Vive Le Voyage

Twee bijzondere plaatsen in Laos: Nong Khiaw en Muang Ngoi

Nong Khiaw en Muang Ngoi zijn twee bijzondere plaatsen die tussen het kalksteengebergte aan de Nam Ou rivier liggen. De twee plaatsen zijn al ontdekt door avontuurlijke reisorganisaties, maar de backpackers laten ze vaak links liggen omdat het niet op de route tussen Luang Prabang en Vientiane ligt. Het stond ook niet op onze planning, totdat wij twee dames in Luang Nam Tha ontmoetten die al 6 weken op reis waren in Laos en dit als één van hun highlights bestempelden.

Nong Khiaw

Nong Khiaw ligt vijf uur van Luang Nam Tha en drie uur van Luang Prabang. Het is een plaats langs de Nam Ou rivier. Je komt er gemakkelijk per bus. Mijn advies is om in Nong Khiaw te verblijven als je weinig tijd hebt en je in de ochtend vroeg wilt vertrekken. Er is namelijk geen directe bus naar Muang Ngoi. Je moet vanaf Nong Khiaw de boot pakken om naar Muang Ngoi te gaan. Er zijn veel accommodaties in Nong Khiaw van luxe hutjes met een prachtig uitzicht over de rivier tot fijne guesthouses in het dorp. Wat je absoluut niet mag missen in Nong Khiaw is:

 • Een bezoek aan een traditionele sauna bij Sabai Sabai. Dit is zo fijn. Een uur van tevoren laat je weten wanneer je er gebruik van wilt maken. Voor 15.000 kip (1,65 euro) per persoon geniet je een uur van de heerlijke kruidensauna, inclusief groene thee. Tip: ze bieden ook massages aan!
 • Een bezoek aan het uitzichtpunt Nong Khiaw/Ban Sop Houn. Vanaf hier heb je een geweldig 360 graden uitzicht. Tip: ga net voor de zonsondergang!
 • Grootmoeders ontbijt bij Alex restaurant. Heerlijke baguette met pindakaas en jam. Het avondeten is ook uitstekend, inclusief de rode wijn.

Uitzicht in Nong Khiaw

Boottour naar Muang Ngoi

Vanaf Nong Khiaw zijn we met een boottour naar Muang Ngoi geweest. Wij hebben de tour zelf samengesteld met zes andere backpackers, omdat wij graag twee lokale dorpen wilden bezoeken en vanaf Muang Ngoi met de kayak terug wilden varen. Dit was mogelijk en ook nog eens veel goedkoper (110.000 kip, 12 euro, p.p.) dan alle andere opties. Muang Ngoi is kleiner en rustiger dan Nong Khiaw. Hier zie je geen brommers of auto’s rijden. Wil je een aantal dagen ontspannen, dan kom je hier zeker tot rust. Je kunt hier ook allerlei activiteiten ondernemen waaronder het bezoeken van grotten of een uitzichtpunt. Ook kun je in dit dorp goed lunchen bij verschillende restaurants.

Nong Khiaw

De lokale dorpen Ban HouaHoy & Banvatthanatham

Het absolute hoogtepunt van de tour was het bezoek aan de lokale dorpen. Het eerste dorp was Ban HouaHoy Culture Village. Overdag zijn de ouders uit het dorp aan het werk, je ziet dan ook alleen maar grootouders en kinderen. Alle kinderen komen naar je toe zodra je in het dorp aankomt. Een aantal proberen een gesprek in het Engels aan te gaan. Ze giechelen en zijn totaal niet verlegen. Het tweede dorp is Banvatthanatham (ja, spreek dat maar eens uit). Dit is dorp is kleiner. Ook hier zie je veel kinderen. Een bijzonder moment vond ik hoe een oma haar kleinkind aan het wiegen was. Heel puur. Dit is het echte Laos en mag zeker niet ontbreken wanneer je een authentieke ervaring wilt meemaken in Laos!

Banvatthanatham

Meisje uit Ban HouaHoy

Tip: Wees op tijd bij het busstation in Nong Khiaw. De tijden van de bussen gaan onregelmatig. Zo kan het zijn dat je 1 uur moet wachten op de volgende bus. Of dat de bus al vroeg vol zit en de volgende bus pas een uur later gaat.

Ben je van plan om naar Luang Prabang te gaan, dan raad ik je aan om het artikel “Highlights in Luang Prabang” te lezen!

Isabel is co-founder van ViveLeVoyage.nl en online strateeg in de wereld van toerisme & destinatiemarketing. Met haar bedrijf Sherpa’s Stories helpt ze toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke verhalen in kaart te brengen. Haar grootste passie is reizen en haar droom is om Antarctica te bezoeken. Ze neemt je graag mee naar verrassende bestemmingen en laat je de onontdekte plekjes zien.

2 Comments

 1. Lorenza

  16 juli 2018 at 14:52

  Klinkt heel goed!
  Ik ben momenteel in Nong Khiaw.
  Hoe zijn jullie naar de 2 authentieke dorpjes gegaan?
  Met een tour of hebben jullie dit zelf gedaan?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.