Vive Le Voyage

Vier de Visserijdagen in Harlingen

Vlootschouw

Harlingen, oh ja daar vertrekt toch de boot naar Vlieland en Terschelling? Klopt. Is Harlingen ook niet één van de Friese Elf Steden? Jazeker. Ben je nog nooit in Harlingen geweest? Maak dan kennis met deze pittoreske stad tijdens de Harlinger Visserijdagen van 24 t/m 27 augustus 2016. Een bruisend en sfeervol evenement dat jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt. Voor jong en oud is er van alles te beleven. Kom genieten van zang, dans, sport, kunst en cultuur. In deze blog belicht ik per dag bijzondere evenementen.

Harlingen

Straattheater, laat je vermaken door leuke acts

Woensdag – Bewonder roofvogels en geniet op Vispop

Op woensdagmiddag worden de Visserijdagen geopend door de burgemeester. Vanaf dat moment kun je luisteren naar spetterende optredens of het Groot Standwerkersconcours bijwonen op de Voorstraat. Tijdens de Visserijdagen is er kermis, een gezellige braderie, jaarmarkt en nautische markt. Raak jij meer onder de indruk van roofvogels? Ga dan ’s avonds naar het kaatsveld van KV Eendracht en laat je imponeren tijdens de roofvogelshow. Voor vrolijke noten bezoek je Vispop of vermaak je je in de gezellige binnenstad met tal van terrasjes en optredens van bandjes.

Donderdag – Ga naar Tobbedansen en het WK Wrikken

De inwoners van Harlingen hebben als bijnaam tobbedansers. Waar komt die bijnaam vandaan? Vroeger maakten ze hun kleding schoon door met blote voeten in een tobbe te dansen. In de zeventiger en tachtiger jaren is het uitgegroeid tot een evenement. Men gaat met een zelfgebouwde tobbe van een ingezeepte schans  met hoge snelheid te water. He dat lijkt op het programma Ter land, ter zee en in de lucht. Goed opgemerkt, zij hebben destijds het idee overgenomen. ’s Middags kun je van dit populaire spektakel genieten in de Oude Buitenhaven aan het Plankenpad.

Ga naar de Rommelhaven om het WK wrikken bij te wonen. Wat is dat dan wrikken? Een roeiboot voortbewegen met één riem. Beheers je deze techniek dan is het mogelijk om dezelfde snelheid als met een buitenboord motor te bereiken. Volg deze spannende wedstrijd vanaf de kades rond de sluis.

Bandjes in Harlingen

Wandel door de stad waarbij je wordt getrakteerd op vele optredens

Vrijdag – Klompzeilen en Ringrijden met Friese Sjezen

Bezoek ’s middags het grappige kampioenschap ‘Harlinger Klompzeilen’. Er zijn 3 verschillende leeftijdsklassen. Jonge deelnemers kunnen via hun school een bouwpakket voor een Harlinger klomp met bouwtekening bestellen. De controle op het naleven van de bouwvoorschriften is streng.

“Must see” is het folkloristische Ringrijden met Friese Sjezen, door het centrum van Harlingen. Een lust voor het oog, zorg dat je het niet mist. Je ziet sierlijke Friese paarden schitterend opgetuigd. Authentieke krompanelen sjezen met dame en heer die  het traditionele Friese kostuum dragen stammend uit de periode rond 1850. Geniet van de felle wedstrijd.

Friese Sjezen Harlingen

Ga naar het ringrijden en bewonder de Friese Sjezen

Zaterdag –  Open dag Visserijhaven, vlieg-en reddingsdemonstraties

Veelzijdig vermaak vind je op de open dag van de Visserijhaven. Van oude ambachten tot een shantykoor. Wandel langs de kramen in de vishal. Zo vers proef je de vis nergens. Bekijk de tafel met speciale vissen, de fotopresentatie van de oude visserij of het bassin met modelbouwbootjes.

Spectaculair zijn de vlieg- en reddingsdemonstraties van de diverse Defensie-onderdelen en de Friese hulpdiensten. Oefent dit grote aantrekkingskracht op je uit? Zorg dan dat je bij de Demonstratie Spitfire bent uitgevoerd door de Koninklijke Landmacht.

Grandioze feestdagen verdienen een spectaculaire afsluiting. Kijk je ogen uit bij het grootste vuurwerk spektakel van Noord-Nederland. Voor een goed uitzicht ga je naar de Waddenpromenade. Stort je vervolgens in het feestgedruis in de binnenstad tijdens de nacht van Harlingen.

Visserijhaven Harlingen

Wat ga jij doen tijdens de open dag op de Visserijhaven?

Tot op de Visserijdagen! Bepaal je eigen programma via: Harlinger Visserijdagen

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.