Vive Le Voyage

Varanasi: Heiligste stad van India

Ben je jouw bucketlist aan het bijwerken, wereldreis aan het plannen of op zoek naar een onvergetelijke ervaring? Vandaag neem ik je mee naar Varanasi, een memorabele indruk tijdens mijn reis door Incredible India.

Met de nachttrein vanaf Delhi naar Varanasi

De reis door India begint in Delhi, we zijn van plan door Rajastan te reizen. Hoewel Varanasi wat van de route ligt besluiten we haar toch mee te pakken. Vanuit Delhi vertrekken we met de slaaptrein richting het oosten. Het is een gezellige drukte in de trein. Bestel een chai of wat te eten terwijl je je ogen uitkijkt! Wat een leven, wat een kleuren, wat een typische mensen… Wanneer het donker wordt besluiten de Indiërs te gaan slapen, wij volgen hun voorbeeld.

India treinstation Trein India

Wakker worden op een Indiase straat

Half slaperig loop ik met mijn backpack de trein uit. Sterke geuren dringen mijn neus binnen. Ik krijg trek en bestel een samosa (must try!). Getoeter, koeien, verkooplieden, scheurende tuktuks, starende Indiërs, prachtige geklede vrouwen en kleurrijke riksja’s laten me weten dat de dag is begonnen. Goedemorgen India. Ik ben klaar voor een nieuw avontuur, kom maar op met Varanasi!

Tip: Wil je iets doneren maar geen idee hoeveel? 20 roepie is een gangbare donatie.

Backpacken India

De Ganges, heilige rivier voor Hindoes

Varanasi (ook bekend als Benares) is meer dan 2700 oud en daarmee een van de oudste steden ter wereld. De stad is een van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen voor het Hindoeïsme in India. Pelgrims komen naar deze plaats om zich te wassen in het heilige water van de Ganges rivier. Dit is de plaats waarvan Hindoes geloven dat, wanneer je lichaam gecremeerd wordt, je reïncarnatie cyclus wordt beëindigd en je eeuwige rust zult vinden. Er wordt van een hindoe verwacht dat hij minimaal één keer in zijn of haar leven naar deze heilige rivier komt om te bidden. Er zijn verschillende plaatsen waar mensen gecremeerd worden. Wanneer je iemand hoort zeggen ‘Burning is for learning and cremation is for education’ vraag dan door! Ze zullen beginnen met vertellen waardoor jij een beter beeld krijgt van de cultuur.

Tip: Foto’s maken van de crematieplaatsen is niet respectvol. Denk dus na voordat je een plaatje schiet!

Varanasi Ganges

Ontspan en observeer het leven op, in en bij de rivier

De Ganges is een plek waar mensen gecremeerd worden, de was doen en zich badderen. Het water wordt zelfs gebruikt om voedsel mee te bereiden. Stap in een bootje tijdens de zonsopkomst en kijk je ogen uit. Schrik niet als er opeens een waterbuffel boven komt, deze beesten vinden het heerlijk in het water aan de oevers van de rivier. Rondom Meer Gath gebeurt het meest. Er is iedere avond een ceremonie die ongeveer een uur duurt. Steek zelf een kaarsje aan en laat het wegdrijven, mee met de stroming van de rivier. Een bezoek aan een van de kleinere gahts mag eigenlijk niet ontbreken op je bezoek aan Varanasi.

Laat je meeslepen…

Je zult meegesleept worden door je emoties. Van verdriet door het zien van gehavende mensen (lepra, missende ledematen etc.) tot ultiem geluk door bijzondere ontmoetingen. Dwaal door de steegjes, ervaar de hectiek, geniet van de explosie aan kleuren en probeer de Indiaase keuken. Zet deze heilige stad in India op je bucklist en breng een bezoek tijdens je (wereld)reis. Varanasi is een stad die zelfs jaren later nog op je netvlies zal staan.

Praying Varanasi

Arinda is verslaafd aan reizen, gek op onderwijs en heeft een sterke ondernemingsdrang. Tijdens het reizen wordt duidelijk dat zij een sociale onderneming op wil zetten in een ontwikkelingsland. Haar grootste droom wordt werkelijkheid als ze haar baan als leerkracht in Singapore opzegt. Vanuit Cambodja deelt zij reisverhalen en handige tips van over de hele wereld!

2 Comments

 1. Yvonne

  10 juni 2016 at 22:57

  Varanasi… nergens heb ik zoveel kleur, geluid en geur ervaren als daar. Wonderlijke stad en wat een activiteiten aan de Ganges. Geweldig! Als ik je verhaal lees wil ik zo terug. :)

  • Arinda Hoffland

   14 juni 2016 at 03:56

   Echt hè! Dan ga ik met je mee ;)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.