Vive Le Voyage

Tulum, Mayastad op het strand

Er is één plek op de wereld waar een prachtig strand en een Mayastad samen komen: Tulum. De oude Mayastad Tulum ligt in de Mexicaanse provincie Quintana Roo op het schiereiland Yucatan. De stad ligt aan de Caribische Zee en maakt deel uit van Rivier Maya. Dit is bekend onder de toeristen, aangezien Cancun en Playa del Carmen in deze regio liggen. De oude Mayastad Tulum heeft meer te bieden dan alleen een mooi strand met een Maya tempel!

PicMonkey Collage

De oude Mayastad

De oude Mayastad ligt op een twaalf meter hoge rots. Op deze rots bevinden zich diverse tempels en andere bouwwerken zoals een vuurtoren. Deze stad is geheel ommuurd. De naam van de stad komt daar vandaan: Tulum betekent ‘Muur’. De oude Mayastad Tulum is de meest fotogenieke plaats in Mexico, maar is in het echt zelfs nog mooier! Deze oude Mayastad is de enige Mayastad die aan de zee lag en hier kwamen alle land- en zeeroutes bij elkaar. De tempels zijn zeer goed bewaard gebleven ondanks het zeeklimaat. Dit komt waarschijnlijk omdat Tulum als één van de laatste Mayasteden bewoond werd en pas rond het jaar 1500 werd verlaten.

Stranden

Grote zandstranden heeft Tulum niet, maar nabij de bekende ruïnes van Tulum bevindt zich wel een mooi zandstrand. Super mooi wit zand en helemaal niet druk. De meeste resorts aan de stranden van Tulum hebben een privéstrand en daardoor komen er weinig toeristen op het “publieke” strand.

tulum2

Wat is er nog meer te doen behalve tempels en strand?

Het oude centrum van Tulum, Tulum Pueblo, telt ongeveer 10.000 inwoners. Tulum is een levendig dorpje met gezellige salsabars, live muziek en restaurantjes. In het oude centrum is alles ook een stuk goedkoper dan aan het strand. Dus zoek je een goedkope accommodatie of wil je voor weinig geld lekker eten, dan is dit the place to be. Via een busverbinding ben je in 10 minuten op het strand.

La Zebra is een aanrader voor iedereen die van salsa dansen houdt! Het is een duur hotel, maar in de avonden hebben ze regelmatig salsa avonden, waarbij er letterlijk op het strand gedanst wordt. Het is zowel voor beginners als gevorderden leuk!

Daarnaast kan je er verschillende cenotes (grotten) bezoeken en hierin duiken en/of snorkelen. Net buiten het centrum van Tulum liggen de Cenotes Des Ojos. De cenotes waren voor de Maya’s een heilige offerplek en zijn een zoetwaterbron. Tegenwoordig kan je er grotduiken of snorkelen. Dit is een hele bijzondere ervaring!

Hoe kom je er?

  • Excursie: Dagelijks worden er vanuit Cancun en Playa del Carmen excursies georganiseerd, bij deze excursies zit ook altijd een rondleiding in de oude Maya stad. Vaak worden deze excursies gecombineerd met een bezoek aan Xel Ha, een soort park waar je kunt snorkelen.
  • Zelfstandig: Tulum is goed bereikbaar met een lokale bus. Vanuit Cancun kun je rechtstreeks met de bus naar Tulum. Vanuit Chetumal (als je bijvoorbeeld vanaf Caye Caulker uit Belize komt) kun je ook rechtstreeks de bus pakken naar Tulum.

Tip: Vergeet ook niet om één van de vele leguanen op de foto te zetten!

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.