Vive Le Voyage

Vermaak je in bruisend Gent!

Het is een feest om Gent te bezoeken. Flaneer langs de kaaien, mijmer aan de oevers, geniet van historische pracht en praal en proef van de vele Gentse specialiteiten. Deze waterstad heeft veel om te ontdekken zeker als je de moeite neemt om van de gebaande paden te gaan. Erg fijn, alles is op wandelafstand. Neem de volgende mogelijkheden mee in je programma.

Begijnen – de verborgen parels van Gent

Gent kent drie authentieke begijnhoven. Het zijn sfeervolle en unieke oases van rust en stilte in de stad. Begijnengroepen zijn ontstaan doordat veel vrouwen weduwe werden na oorlogen en uit noodzaak samen huisden. Alleenstaande vrouwen die samen als een katholieke gemeenschap in een begijnhof woonden werden ‘begijntjes’ genoemd. Het best bewaarde begijnhof daterend uit 1235 dus van voor de Franse Revolutie is het Klein begijnhof, Onze-Lieve- vrouw ter Hoyen. Oud Begijnhof St. – Elisabeth is tegenwoordig een open begijnhof en niet langer ommuurd. In 1874 werd het vervangen door het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg gelegen buiten de stad. Het oud Begijnhof staat bekend als ‘Holy Corner’ omdat er vlakbij vier kerken zijn gevestigd: een rooms-katholieke, een orthodoxe een protestantse en een anglicaanse kerk.

Klein begijnhof onze lieve vrouw ter Hoyen

Klein begijnhof onze lieve vrouw ter Hoyen

Huis van Alijn – het voormalige ‘Kinderen van Alijnhospitaal’

Het huis van Alijn is een levendig en dynamisch museum en het enige bewaarde godshuis in Gent. Ontvlucht de drukte van de stad en keer terug in de tijd. Wandel van het begin van de 20ste eeuw voorbij de wereldoorlogen tot in de jaren 70. Het dagelijks leven van de 20ste eeuwse gewone sterveling trekt aan je voorbij. Je ziet prachtig ingerichte museumkamers en intieme oude privéfilmpjes van Gentenaars.

Tip: Geniet na in de fraaie binnentuin bij het volkscafé.

Huis van Alijn, Kraanlei 65

Huis van Alijn, Kraanlei 65

Gentse Specialiteiten – van Cuberdon tot Gandaham

Proeven van Gentse specialiteiten is een verrukkelijk onderdeel van je verblijf. Bezoek het Groot Vleeshuis, Groentenmarkt 7. De indrukwekkende middeleeuwse overdekte vleesmarkt is nu een centrum voor streekproducten. Vergaap je aan de honderden Gandahammen die hangen te drogen aan het prachtige houten dakgebinte. Het ‘Galgenhuisje’ is het kleinste cafeetje van Gent. Een voormalig pensenhuisje vlak naast het vleeshuis. Drink er Gruut, één van de zeldzame bieren gebrouwen met een kruidenmengsel (gruut) in plaats van het gebruikelijke hop. Een mooie locatie voor de lunch is Oude Vismijn met een neogotisch hoofdgebouw, Sint-veerleplein 5. Houd je van een industriële setting dan is restaurant Pakhuis een aanrader, Schuurkenstraat 4. Wandel verder en proef cuberdons ook wel ‘Neuzekes’ genoemd. Het zijn snoepjes in kegelvorm met een zachte frambozenvulling. Houd je van pittig koop dan een potje Tierenteyn mosterd. Als tussendoortje is een Mastel niet te versmaden. Dit is een rond, sandwichachtig broodje met kaneelsmaak en een karakteristiek putje in het midden. Zin in een soepje? Kies dan voor waterzooi. In de middeleeuwen werd deze soep met vis uit Leie en Schelde bereid, later werd de vis vervangen door kip. Proef voor het diner verrassende gerechten in een kleurrijk en elegant interieur bij restaurant LOF, Hoogstraat 36. Wil je meer culinaire informatie? Lees de blog Eten en drinken in Gent

Kun jij ze weerstaan?

Kun jij ze weerstaan?

Waterstad Gent

Waterrijk Gent vraagt om verkenning van de historische stad per boot. Heerlijk om even op te laden als je moe bent van het stappen. Vanaf het water glijdt de geschiedenis aan je voorbij. Op wandelafstand van het historische centrum vind je plezierhaven Portus Ganda. Precies op de plek waar de Schelde en de Leie samenkomen en Gent ontstond. Vlij neer op een houten bank en geniet van het uitzicht. Wil je een baantje trekken? doe het dan in het van Eyck-zwembad. Het oudste overdekte zwembad van Vlaanderen met art-deco-inrichting. Meer weten over Gent? lees de blog I Love Gent!

Bekijk de stad vanaf het water

Bekijk de stad vanaf het water

Ellie reisde voor Toerisme Vlaanderen en Brussel en voor Visit Gent naar Gent. De blog is geheel gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.