Vive Le Voyage

Vientiane op de fiets!

Vientiane is de hoofdstad van Laos en is echt de perfecte stad om per fiets te ontdekken! Vientiane is wat mij betreft de meest relaxte hoofdstad van heel Azie en lijkt meer op een groot dorp. Vientiane wordt beschouwd als 1 van de 3 klassieke Franse Indochinese steden, samen met Phnom Penh en Saigon. Het verkeer is overzichtelijk en de wegen zijn perfect geasfalteerd en veilig. Deze hoofdstad is echt uniek in Azië. Veel reizigers slaan deze stad echter over, met als reden dat het er saai zou zijn. Daar ben ik het zeker niet mee eens en ik hoop dat meer mensen deze stad gaan ontdekken en per voorkeur op de fiets!

Fietsen in Vientiane

Een fiets huren in Vientiane is gemakkelijk en zeer goedkoop. De wegen zijn perfect (geasfalteerd slechts een paar jaar geleden) en het verkeer is er rustig, veilig en de tuk tuks zijn niet massaal aanwezig. Voor ongeveer anderhalve dollar huur je voor een dag een fiets. Ieder hotel/ hostel verhuurd redelijke goede fietsen tegenwoordig. Een plattegrond van de stad is overigens bij de prijs inbegrepen. Parkeren van fietsen kan ook overal zonder problemen en fietsen worden er ook zelden gestolen.

Hieronder staan de bezienswaardigheden van Vientiane vermeld in een logische volgorde om ze te bezoeken. Deze route zal je per fiets ongeveer een dag kosten en geeft een mooie afwisseling van bezienswaardigheden in deze stad.

Patuxai

Dit is een duidelijk herkenningspunt in Vientiane en het ligt redelijk centraal in de stad. De Patuxai is geïnspireerd door de Arc de Triomphe in Parijs. De naam betekent ook letterlijk Boog Triomf. Leuk om te zien, maar nog leuker om te beklimmen! Het geeft namelijk een mooi uitzicht over de stad.  Het is het bekendste monument in Laos. In 1969 had de Verenigde Staten cement aan Laos gegeven voor de bouw van een vliegveld. Dit cement is ook gebruikt om de Patuxai te bouwen en leverde de bijnaam ‘verticale startbaan’ op. De Patuxai werd voltooid in 1969.

Tip: Bekijk ook de plafonds eens goed! Erg jammer is dat er een souvenirwinkel in het monument zit, waar je verplicht daarheen moet lopen om aan de top te kunnen komen.

20141015_113659_1

That Luang

Ongeveer 1 kilometer verderop van Patuxai ligt That Luang (Grote Heilige Stupa). Dit is ook echt een bezoek waard, ook als je al meerdere tempels bezocht hebt in Azië. In de That Luang is een haar van Boeddha te vinden. Dit is de reden dat dit het belangrijkste religieuze monument van heel het land is. Hierdoor kan het hier wel druk zijn. Voor de ingang staan allemaal verkopers met vogels in hele kleine kooitjes. Deze kun je dan kopen om te bevrijden.

Tip: Hou er rekening mee dat het gesloten is  tussen 12:00u en 13:00u.

IMG_20141015_182444

Cope Visitor Centre

Twee kilometer van de That Luang ligt het Cope Visitor Centre.  Lunchen kan prima bij een van de vele opties die je tegenkomt onderweg naar het Cope Visitor Centre. Het bezoek aan het Cope Visitor Centre heeft op enorm indruk gemaakt. Op een redelijk moderne manier ( een uitzondering in Azië ) krijg je een duidelijk beeld wat de schade is die de clusterbommen hebben aangericht in het verleden en wat de consequenties nu nog dagelijks zijn. De verhalen die hier per film worden getoond zijn zeer schokkend. Er is ook aandacht besteed aan de organisatie COPE en de hulp die zij mensen biedt met revalideren. Het bezoek kost geen entree, maar je kunt wel een vrijwillige bijdrage geven.

Tip: van het aluminium van de clusterbommen worden tegenwoordig hele mooie sieraden, sleutelhangers en bestek gemaakt. Opbrengst van de verkoop hiervan gaat de slachtoffers van deze bommen. Ook op de avondmarkt in Vientiane staat een stand waar je dit kunt kopen.

20141015_144335

Wat Si Saket

Midden in het centrum van Vientiane ligt Wat Si Saket. Wat Si Saket is voornamelijk bekend om de enorme hoeveelheid (ongeveer 300) boeddha’s die in deze tempel zijn. Dit is imponerend om te zien. Deze tempel is niet zo druk bezocht als That Luang, waardoor je op je gemak hier rond kunt kijken. Het is het oudste tempel in de stad (gebouwd in 1818).

Tip: Mis niet de graven die in het complex rondom de tempel liggen niet.

20141015_105301_1

 Verdwaal in Vientiane

De stad is vrij overzichtelijk en veilig en daarom is het leuk om eens niet op de plattegrond te kijken en gewoon op je gevoel rond te gaan fietsen. De weg terug is altijd zo weer gevonden! Er is zoveel meer te zien dan alleen deze bezienswaardigheden. Laos staat bekend om zijn vele monniken en deze kom je natuurlijk op straat overal tegen. Daarnaast zijn er overal kleine markten, winkels, interessante gebouwen etc.

20141015_111801_1

Mekong

Aan het einde van de dag is de boulevard bij de Mekong rivier ‘the place to be’.  Rond zonsondergang is dit de meest levendige plaats van de stad. De zonsondergang is echt prachtig om te bekijken en de lange boulevard is een uitstekende plaats hiervoor. De avondmarkt is hier ook iedere avond en hier verkoopt men souvenirs, kleding, horloges etc. Houdt er wel rekening mee dat de prijzen in Laos voor dit soort dingen wel wat hoger liggen dan bijvoorbeeld in Thailand of Cambodja. Ook zijn hier veel eetkramen waar je heerlijk en vers kunt eten! De hele omgeving aan de Mekong rivier komt echt tot leven aan het einde van de dag.

IMG_20150107_134530

 

 

 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.