na nog geen tien meter uit mijn hostel was ik al doorweekt, je weet letterlijk niet wat je meemaakt!

Gewapend met een kleurige supersoaker, vormde ik een team met een groep medebackpackers die ik eerder tijdens mijn reis had ontmoet. Als kleine kinderen zo blij, mengden we ons in dit enorme, eindeloze watergevecht. Zelden heb ik zoveel lol gehad! (Het vormen van een team is overigens zeer aan te raden, tenzij je natuurlijk in je eentje de strijd aan wilt gaan tegen de rest: praktisch iedereen om je heen).

901853_10151595491904628_1503702072_o

Het Songkran festival is een onbeschrijfelijke ervaring die je mee moet maken. Naast het feit dat een watergevecht gewoon heel erg leuk is, is Songkran bijzonder omdat werkelijk iedereen er aan mee mag doen, en ook iedereen dat doet. Hoe jong of oud je ook bent, Thais of toerist, het maakt niet uit: dit feest is voor iedereen! De gemoedelijke sfeer waarin dit vierdaagse ‘gevecht’ plaatsvindt is dan ook fascinerend. Iedereen blijft vriendelijk en heeft plezier, ook na het incasseren van zes emmers ijskoud water. Dit is iets wat ik in Nederland niet voor me zou zien, hiervoor moet je echt in Thailand zijn!

Dus mocht je overwegen om te gaan, twijfel dan niet langer: dit wil je meemaken!

Gouden tip: het loont om te investeren in een goede supersoaker (de grote zijn echt beter!). Geloof mij, die heb je nodig! Ook waterdichte hoesjes zijn onmisbaar, voor je geld en eventueel je mobiel!

Deze blog is geschreven door gastblogger Silke Klein Koerkamp.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips en mooie reisverhalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.