Vive Le Voyage

Verken Chimay op de fiets

Als klein meisje ben ik verschillende keren in Chimay geweest. Een stad in de Laars van Hennegouwen in de Belgische provincie Wallonië. Het plaatsje is wereldwijd bekend vanwege het  gelijknamige authentieke trappistenbier, Chimay. Aan de Abdij waar de bieren gebrouwen worden en de lekkerste kazen worden gemaakt bewaar ik goede herinneringen, net als het Kasteel van Chimay. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over de vraag of ik deze plaats nog een keer wilde bezoeken. Alleen dan wel op de fiets. Want wat ik nog niet wist is dat dit uniek plekje wordt omringd door pittoreske dorpjes in landbouwvlaktes die je doormiddel van het RAval fietsenknooppuntennetwerk makkelijk kan verkennen. Dit natuurlijk wel onder het genot van een ijskoude verkoelende Chimay. Fiets jij met mij mee?

Fietsend door de Laars van Hennegouwen

Glooiende heuvels, dorpjes niet groter dan een paar huizen een kerk en meestal een kroeg, grazende koeien in de weilanden en de lokale uitbater die jou staat op te wachten met een vers getapt biertje. Dit is fietsen door de Laars van Hennegouwen. Vanuit Chimay kan je diverse fietstochten maken op het platteland. Dit staat allemaal perfect aangegeven doormiddel van het fietsknooppuntensysteem dat ook in Wallonië is geïntroduceerd en waar veelal oude spoorlijnen dienen als fietspad. Verdwalen is dus onmogelijk. Ik heb een route van circa 15 kilometer gefietst in de omgeving. Wij zijn opgestapt bij het Kasteel, maar je kunt ook vertrekken vanuit het centrum. We steken de spoorlijn over waarna we via een rustig fietspad richting het dorpje Lompret fietsen. Naarmate wij de bewoonde wereld steeds meer achter ons laten wordt de omgeving landelijker en rustiger. Het fietspad hebben wij dan ook grotendeels voor onszelf.

Fietsen door de Laars van Hennegouwen

Na circa 6 kilometer fietsen arriveren wij in Lompret, een klein dorpje dat in een meander van de Eau Blanche ligt en behoort tot “Les Plus Beaux Villages de Wallonie“. Een kwaliteitsmerk waarmee de mooiste landelijke plekjes in Wallonië worden bekroond. Terwijl wij langzaam Lompret binnen fietsen staat de uitbater van het enige café van Lompret ons breed lachend op te wachten met in zijn hand een dienblad vol met Chimay trappistenbiertjes. Dit laten wij ons goed smaken terwijl wij plaatsnemen op het terras aan de Eau Blanche. Na een korte stop vervolgen we de weg terug richting Chimay. We passeren een aantal licht glooiende heuvels waardoor ik extra blij ben dat ik voor de ebike heb gekozen. Glooiend of niet, de wegen zijn goed onderhouden en de diverse routes staan duidelijk aangegeven. Voordat we het weten arriveren wij  in het centrum en vertrekken wij naar De Auberge de Poteaupré,voor een typische lokale lunch van de lekkerste kazen.

LompretEen Chimay biertje in Lompret

Chimay Espace

De bieren van Chimay behoren tot de authentieke trappistenbieren. Ze danken hun karakter aan de bijzondere gist en de zuiverheid van het water van de putten van de Abdij. De geschiedenis van het trappistenbier is nauw verbonden met de monniken die sinds 1850 werken in de Abdij Notre-Dame de Scourmont en waar het trappistenbier nog steeds wordt gebrouwen. Het is niet verwonderlijk dat de bieren en kazen van Chimay inmiddels wereldwijd geliefd zijn. De brouwerij die in de Abdij is gevestigd is niet toegankelijk voor het publiek, maar de tuin en de kerk wel. Als je meer wil weten over de geschiedenis kan je een bezoek brengen aan de Chimay Experience. Een permanente tentoonstelling waar je doormiddel van een tablet een interactieve tour krijgt en alles leert over de bieren, kazen en de abdij. In de kleine museumwinkel kan je als aandenken het trappistenbier kopen en bijbehorende glazen.

Chimay Experience

Het museum grenst aan het sfeervolle De Auberge de Poteaupré, een perfecte plek om te genieten van de producten na een fietstocht. Op de menukaart staan mooie gerechten met kazen, zoals ‘Le Poteaupré en seizoensgerechten die je kan eten onder het genot van een bijpassend biertje. Of je kiest voor een proeverij. Het personeel De Auberge de Poteaupré adviseert je graag.

De Auberge de Poteaupré

Chimay kazen

Het Kasteel van Chimay

Aan de rand van Chimay ligt het Kasteel van Chimay, ook wel het Prinsenkasteel. Ruim 1000 jaar wordt het kasteel bewoond door de voorouders van de Prinsen van Chimay. De diverse families die tot vandaag de dag het kasteel bewonen hebben een zeer belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van België. Deze families deelden een grote voorliefde voor kunst dat duidelijk terug is te zien in het kasteel. Een gedeelte van het kasteel is namelijk opengesteld voor het publiek en in de vijf belangrijkste kamers kan je de mooiste kunstwerken bewonderen. Bij de entree van het kasteel ontvang je een tablet waarmee je een rondleiding krijgt door de grote hal, zaal van de wachters, portrettenzaal, kapel en het theater. In het theater wordt een 3D film over de geschiedenis van het kasteel getoond. Een bezoek aan het museum duurt circa een uur waardoor je het perfect kan combineren met een fietstocht in de omgeving. Misschien dat jij tijdens het bezoek kennis maakt met Prinses Elisabeth de Chimay die nog op het kasteel woont. De Prinses is inmiddels op leeftijd maar ontmoet nog graag de bezoekers van het kasteel.

Chimay kasteelBezoek het kasteel van Chimay

Deze reis is gemaakt op uitnodiging van het Bureau van Toerisme van Wallonië.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.