Vive Le Voyage

De verrassingen van een buitenlandse liefde

buitenlandse liefde

Je begrijpt elkaar niet. Je denkt totaal anders. Gewoontes zijn niet altijd op elkaar afgestemd. En als je pech hebt dan zit je kilometers van elkaar verwijderd. Urenlange skype calls, dure vliegtickets en het opnemen van al je vakantiedagen om elkaar even te zien zijn het gevolg. Een buitenlandse liefde is niet altijd zoals het droom plaatje. Toch zeg ik uit eigen ervaring, het is het proberen waard.  Of er nu een happy end uitkomt of niet, een buitenlandse liefde is speciaal. Een verassing. Als je ervoor openstaat, leer je de wereld en jezelf ook nog eens op een andere manier kennen. Hier zijn een aantal van mijn verrassingsmomenten op een rijtje!

Lost in translation

Een buitenlandse liefde betekent vaak het leren van een nieuwe taal. Het is niet alléén de taal maar ook de maniertjes, uitdrukkingen en afkortingen die je probeert te begrijpen. De frustratie die het teweeg brengt als het dan niet lukt is groot. Zo heb ik weleens bij mijn Spaanse vriend gedacht dat we gezellig met z’n tweetjes een dag op stap gingen. Bleek dat zijn luidruchtige Spaanse familie met aanhang (inclusief twee blèrende kids) mee gingen! Toch niet zo romantisch…

Tijdens een vluchtige Franse affaire, werd er opeens je t’aime in mijn oor gefluisterd. Ik schoot in paniek. Ik dacht meteen dat hij ik hou van je bedoelde. Bleek achteraf gewoon ik vind je leuk. Pffff!

En denk je dat je goed Engels spreekt? Ook niet altijd waar. Seeing each other en going out together zijn twee totaal verschillende dingen! Bij de eerste ben je gewoon informeel aan het daten. Als je het niet goed afspreekt dan ziet hij nog andere dames. En going out together is wat officiëler dan ben je vriend en vriendin. Zo zie je maar, wat voor de één vanzelfsprekend is, is niet altijd zo voor de ander!

Liefde gaat door de maag…?

Of er nou een Franse fois gras (ganzenlever) of een Spaanse morcilla (bloedworst) op tafel staat, als je verliefd bent sta je open voor nieuwe dingen. Ook de gerechten die jouw lief graag eet. Soms valt het mee én soms valt het tegen. Mijn tegenvaller was in het Baskenland in Noord Spanje. Daar werd ik overvallen met een tapas van…varkensoortjes. Ik kan je verzekeren dat ze knapperig waren! Later had ik nog zo’n onverwacht moment in Madrid. Callos madrileños. Niks minder dan een stoofschotel van ingewanden, varkenspoten en bloedworst. Ook dat was niet zo’n succes voor mijn smaak palet. Positief bekeken, leer ik in ieder geval wel de dingen kennen die ik niet lekker vind!

Aan de andere kant zijn er ook hele leuke eetgewoontes. Je leert nieuwe producten en recepten kennen. Zo heb ik veel wijnen en verschillende type jamon iberico getest. Heel leuk als je aan familie en vrienden uitlegt wat lekker is om te koken of te bestellen. Je neemt ze mee langs jouw favoriete tapas tentjes of plaatselijke restaurantjes. Gelijk weet je wat je moet bestellen. (Je spreekt de taal natuurlijk vloeiend, ahum…in ieder geval beter dan je gasten). Werkt goed als je ze een beetje wilt imponeren met al je nieuwe opgedane kennis!

Opeens is Nederland heel bijzonder

Het mooiste van een buitelandse liefde vind ik dat eigen land opeens heel bijzonder is. Je bent lichtelijk trots op waar je vandaan komt en wilt dit graag met je lief delen. Dit gebeurde laatst ook bij mij.

Samen met mijn vriend zit ik in het pannenkoekenhuis. Vol enthousiasme leg ik pannenkoek nummer 57 van het menu uit. Pannenkoek met spek en stroop. Ja, dat is nou écht Hollands! Wanneer ik voor het laatst in een pannenkoekenhuis was? Weet ik eigenlijk niet meer. Misschien vijf jaar geleden met mijn moeder en nichtje? Ondanks dat ik zelf niet echt een groot pannekoekfan bent, hou ik stug vol dat dit echt iets is wat hij moet proberen. Mijn vriend zal én moet dit stukje Nederlandse traditie meemaken. Al die mooie momenten uit mijn jeugd komen weer even naar boven. Als kind hield ik misschien niet zo van pannenkoeken, maar die kleurplaten! Die maakten het! Lekker glas cassis of sinas erbij en ik was helemaal happy. Mijn vriend kijkt me aan met een vragende blik. Hij is niet helemaal zeker van die rare zoet, zoute pannenkoek combinatie. Met een nostalgische glimlach en een hele mooie kleurplaat koop ik hem om. Ok dan, zegt hij, omdat jij het bent…

Verliefd worden in het buitenland is een avontuur. Vol mooie en minder mooie momenten. Je gevoelens zijn niet te sturen. Geniet er maar gewoon van als het je overkomt. Dan ben je gewoon even verliefd. Punt.

Deze blog is geschreven door Marijke Slaats. Meer dan 10 jaar reist ze voor werk en plezier de hele wereld af. En als het even kan plant ze elke maand een trip. Spanning, avontuur en andere culturen prikkelen haar om te bloggen. Het onmiskenbare gevolg? Dat ze lekker lang nageniet van haar reis.
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.