Vive Le Voyage

Trektocht met de kinderen in Nepal

Vlakaf één van de beste ervaringen in mijn leven was een vijfdaagse trektocht in Nepal met mijn vrouw en 2 kinderen (4 en 9 jaar oud). Ook voor onze kinderen was deze trektocht in Nepal een unieke ervaring en soms wel een beetje een uitdaging.

Trekken met jonge kinderen

In Nepal zijn er heel wat verschillende mogelijkheden voor trektochten, van korte dag wandelingen tot avontuurlijke trekkingen van 20 dagen. Met jongere kinderen ga je best niet naar 4000 of 5000 meter trekken (vanaf 3500 meter bestaat de kans op hoogteziekte). Maar laat je vooral niet afschrikken door verhalen van anderen of je eigen bedenkingen over mogelijke gevaren met kinderen in de Himalaya. Als je je gezond verstand gebruikt is het allemaal te doen. Er weegt niet zo veel op tegen het prachtige gevoel om met je kinderen op het dak van de wereld te wandelen en overal gigantische sneeuwbergen te zien. We did it!

Ghorepani trek

Nepal_Hiking_2

Ten oosten van Kathmandu ligt de Annapurna regio. Een perfect traject om met kinderen te doen is de Ghorepani trek, ook wel de Poon Hill trek. Deze trektocht loodst je in 5 dagen door een prachtig stuk Himalaya met schitterende uitzichten op pieken van 7000m en 8000m hoogte. De eerste 2 dagen (of 3 als je het iets rustiger aanpakt) stijg je 2000m door eiken- en rododendron bossen, langs idyllische riviertjes en watervallen, tussen steile rijst terrassen om uiteindelijk Gohrepani (2940m) te bereiken. Een uurtje hogerop ligt Poon Hill (3200m) van waaruit je prachtige vistas hebt. Maar ook op de afdaling van Gohrepani richting Ghandruk blijven de uitzichten adembenemend. Februari vonden wij een ideaal moment om de trekking te doen. De winter loopt op zijn einde. Er zijn nog niet zo veel wandelaars op het traject. Die komen vanaf maart, april. Er ligt mogelijks wel nog wat ijs op het pad.  Daardoor kan de weg naar beneden best spannend zijn.

Nepal_Hiking_3

Af en toe moet dit wel eens gebeuren

Nepal_Hiking_Kids

Onze sympathieke drager Dave

Nepal_Hiking_4

Andere trekkings

Er zijn nog leuke mogelijkheden voor trekkingen in Nepal met kinderen. De Helambu trek loopt in 8 dagen doorheen de Langtang regio met geen al te grote hoogteverschillen.  Deze trek kan je gemakkelijk vanuit Kathmandu doen. Als je liever maar enkele dagen gaat trekken kan je zonder permit in de buurt van Pokhara trekken. Een aan te raden organisatie hiervoor is de “three sisters”. De vrouwelijke gidsen zijn heel tuk op kinderen.

Nepal_Namobuddha

Namobuddha

Voor wandeling van 1 dag zijn Nagarkot en Dhulikhel (ten westen van Kathmandu) zeker aan te raden. Nagarkot is een toffe plek met enkele fijne en betaalbare guesthouses. Aanraders zijn “The end of the universe” en “Peaceful view lodges”. De kamers zijn redelijk basic, maar het uitzicht op de Himalaya toppen in de Langtang regio zijn zeer indrukwekkend.  Enkele honderd meter hogerop vanuit Dhulikhel ligt Namobuddha. Je kan er logeren in het Namobuddha resort op wandelafstand van de Namobuddha stupa en het nieuwe Namoduddha klooster. Het resort is omringd door een organic farm. Je eet er zeer lekker en organisch. Vanuit Namobuddha kan je onbeperkt wandelen. Volgens de lokale kinderen zitten er nog tijgers in de buurt en moet je de kleine paadjes en velden vermijden. Wij vinden de kleine baantjes echter het leukst en kunnen rapporteren dat we geen tijgers gezien hebben.

Nepal_Kids

Lokale kids op de route

Nepal_River

IJskoud smeltwater om af te koelen na een dag trekken

Nepal_Dhal_Bhat

Heerlijk… Dhal Bhat onderweg op de trekking

Praktisch

Veel reizigers boeken hun trekking op voorhand en betalen dan ook veel meer. Ook als je vanuit Kathmandu je trekking in Annapurna of Everest organiseert zijn de prijzen hoger.  Alle trekking organisaties in Kathmandu geven je het gevoel dat je vergunningen en gidsen en dergelijke alleen vanuit Kathmandu kunt regelen. Veelal zal je 60 tot 75 USD aangerekend worden per persoon per dag. Dat is dan inclusief de vergunningen, transport en overnachting.  Voor kinderen wordt dan halve prijs aangerekend na onderhandeling.

Best is dat je eerst nagaat in welke regio je wil trekken en dan ter plaatse alles regelt.  Dat komt sowieso goedkoper uit.  Voor de Annapurna regio is Pokhara de perfecte uitvalsbasis. De busrit van Kathmandu naar Pokhara duurt 8 uur en hoeft niet meer dan 500 tot 600 Rupees (+/- 7 Euro) per persoon te kosten. Sommige busbedrijven zoals Greenline beloven luxe transport en vragen 2000 Rupees (+/-23 Euro) per persoon. In realiteit zijn alle bussen ongeveer hetzelfde en blijft de baan voor alle bussen even slecht. In Pokhara zelf kan bij veel verschillende organisaties de vergunningen regelen die je nodig hebt om Annapurna regio te trekken. Je hebt een entry permit en een TIMS permit nodig. In totaal kost dit 3300 Rupees (+/- 38 Euro) per persoon. Voor kinderen tot 10 jaar hoef je geen vergunningen te kopen. Voor een drager betaal je ongeveer 20 dollar per dag. Een gids kost meer maar heb je voor de Poon Hill trek niet echt nodig.  De dragers kennen de route maar al te goed.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.