Vive Le Voyage

Voel de geschiedenis in werelderfgoedstad Trogir

Werelderfgoed stad Trogir

Trogir is bijzonder. Prehistorische overblijfselen, klassieke kunst, oude christelijke en oude Kroatische kunst zijn hier versmolten. Trogir is een stadsmuseum en tegelijkertijd het best bewaarde romaans-gotische complex in Centraal-Europa. Dit alles maakt dat Trogir in 1997 door UNESCO werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Wandel rond in de oude stadskern, beklim de klokkentoren of bezoek Fort Kamerlengo. Ervaar zelf waarom Trogir een populaire vakantiebestemming is.

Trogir een stad met meer dan 2.000 jaar oude geschiedenis

Trogir is één van de eerste steden in Kroatië dat elk teken van de moderne tijd uit het straatbeeld heeft gebannen om de authentieke sfeer te behouden. De oude kern van Trogir ligt op een klein eiland en is door middel van een brug verbonden met het vaste land en met het eiland Ciovo. Via de 17e eeuwse stadspoort stap je binnen in een schatkamer. Je vind de Griekse, Romeinse en Venetiaanse geschiedenis van Trogir terug in de architectuur van de kerken, herenhuizen, paleizen en torens in het oude centrum. De stad wordt gekenmerkt door nauwe straatjes, lichte binnenplaatsen, poorten, trappen romaanse en gotische vensters. Binnen de oude stadsmuren zorgen winkels, restaurants en terrassen voor een levendige en gezellige sfeer. Geniet op een terras aan de boulevard van het mediterrane decor en de nautische omgeving.

Gradski Trg-Trogir

Verdiep je in de eeuwenoude geschiedenis van Trogir op Gradski Trg

Wandel via de stadspoort naar het Hoofdplein (Gradski Trg)

Op het hoofdplein binnen de ommuurde stad vind je kathedraal Sv. Lovro (Laurentius). Deze kathedraal is een van de mooiste voorbeelden van de romaanse en gotische architectuur in Kroatië. De bouw begon omstreeks 1200 en is voltooid in 1605. Het resultaat is een indrukwekkend bouwwerk wat bestaat uit een mix stijlen van romaans tot renaissancistisch. Blikvanger is het oogstrelende portaal van Meester Radovan. Binnen in de kathedraal kun je de kapel Sv. Ivan Ursini bewonderen, een prachtig voorbeeld van Dalmatische renaissance kunst. Voor een mooi uitzicht over de stad beklim je de klokkentoren. De klokkentoren is tevens het beste voorbeeld van de vermenging van bouwstijlen in Dalmatië. Aan de oostkant van het hoofdplein zie je het vorstelijk paleis wat dateert uit de 13e eeuw. Het ontleent zijn charme aan de romaanse zuilengalerij en gotische vensters. Bekijk de wapens van de adellijke families van Trogir die aan de muur hangen.

De zuilengalerij op het hoofdplein van Trogir

Geniet van een muzikale traktatie in de romaanse zuilengalerij op het hoofdplein Gradski Trg

Bezichtig het imposante Fort Kamerlengo

Als je de boulevard afloopt doemt het fort voor je op. Het robuuste fort werd gebouwd tussen 1420 en 1437. Het deed dienst als huisvesting voor de Venetiaanse militairen. Zijn naam heeft het fort te danken aan de klerk camerlengo (camerariusu), de Venetiaanse kassier. Tegen betaling van een kleine toegangsprijs mag je naar binnen. Wandel over de verdedigingsmuren en beklim één van de torens voor een schitterend uitzicht over de haven, de stad, eiland Ciovo en de azuurblauwe zee.

Bezoek Fort Kamerlengo in Trogir

Ga zomers naar een concert of evenement in Fort Kamerlengo

Koop lokale lekkernijen op de Groene markt

De groene markt is zowel geliefd onder de inwoners van Trogir als bij de toeristen. Er is altijd een groot aanbod van olijfolie, noten, groente, fruit en het bekende drankje rakija. Hier ontdek en proef je het authentieke Trogir. Ben je op zoek naar een origineel souvenir dan slaag je zeker op de groene markt.

Lekkernijen op de Groene markt van Trogir

Haal verse producten op de Groene markt van Trogir

Van en naar Trogir

Trogir ligt aan het einde van de baai van de Kaštela, 27 km vanaf Split. Er rijden overdag en ‘s avonds een paar keer per uur snelle bussen genaamd Flixbussen vanaf het grote busstation bij de haven van Split naar Trogir. Je bent er in een half uur. Kom je met de auto neem dan de afslag Progmet of volg de mooie kustroute als je de afslag Sibenik neemt. Het is leuk en heerlijk ontspannen om de veerboot te nemen van Trogir via Slatine naar Split of andersom. De boot is alleen voor voetgangers en kan 40 passagiers meenemen. Plan het zo dat je op de terugweg tijdens het varen geniet van een onvergetelijke zonsondergang. Voor informatie ga je naar Bura Line

Op zoek naar meer historische steden in Kroatië? lees ook de blog Ontdek de vele gezichten van Split

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.