Vive Le Voyage

Voorbereiding op een trekking in Nepal

In februari zitten we in een van de vele bruine kroegjes de Amsterdam rijk is. De stad waar we allebei gek op zijn. Maar ook de stad waar we allebei regelmatig een chronisch tekort aan rust en natuur ervaren. We mijmeren over verre reizen in fijne oorden. Niet lang daarna zijn twee vliegtickets naar Nepal geboekt. De reis lijkt nog eindeloos ver weg.

En die lijkt nog verder weg als het land in april wordt opgeschrikt door een aardbeving. Een verwoestende aardbeving die het arme land keihard raakt. Al snel beseffen we dat dit een ramp is waar het land nog lang de naweeën van zal ervaren. Hoewel het land hard geraakt is, blijkt ook al snel dat een groot deel van het land goed bereisbaar is en grote delen onaangetast zijn. En zo zitten we op 19 oktober in het vliegtuig.

De vraag hoe we onze drie weken gaan invullen, daar hebben we nog geen antwoord op. De Lonely Planet blijft nagenoeg onaangeraakt tot het moment van vertrek. Een trekking willen we doen, dat weten we wel. Een weekje trekken in de Himalaya, dat vinden we wel fijn klinken. Fantasiebeelden van besneeuwde bergtoppen en duizelingwekkende hangbruggen doemen op in ons hoofd. Van de vele gebergtes die Nepal rijk is, schijnt het Annapurnagebergte een goede plek te zijn voor zowel de ervaren als de onervaren trekker. En Pokhara, de tweede stad van Nepal, is de uitvalsbasis daarvoor. Dat je helemaal stuk gaat tijdens een trekking horen we van meerdere mensen, maar ook dat het het meer dan waard is en een fantastische en verrijkende ervaring is.

Pokhara dus. De tweede stad van Nepal, ongeveer 200 km van Kathmandu. En van wat we lezen een verademing qua rust ten opzichte van het hectische Kathmandu. We besluiten de hectiek van Kathmandu nog even onaangedaan te laten en vliegen vanuit Kathmandu direct door naar Pokhara. De vlucht duurt een halfuurtje. Er zijn verschillende lokale vliegtuigmaatschappijen. Houdt er rekening mee dat de vluchten vaak snel zijn volgeboekt. Er zijn ook busverbindingen tussen Kathmandu en Pokhara, de reis duurt dan 6 tot 8 uur.

Pokhara Nepal

Phewa Lake, Pokhara

Een vlucht tussen Kathmandu en Pokhara is een absolute aanrader. Een ervaring op zichzelf. Doodsbang waren we bij de aanblik van het kleine propellorvliegtuigje. Het is voor de meeste mensen waarschijnlijk het kleinste vliegtuig ooit waar ze in zullen vliegen. De vluchten zijn vaak en snel volgeboekt. Met een man of zien zitten we klaar voor vertrek. Een beetje nerveus lachend kijken we elkaar aan. De vlucht duurt een halfuurtje. En als je dan eenmaal in de lucht bent geniet je vooral van het uitzicht. Tip: zorg dat je aan de goede kant van het vliegtuig zit zodat je uitzicht hebt op het Himalayagebergte! Je voelt je meteen heel nietig vanuit je vliegtuigraampje uitkijkend op de immense gebergtes.

Trekking Nepal

Na een lange reis komen we aan in Pohkara. Met een warm welkom worden we opgevangen en genieten we van onze eerste echte Nepalese maaltijd. Die smaakt, letterlijk en figuurlijk, al meteen naar meer. We sluiten de Nepalezen al snel in ons hart. Ze hebben humor, met een vleugje Engels sarcasme. En ze laten zich niet snel uit het veld slaan. Ze hebben een ontzettende veerkracht om om te gaan met dat wat zich aandient. Eerst de aardbeving een paar maanden eerder en nu een brandstofcrisis. (Lees als je meer wilt weten over de oorzaken hiervan hier meer).

In het dagelijkse leven is dit voelbaar. Er is te weinig brandstof voor auto’s en bussen. Maar ook moeten bijvoorbeeld alternatieven gezocht worden om te koken. Met verontschuldigende briefjes in restaurants wordt duidelijk dat ze om te koken vaak moeten teruggrijpen op alternatieven zoals brandhout.

Een trekking hadden we bedacht dus. Dat zouden we gaan doen. Er zijn verschillende manieren om dit te regelen. Bijvoorbeeld vanuit Nederland als je dat een prettige gedachte vindt. Dit is niet nodig. In Pokhara struikel je namelijk over twee dingen: lokale reis/trekkingbureaus en winkels met alle denkbare trekkingsbenodigdheden.

Nepal voorbereiding

Je kunt je tocht op verschillende manieren invullen. Zo kun je alleen lopen of met een gids. Verdwalen zul je niet snel, maar een gids is er bijvoorbeeld ook om een accommodatie te regelen als je onderweg bent (soms zijn deze schaars), om kennis te delen over het land en de omgeving of om juist even verantwoord van de beaten track af te kunnen wijken. Bovendien is het een mooie manier om de lokale economie te steunen, zeker nu het land het zwaar heeft. Het geringe toerisme is merkbaar. We ervaren het maar horen het ook regelmatig van de locals. Je kunt alles vooraf betalen. Of zelf je maaltijden en drank betalen. Dan moet je wel voldoende geld meenemen. Hoe hoger je komt in de bergen, hoe duurder alles wordt.

Je kunt je eigen tas dragen of een ‘porter’ meenemen. In het laatste geval draag je zelf wel je eigen dagrugzak. Het voelt voor ons beiden best raar om iemand anders je tas te laten dragen. Maar het is ook een manier voor mensen in Nepal om geld te verdienen en zitten ze nu letterlijk te springen om een baan. We horen dat veel mensen, waaronder porters het land hebben verlaten om elders werk te zoeken. Wil je berggids worden in Nepal dan moet je eerst je geld een aantal jaren verdienen als porter. Zonder moraliserend te willen zijn is onze tip om, als je ervoor kiest om een porter in te huren, het zo aangenaam mogelijk te maken met weinig gewicht in je backpack. Een porter mág volgens de officiële regels maximaal 20 kilo dragen, maar je hebt écht niet zo veel nodig in de Bergen!

Je kunt een trekking doen vanaf ongeveer 5 dagen. We rekken onze uitdaging al snel op naar 10 dagen. ‘Het wordt de Annapurna Basecamp trek. ‘ABC’ voor insiders. Een van de bekendste en mooiste trekking – horen we – in Nepal.

We kopen de laatste spullen voor onze tocht. Je vindt in Pokhara zoals gezegd vele trekkerswinkels met alle benodigdheden. Met, zoals de locals zelf zeggen ‘good quality rip-off’. Alle benodigde uitrusting is verkrijgbaar. Maar goede schoenen en een goede dagrugzak maken de trekking stukken aangenamer. En dan is het verstandig om niet te bezuinigen met good quality rip-off maar thuis of in Kathmandu (waar ook de echte merken verkrijgbaar zijn) goede spullen te kopen. Het is sowieso raadzaam om niet ter plekke schoenen aan te schaffen, maar de tocht af te leggen op schoenen die al enigszins zijn ingelopen.

Deze gastblog is geschreven door Manon Huntjes & Nesrien Abu Ghazaleh. Nesrien heeft een passie voor natuur, avontuur en ontwikkeling. Nepal heeft haar weer het gevoel gegeven te leven; de natuur is zo indrukwekkend, de tocht fysiek zwaar en de rust die Nepal biedt, zet je op alle manieren aan het denken. Manon is gek op Azië. En op buitenzijn. Het liefst in de natuur. Het was al snel duidelijk dat Nepal een van haar favorieten zou worden. En ze hoopt dat  snel weer veel meer mensen het land zullen opzoeken. Daar wordt iedereen beter van!

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips en mooie reisverhalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.