Vive Le Voyage

Top 5 boeken met reisverhalen

Reizen en tijd in het buitenland doorbrengen zorgt voor bijzondere verhalen en dus ook voor mooie boeken. Ik ben dan ook fan van de quote: `Traveling leaves you speechless and then turn you into a storysteller`.  Wat zijn nou de boeken die je gelezen moet hebben? Dit is mijn top 5 van waargebeurde boeken met reisverhalen!

1. Eten, bidden, beminnen door Elizabeth Gilbert

Op haar dertigste heeft Elizabeth alles wat een moderne vrouw zich maar kan wensen: een echtgenoot, een huis en een succesvolle carrière. Maar in plaats van gelukkig te zijn wordt ze overspoeld door paniek, verdriet en verwarring. Twee jaar later na een bittere echtscheiding en een hevige depressie, besluit Elizabeth een radicale stap te nemen: ze gaat een jaar lang alleen op reis. Op haar zoektocht naar evenwicht en geluk doet ze drie landen aan. In Italië leert ze la dolce vita kennen, in India verdiept ze zich in meditatie en schrobt ze tempelvloeren, en in Indonesië ontdekt ze de balans tussen ernst en lichtvoetigheid – en ontmoet ze haar grote liefde.

Een boek wat ook verfilmd is en dat je zeker inspireert. Het verhaal is herkenbaar en op een makkelijke en grappige manier beschreven. Voor mij gaf het de doorslag om ook een paar maanden onbetaald verlof te nemen van mijn werk.

download (3)

2. Holy cow van Sarah Macdonald

Na een rugzakvakantie door India besluit de 21-jarige Sarah Macdonald dat ze het land uit de grond van haar hart haat. Wanneer een bedelaar op het vliegveld haar hand leest en volhoudt dat ze op een dag terug zal keren – uit liefde – houdt ze India echt helemaal voor gezien. Elf jaar later komt de voorspelling echter uit. Wanneer haar grote liefde naar New Delhi is overgeplaatst, geeft zij haar baan als radio-dj in Sydney op om haar verloofde te volgen naar de meest vervuilde stad op aarde. Zo vindt Sarah Macdonald in het land waarvan ze aanvankelijk gruwt, antwoord op haar vragen over leven en dood. Ze toont ons een caleidoscopisch beeld van een overrompelend land vol bijgeloof en vervoering, waarbij ze ook nog wordt geholpen door de Dalai Lama, een heuse godin en een stelletje Bollywoodsterren.

Voor iedereen die naar India op reis gaat is dit echt een boek dat je gelezen moet hebben! Het geeft een goed en realistisch beeld over India. En doordat de hoofdpersoon een vrouw is, krijg je een indruk hoe het als westerse vrouw is om in India te reizen en te leven.

download (2)

3. Strafkamp 22 van Tig Hague

Een gram wiet op het vliegveld van Moskou: het begin van een reis naar de hel. Tig Hague, een jonge Brit die voor zijn bedrijf regelmatig naar Moskou vliegt, wordt op een dag uit de rij voor de Russische douane gehaald. Als zijn koffers open moeten slaat de schrik hem om het hart: in zijn spijkerbroek zit nog een klein beetje wiet na een nachtje stappen in Londen! Tig wordt direct gearresteerd, gefouilleerd en op transport gezet naar Strafkamp 22. Hij belandt in een smerige cel vol ratten en medegevangenen, wordt gedwongen onbegrijpelijke verklaringen in cyrillisch schrift te ondertekenen en ontbeert elke betrouwbare juridische ondersteuning bij zijn proces. Zijn ouders en zijn vriendin voeren vanuit Londen een wanhopige strijd om hem te bereiken en bij te staan. Bijna twee jaar na zijn arrestatie, na een lange juridische strijd, krijgt Tig gratie en keert hij huiswaarts. Zijn belevenissen tekende hij op in dit confronterende verhaal dat sterke herinneringen oproept aan Midnight Express en Levenslang in Thailand.

Een bijzonder boek dat veel indruk op mij gemaakt heeft . Echt een verhaal dat je zeker niet snel vergeet!

download (1)

4. Shantaram van Gregory David Roberts

Lin ontsnapt uit een Australische gevangenis en reist met een vals paspoort naar India. Hij dompelt zich onder in de kleurrijke chaos van Bombay waar hij de trouwe gids Prabaker ontmoet en bevriend raakt met de maffiabaas Khader Khan en de ongrijpbare Karla. Onder de indruk van de armoede in de krottenwijken en gesteund door zijn nieuwe vrienden besluit Lin zijn beperkte EHBO-training aan te wenden om een kliniek te beginnen. Terwijl een niet aflatende stroom verstotelingen bij hem aanklopt, bouwt hij een nieuw leven op. Maar pas als Lin de innerlijke rust voelt om kritisch te kijken naar zijn eigen daden, komt de liefde waarnaar hij zo verlangt binnen handbereik.

Het is een behoorlijk dik boek, maar zeer interessant en uniek. Ook voor de niet India liefhebbers is het erg boeiend om te lezen. Je ervaart een enorme sympathie voor de hoofdpersoon, ondanks dat het een ontsnapte gevangene is die ook in dit verhaal op het verkeerde pad raakt. De mooie en slechte kanten van Bombay komen mooi tot uiting in dit boek.

content

5. 72 dagen in de Andes van Nando Parrodo

Op vrijdag 13 oktober 1972 stort een vliegtuig neer in het Andesgebergte. Aan boord: vijftien leden van een Uruguayaans rugbyteam, hun familieleden en supporters, op weg naar een wedstrijd tegen Chili. Onder de rugbyers ook Nando Parrado, die drie dagen bewusteloos in het ijskoude vliegtuigwrak ligt. Wanneer hij weer wakker wordt ontdekt hij dat velen het ongeluk niet hebben overleefd, onder wie zijn moeder en zuster. Zij die het wel hebben overleefd, blijken diep in de Andes op een gletsjer in de sneeuw te zitten, zonder voedselvoorraden en enig uitzicht op hulp. Ze vechten tegen de onophoudelijke kou, levensgevaarlijke lawines en uiteindelijk het verschrikkelijke nieuws dat de reddingsoperaties van de buitenwereld zijn gestopt…

Dit boek is ook verfilmd en hierdoor kent bijna iedereen het verhaal. Maar het lezen van het boek is zeker de moeite waard. Ondanks dat je weet hoe het verhaal ongeveer in elkaar zit, blijft het spannend om te lezen en leef je automatisch enorm mee met de hoofdpersoon.

download

 

Reizen geeft me energie en maakt mij een rijker mens. Dit kan zowel door korte trips in Europa en Nederland te maken als door verre reizen. Waarbij Azië mijn favoriete werelddeel is. Wat ik zie op mijn reizen aan prachtige mensen, culturen, imponerende natuur, of alles wat op een andere manier mijn zintuigen prikkelt, draagt bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik loop graag buiten de gebaande paden! De wereld is zo mooi en leerzaam!

3 Comments

  1. Denise - Follow my footprints

    15 maart 2016 at 12:23

    Mijn favoriet staat er niet bij, maar de bovenste is inderdaad een fijn boek. Iets te langdradig aan het eind vond ik, maar toch heerlijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.