Vive Le Voyage

Tips om je reis naar Iran voor te bereiden

Hoe bereidt je een reis naar Iran voor? Die vraag stelde ik mezelf een paar weken geleden. Ik ga namelijk samen met een vriendin twee weken naar Iran. Wij gaan zelfstandig in Iran rondreizen en een (goede) voorbereiding is deel van de voorpret en is natuurlijk belangrijk. Door de huidige ontwikkelingen is Iran steeds populairder aan het worden als vakantiebestemming. De redenen waarom Iran op je bucketlist moet staan, heb ik eerder beschreven in waarom ik naar Iran op reis ga. Hier heb ik mijn tips beschreven om je reis naar Iran voor te bereiden.

1. Beste reistijd

Het is handig om vooraf het klimaat van Iran te bekijken om niet overvallen te worden door de weersomstandigheden. Iran is een uitgestrekt land met grote verschillen. In de zomer zijn de temperaturen boven de 40 graden Celsius. De lente (april en mei) en de herfst (september en oktober) zijn de beste reistijd voor Iran. In de maand Ramadan kun je overigens prima reizen in Iran, echter kan het soms lastig kan zijnom overdag een restaurant te vinden dat open is.

2. Geldzaken

Pinnen is op dit moment in Iran niet mogelijk. In de toekomst, als de sancties zijn opgeheven en Iran is aangesloten op het wereldwijde banksysteem, zal dit wel gaan. Ook de creditcard werkt momenteel niet in Iran. Het is dus erg belangrijk om dollars (euro’s) mee te nemen, bij voorkeur in kleinere coupures. Deze kun je vervolgens wisselen bij banken of bij wisselkantoren. Ook kun je geld ‘op straat’ wisselen. De munteenheid in Iran is de Rial, maar deze kun je alléén in Iran zelf verkrijgen. De term Rial wordt echter weinig gebruikt en men spreekt vaak met de term Toman. 1 Toman is 10 Rial.

3. Kledingvoorschriften

Voor vrouwen gelden er kledingvoorschriften en uit respect voor het land is het belangrijk om je hieraan te houden. Dit houdt in dat je een lange broek moet dragen en je armen bedekt moeten zijn. Loszittende tuniekjes zijn perfect, aangezien je vrouwelijke vormen ook bedekt moeten zijn. Overigens is daaronder een skinny jeans geen probleem en ook zijn slippers toegestaan. Het enige wat je showt in Iran is je gezicht. En dus moet je een hoofddoek/sjaal dragen als vrouw, maar deze kun je gewoon losjes op je hoofd doen. Mocht je een heiligdom bezoeken waar een chador wel vereist is, dan kun je deze bij de ingang lenen. Toeristen worden door de zedenpolitie overigens met rust gelaten.

Iran Esfahan

4. Internet (wifi)

De meeste hotels/hostels in de steden hebben wifi. Echter is het internet traag en zijn veel sites geblokkeerd. Het is handig om een VPN-abonnement te nemen, waarmee je die blokkades (bijvoorbeeld van Facebook) omzeilt. Hierbij is VPN Express is aan te raden.

5. Visum

Een visum regel je makkelijk via het Iraanse consulaat in Den Haag. Je kunt op het vliegveld van Teheran ook een visum on arrival krijgen. Kijk op iranianvisa.com voor meer informatie en lees Hoe regel je een visum voor Iran?

6. Foto’s

Je mag niet overal foto’s maken, dit is bijvoorbeeld niet toegestaan bij militairen en overheidsgebouwen, zoals politiebureaus. Bepaalde gebieden kun je ook beter mijden i.v.m. radicale islamitische bewegingen, zoals de provincie Sistan en Boelitjstan. Foto’s maken van de bezienswaardigheden, de mensen en het straatleven zijn geen enkel probleem. Zoals altijd is het natuurlijk wel aan te raden als je mensen fotografeerd om het eerst te vragen.

7. Inlezen

Om meer te weten te komen over Iran zijn er een aantal interessante boeken om te lezen en documentaires om te kijken. Dit zijn mijn favorieten:

 • “Onze man in Teheran”, VPRO
 • “3 op reis” met Floortje Dessing in Iran
 • “Dochter van Isfahan”, Anita Amirrezvani
 • “Sluiers van Teheran”, Nina Rasmussen
 • “Stiekem kan hier alles”, Eefje Blankevoort

Ik ben lid geworden van de Facebookgroep “See you in Iran” en hier kun je veel informatie vinden over Iran. Er zijn veel Iraniërs die in deze groep aanwezig zijn en de informatie die zij over het leven in Iran of een bepaalde stad geven, is interessant.

8. Farsi

Ik leer altijd een aantal basiswoorden van de taal van het land waar ik heen ga. Dus ik adviseer om wat woorden Farsi te leren. Dit maakt het reizen in Iran makkelijker en natuurlijk leuker. Tevens is het handig om de Perzische cijfers uit je hoofd te leren voor bijvoorbeeld de prijzen en de tijden van een bus.

 • Hallo – Salaam
 • Tot ziens – Bèh oomiede diedar
 • Dank je wel – Taashaakkor
 • Ja – Bale
 • Nee – Naa
 • Hoe gaat het – Chetori?
 • Goed, dank je wel – Goebaam, mersi
 • 0 صفر sefr
  1 یک yak
  2 دو do
  3 سه se
  4 چهار chahar
  5 پنج panj
  6 شش shesh
  7 هفت haft
  8 هشت hasht
  9 نه noh
  10 ده dah

Mocht je nog tips hebben voor mij of vragen hebben dan hoor ik het graag!

Tip:

Een reis naar Iran is niet compleet zonder het bezoeken van:

 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

6 Comments

 1. Matthijs

  29 maart 2016 at 19:55

  Taxi Teheran moet een aanrader zijn voordat je naar Iran gaat, heb je die ook gezien? Voor een paar weken terug werd deze nog uitgezonden op één van de Nederlandse zenders. Ik ga in mei maar moet de film nog steeds bekijken, net zoals een paar andere in je mooie lijst!

  • Marieke Willems

   5 april 2016 at 19:18

   Hoi Matthijs,

   Dank voor je reactie! Excuses voor de late reactie. Taxi Teheran klinkt als een super goede tip! Ik ga het zeker kijken! Wanneer ga jij? Ik ga namelijk ook in mei en misschien komen we elkaar nog wel tegen in het prachtige Iran! Binnenkort komt er een blog van mij online over het regelen van je visum voor Iran. Wellicht heb je nog wat aan de tips die ik daarin beschrijf!

   Groetjes Marieke

 2. Ronnie

  11 april 2016 at 05:28

  Vraag: Ik wil volgende maand maar woon niet in NL dus kan geen visa in Den Haag ophalen. Hoor verschillende verhalen over de Visa on Arrival op het vliegveld. Hoef ik daar niet voor aan te vragen? Mocht iemand hier meer over weten hoor ik het graag. Thanks

  • Marieke

   11 april 2016 at 23:06

   Hoi Ronnie, Ik weet het niet zeker, omdat ik verschillende verhalen hoor en dingen lees. Volgens mij kun je tegenwoordig inderdaad een visa on arrival krijgen. Wel is dat maar voor 15 dagen. Dat is tenminste wat ik lees. Wanneer ga je naar Iran? Ik kan het anders wel navragen bij reizigers die ik ontmoet als ik in Iran ben!
   Groetjes Marieke

 3. Marjorie Mashalakhani - de Jong

  6 februari 2018 at 19:55

  Beste Marieke,

  Wat ontzettend leuk om nu eens iets positiefs en enthousiasts te horen over het prachtige en gastvrije Iran! Mijn (iraanse) man en ik gaan ieder jaar in het voorjaar naar Iran waar we eerst een paar dagen de familie bezoeken en daarna met zn tweetjes op stap gaan. Ieder jaar weer geniet ik hier enorm van en word dan ook echt soms verdrietig over de negatieve dingen die (onwetende) mensen over Iran schrijven. Wij wensen je nog vele mooie reizen naar Iran toe!

  • Isabel Mosk

   16 februari 2018 at 15:21

   Beste Marjorie,

   Dank voor de leuke reactie op de blog! Ik ben zelf ook naar Iran geweest en vond dit een zeer unieke en bijzondere bestemming! Dit is het meest gastvrije land!

   Groet,
   redactie VLV

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.