Vive Le Voyage

Met de trein van België naar China met kids

Trans-Siberië express

Als je met kinderen reist is de trein ideaal, zelfs voor heel grote afstanden. Slaaptreinen zijn leuk voor alle leeftijden, maar voor kinderen zijn ze magisch. Met 2 kinderen heb je bovendien altijd een coupé met 4 bedden voor je gezin apart (zonder twijfel slapen de kinderen in de bovenste bedden). Dat maakt het heel gezellig en je kan nog altijd sociaal zijn door gewoon de deur van je coupé open te zetten. Voor kinderen onder de 10 jaar betaal je op treinen meestal maar halve prijs of zelfs nog minder. En dat terwijl je voor vliegreizen voor kinderen vanaf 2 jaar volle pot betaalt. Wij trokken met onze 2 kinderen (3 en 8 jaar) in 1 maand met de trein van Gent naar Beijing in China. Het was een fantastische ervaring. Het landschap verandert langzaam en je rolt letterlijk van de ene cultuur in de andere. Uiteraard moet je regelmatig de rit onderbreken en plaatsen van dichterbij ontdekken. Hier zijn enkele tips als je dit traject of een gedeelte ervan wil ondernemen.

Kind in Trans-siberische trein

Traject

De reis begint wanneer je in je eigen stad op de trein stapt. Je hoeft dus niet per sé de kortste weg te kiezen, maar de weg die je zelf het meest interessant vindt. Om naar Moskou met de trein te reizen is de meest logische en directe weg om vanuit België of Nederland door Duitsland, Polen en Wit-Rusland te reizen. Als je deze route kiest moet je voor Wit-Rusland wel op voorhand een visum regelen. Aangezien we wel wat tijd hadden besloten wij om langs Scandinavië te gaan. Zo konden we nog enkele mooie nazomer dagen mee pikken in Stockholm en Helsinki. Hoe reis je dan precies? Als volgt: nachttrein Köln – Kopenhagen, sneltrein Kopenhagen – Stockholm, ferry Stockholm – Helsinki. Kinderen vinden het fantastisch om in een reuze Viking boot (de rederij heette Viking Line) te slapen in een kajuit. Wegvaren uit Stockholm langs massa’s groene eilandjes is subliem.Vanuit Helsinki rijdt de klassevolle Tolstoy nachttrein naar Moskou (via Sint Petersburg).

In Moskou vertrekt natuurlijk de legendarische Trans-Siberië express. Deze rijdt in 6 dagen naar Vladivostok. De meer populaire en gevarieerde route is de Trans-Mongolië express die vanuit Moskou via Mongolië naar Beijing rijdt in 5 dagen. Je kiest op voorhand waar je de lange treinreis wil onderbreken. Probeer zeker te slapen in een houten hut aan het Baikal meer, een Russische banya te nemen, door de Tunka valley te cruisen, te slapen in een Mongoolse ger en te paard te rijden door de steppe in Mongolië. Het laatste traject van de Trans-mongolië express rijdt doorheen de Gobi woestijn en verder langs de Chinese muur Beijing binnen. Vanuit Beijing kan je natuurlijk overal naartoe in China en Azië. Wij trokken met de trein nog verder naar Xi’an en daarna via Langzhong naar Chengdu. Een onvergetelijke ervaring!

Utulik, Siberië

Snuif in dit kort filmpje verder de sfeer op van onze reis op de Trans-mongolië express:

Treinen boeken

Een heel goed startpunt om treinreizen voor te bereiden is www.seat61.com, een uit de hand gelopen hobby van één man die over alle treinen in de wereld zeer actuele informatie geeft. De site is niet altijd even gebruiksvriendelijk, maar dat weegt niet op tegen de schat aan waardevolle informatie. De slaaptrein van Köln naar Kopenhagen en de sneltrein naar Stockholm kan je samen boeken via www.b-europe.com of www.bahn.com. Deze connectie is helemaal niet duur en is zeker een goed alternatief voor een vlucht als je wat tijd hebt. De Tolstoy nachttrein naar Moscow kan je boeken via de Finse spoorweg (www.vr.fi). Als je onderweg ook Sint-Petersburg wil meenemen kan je zeker ook de Allegro sneltrein vanuit naar Helsinki naar Sint-Petersburg nemen (ook via www.vr.fi). Treinen in Rusland boeken is ietsje omslachtiger dan in Europa (tenzij je Russisch spreekt natuurlijk). Heel erg aan te raden is www.realrussia.co.uk. Deze organisatie werkt als een reisbureau. Je kan op de site op een vrij overzichtelijke manier je traject en voorkeuren aangeven: waar je wil stoppen en welke prijsklasse je wil.  Je betaalt Realrussia om je tickets voor de Trans-siberische trein te boeken op het moment dat de Russische spoorweg dit vrijgeeft. Je doet dit best enkele maanden op voorhand. Wanneer je in Moskou bent, kan je je tickets gaan ophalen in het kantoor van Realrussia.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

5 Comments

 1. Eva Hopstaken

  4 augustus 2014 at 15:06

  Ik heb de route reeds vier keer bereisd, maar wil (denk ik volgend jaar) ook graag met onze kleine meid deze trip gaan maken.

  • Isabel Mosk

   4 augustus 2014 at 15:34

   Leuk als je dat gaat doen! Ik vond het ook een zeer bijzondere reis. Wellicht heb je wat aan de tips van Tomas:) *Isabel

 2. Tikva

  5 augustus 2014 at 08:25

  Lijkt met erg gaaf om te doen en leuk om te lezen. Zie het al helemaal voor me lekker knus met je gezinnetje in de treincoupe en dat stoppen voor mooie plekjes.

  • Isabel Mosk

   5 augustus 2014 at 15:20

   Wij vinden het ook bijzonder dat hij dit met zijn gezin gedaan heeft! Dank voor je leuke reactie! *Isabel

 3. Laura

  20 mei 2017 at 21:23

  Zou deze reis ook goed te doen zijn met een baby van bijna een jaar? Wij denken eraan om in maart/april de trip te maken.. maar kan nergens reisverhalen vinden van mensen met heel jonge kinderen.. (wellicht voor een reden..?) We zijn erg benieuwd of jullie dit zouden doen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.