Vive Le Voyage

Voedselallergie en toch reizen

Op reis met een voedselallergie kan een hele uitdaging zijn. Je komt in landen met hele andere eetgewoonte en wellicht is jouw allergie bij hen ook helemaal niet bekend. Wat moet je dan?

Ik weet sinds enkele maanden dat ik een overgevoeligheid heb voor gluten en lactose. Een beetje binnenkrijgen is bij mij gelukkig geen drama, wat bij mensen en Coeliakie wel anders is. Toch vind ik mijn reis naar Costa Rica spannend. Ik wil niet dat hij verpest wordt door buikpijn, migraine en andere klachten, dus ben ik eens op onderzoek uit gegaan. Waar moet je aan denken als je een allergie hebt? Onderstaand mijn tips!

 1. Neem de basis mee vanuit huis
  Ben je allergisch voor bepaalde voedingsstoffen? Neem dan eten mee waarvan je zeker weet dat het goed is. Dan heb je een iets om op terug te vallen mocht er een moment zijn waarop je niet aan eten kunt komen die opzeker veilig is.
 2. Ken de taal
  Het voedingscentrum heeft een handige woordenlijst gemaakt die je in staat stelt om in de meest gesproken talen uit te leggen waarvoor je een allergie hebt. Uitprinten en in je tas, zo kun je altijd navraag doen of je iets kunt eten ja of nee.
 3. Natuurlijk!
  Dit zal wellicht niet voor alle allergiëen tellen, maar ik weet dat als ik producten puur uit de natuur eet: vlees, vis, fruit en rijst dat ik geen last zal krijgen. Een hoop opties dus om lekker te eten.
 4. Gebruik je gezonde verstand
  Je weet inmiddels wel in welke producten allergenen kunnen zitten en ik welke zeker niet. Vermijd degene die een risico kunnen vormen! Mocht je je toch een keertje vergissen, dan is het zaak om medicatie bij je te hebben en de mensen waarmee je bent van te voren in te hebben gelicht. Zo weet iedereen van de situatie af en kunnen ze je helpen als het nodig blijkt.
 5. Allergiekaart
  Voor mensen met een glutenallergie zijn kaarten gemaakt, die in de juiste uitleggen wat de allergie behelst. Dit maakt het makkelijk om mensen te informeren. Of deze kaarten er ook voor andere allergiëen zijn weet ik niet, maar je kunt hem ook proberen zelf te maken.
De wereld ontdekken is het mooiste dat er is. Er zijn zoveel bijzondere plekken, culturen en mensen in de wereld, die verrijken je leven. Je maakt mij het meest gelukkig als ik de natuur in mag, dit geeft rust en energie. Ik kan mij blijven verwonderen over de schoonheid van de wereld. Midden en Zuid Amerika zijn bij mij favoriet, maar ook Europa en zelfs Nederland kunnen mij boeien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.