Vive Le Voyage

Vietnam: Maak kennis met Ho Chi Minh!

Ho Chi Minh stad, ook bekend als Saigon, kent een mooie historische binnenstad waarbij alles op loopafstand ligt (ideaal!). De grootste stad van Vietnam is blijven hangen als afwisselend, gezellig en rijk aan cultuur. HCMC heeft een redelijk compact centrum waar het lokale leven zich op iedere hoek van de straat afspeelt.

Tip: Goed om te weten; de internationale luchthaven ligt op zo’n 7 kilometer van het centrum. Oh, en rijd alleen scooter als je gewend bent om in Azië te rijden. Anders gewoon niet doen.

Saigon, belangrijk tijdens de Franse kolonisatie

Rond 1850 koloniseren de Fransen deze regio, Saigon (nu Ho Chi Minh) wordt geboren en de stad wordt onderdeel van de Franse kolonie Chochin-China en later Unie van Indochina. Saigon met als bijnaam Parijs- of Parel van de Oriënt was een van de belangrijkste steden voor de Franse kolonisten. Het huidige Ho Chi Minh heeft haar sfeer te danken aan de Fransen. De zeehaven maakte grote winst middels de export van Vietnamese rubber en rijst. Franse kolonisten brachten verbeteringen aan in de stad; ze groeven grachten, ontwaterden moeraslanden en zetten stoomtramlijnen op langs brede boulevards.

Saigon

De Franse kolonisatie is terug te zien in gebouwen.

Japanners nemen over, Britten herstellen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezetten de Japanners grote delen van de Franse koloniën. Op 13 september 1945 landden er troepen van het Verenigd Koninkrijk in het zuiden van Vietnam bij Saigon. De Britten herstellen het gezag en dragen de macht direct over aan de Fransen. Het lukt de Fransen niet om het noorden van Vietnam terug te krijgen. Op 21 juli 1954, na een gevecht met de Vietminh, is dit een feit. Saigon is op dat moment de hoofdstad van Zuid-Vietnam.

Oorlog tussen Zuid- en Noord Vietnam

In 1957 ontstaat opnieuw oorlog tussen Zuid- en Noord Vietnam. Het noorden wordt gesteund door de Vietcong, het zuiden door de Verenigde Staten. Sporen van deze tijd zijn achtergebleven. Breng zeker een bezoek aan het bekende Tunnelcomplex can Cū Chi. Saigon valt op 30 april 1975, tijdens het belangrijke en beroemde moment waarbij de Noord-Vietnamezen het Herenigingspaleis innemen (op dat moment het Onafhankelijkheidspaleis). Op 2 juli 1976 worden Noord- en Zuid Vietnam met elkaar herenigd en krijgt Saigon een nieuwe naam: Ho Chi Minh. De hoofdstad is Hanoi.

Highlights in het huidige Ho Chi Minh City

Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de stad. De meeste toeristische trekpleisters liggen op loopafstand van elkaar in het centrum van Ho Chi Minh.

L'Usine

Super veel chille en lekkere eettentjes, neem het luxe L’Usine bijvoorbeeld.

 • Basiliek van Notre-Dame: Ja, vooral de buitenkant is mooi! De moeite waard om een bezoek te brengen. Zo vaak zie dat niet, een kathedraal in Azië.
 • Operagebouw: Prachtig koloniaal bouwwerk, zeker de moeite waard om langs te lopen wanneer je lekker aan het wandelen bent door de stad. Dichtbij het operagebouw heb je diverse restaurants en barretjes.
 • Hoofdpostkantoor: Het gebouw is mooi, de oude telefooncellen vond ik een hoogtepuntje. Verder een toeristische trekpleister volgebouwd met souvenir stalletjes.
 • Herenigingspaleis: Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? Breng een bezoek! De hekken die de Noord Vietnamese tanks platreden, verblijven van de presidentiële familie, de bunker, conferentiezalen… De architectuur van het gebouw is niet bijzonder.

Nog een paar plekken die de moeite waard zijn…

 • War Remnants Museum: Breng een bezoek aan het oorlogsmuseum. Ontdek meer over de geschiedenis van het land. Er worden vooral veel overblijfselen van het Amerikaanse leger tentoongesteld, waardoor de informatie wat eenzijdig kan overkomen. Een bezoek levert vaak een heftige herinnering op aan de gruwelijkheden ten tijde van de oorlog.
 • Bitexco Financial Tower: Op zoek naar goed uitzicht? Breng een bezoek aan de bar, bestel een drankje en geniet van het uitzicht op de 52e verdieping.
 • Boottochtje Saigon rivier: Stap in een van de boten, vaar over de Mekong rivier en ontdek de stad vanaf het water.
 • Selfie time!: Maak kennis met Ho Chi Minh. Op het grote plein voor het oude stadhuis van Saigon staat hij, het standbeeld. Tevens een geliefde plek onder luxe shoppers. Mooie plek om even een selfie te maken.
 • Ben Thanh Markt: Op loopafstand van hoogtepunten als de Notre-Dame kathedraal, Reunification Palace en het centrale postkantoor. Naast souvenirwinkeltjes zul je er ook allerlei soorten etenswaren vinden. Vooral ’s avonds is Ben Thanh sfeervol. Naast deze markt ligt het Ben Thanh busstation, waar ook de speciale toeristenbus vandaan vertrekt. Op zoek naar andere markten? De Cho Binh Tay markt (in Chinatown) of bezoek de markt bij Saigon Square.

Tip: Op zoek naar andere toeristen? Langs de bekende straat Pham Ngu Lao vind je onwijs veel goedkope barretjes, guesthouses, reisbureaus en restaurantjes. Vooral ’s avonds is het er erg gezellig!

Notre Dame

Wat een plaatje die Notre-Dame.

Dagtochten vanuit de Vietnamese stad

Er zijn diverse leuke attracties in de omgeving van Ho Chi Minh Stad. Breng een bezoek aan de Mekong Delta of bekijk het 250 kilometer lange Tunnelcomplex van Cu Chi.

 • Mekong Delta: Een logische bestemming na (of voor) Ho Chi Minh Stad is de Mekong Delta. Verken dit prachtige gebied in een paar dagen. Een must see zijn de drijvende markten en lokale bevolking in kleine dorpjes.
 • Tunnelcomplex van Cu Chi: Ervaar hoe de Cu Chi destijds onder de grond leefden en verborgen bleven voor de Fransen en Amerikanen. Twee plekken waar je de Cu Chi Tunnels kunt bezoeken zijn Ben Duoc en Ben Dinh. Ga er niet vanuit dat je de enige toerist bent die dit tunnelcomplex bezoekt. Zoals op veel plekken in Vietnam kun je hier ook nog een schietbaan bezoeken en wat kogels afschieten met een van de vele soorten wapens. Persoonlijk vond ik dit een hele vreemde combinatie. Een dagtocht met de scooter kan maar is niet aan te raden, het is een hele reis door het drukke verkeer!

Tip: Vanaf Ho Chi Minh Stad kun je ook makkelijk naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja reizen. Er vertrekken dagelijks bussen en boten, die je via de Mekong Delta via het stadje Chau Doc naar het grensgebied brengen. Klik op de link en kom meer te weten over reizen door Vietnam.

Postoffice Ho Chi Minh

Bel naar huis vanuit een van de telefooncellen in het oude postkantoor.

 

Arinda is verslaafd aan reizen, gek op onderwijs en heeft een sterke ondernemingsdrang. Tijdens het reizen wordt duidelijk dat zij een sociale onderneming op wil zetten in een ontwikkelingsland. Haar grootste droom wordt werkelijkheid als ze haar baan als leerkracht in Singapore opzegt. Vanuit Cambodja deelt zij reisverhalen en handige tips van over de hele wereld!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.