Vive Le Voyage

Vrijwilligerswerk tijdens je (wereld)reis

Je gaat een reis maken en denkt na over vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland. In deze blog neem ik je mee in de wereld van NGO’s (non-government organisations). Ik hoop je te informeren waardoor jij een gedegen keuze kunt maken wat voor soort vrijwilligerswerk je wilt gaan doen.

Verdwaal in de ‘NGO-wereld’

Ben je via internet op zoek naar vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden? Je zult gemerkt hebben dat het eenvoudig te verdwalen. NGO’s bieden vrijwilligers vaak de kans om te komen werken, denk hierbij aan ‘lesgeven op een lokaal schooltje arme kindjes lesgeven in een tropisch ontwikkelingsland’. Hier vragen zij geld voor wat vaak naar de NGO gaat om salarissen van de docenten, eten, schoolmateriaal, huur etc. te kunnen betalen. Daarnaast zijn er veel organisaties die andere werkzaamheden doen. Denk aan het onderwijzen van de dorpsgemeenschap in landbouw, hygiëne, mensen rechten enz.

Durf jezelf kritische vragen te stellen voordat je aan vrijwilligerswerk begint. Waar ligt jouw expertise? Voor wie doe je vrijwilligerswerk? Wat is de impact van jouw bijdrage op lange termijn? Draag je bij aan werkgelegenheid of neem je het juist uit handen?

Al eens gehoord van ‘Poverty Porn’?

Onlangs was er veel te doen rond het fenomeen ‘poverty porn’. Organisaties gebruiken arme en vies uitziende kinderen om geld te genereren voor hun NGO. Ook de (nep) weeshuizen komen steeds vaker in het nieuws. Toeristen zouden deze plekken bezoeken, wat foto’s maken en geld achterlaten. Een kwetsbare groep kinderen omgedoopt tot toeristische attractie.

 

Vrijwilligerswerk kids

Vrijwilligerswerk rice bags

Een kritische blik op vrijwilligerswerk

Tijdens mijn bezoeken aan NGO scholen (ik woon en werk in Cambodja) kom ik veel in aanraking met vrijwilligers van over de hele wereld. Tijdens deze bezoeken ontmoet ik ook ongekwalificeerde leerkrachten uit Westerse landen. Zij startten voor een korte of wat langere tijd met het verzorgen van Engelse lessen aan lokale kinderen. Hierbij maakt het vaak niet uit of het hun moedertaal is of niet. In Nederland gaan wij vier jaar naar de PABO en volgen verschillende stages voordat je ‘klaar bent’ om les te geven én jezelf gekwalificeerd leerkracht mag noemen. Maar… wat ik hier zie is dat veel van deze mensen, vrijwilligers, geven les zonder enige opleiding. Best gek! Bekijk: ‘The Voluntourist’.

Lesgeven in een tropisch ontwikkelingsland

Meedoen aan voluntourism is in mijn ogen niet verstandig. Wees op de hoogte wat er gebeurt in de rest van de wereld, volg het nieuws, zoek verdieping of emigreer naar een ontwikkelingsland om te ervaren wat er gaande is. Op deze manier leer je de cultuur kennen, kun je je voor langere tijd verbinden aan een organisatie en meewerken aan lange termijn doelen. Ook op afstand kunnen er dingen gedaan worden, hoewel ik me kan voorstellen dat ‘arme kindjes lesgeven in een tropisch ontwikkelingsland’ veel romantischer klinkt. Waar kies jij voor?

Vrijwilligerswerk English sign

Vrijwilligerswerk books

Arinda is verslaafd aan reizen, gek op onderwijs en heeft een sterke ondernemingsdrang. Tijdens het reizen wordt duidelijk dat zij een sociale onderneming op wil zetten in een ontwikkelingsland. Haar grootste droom wordt werkelijkheid als ze haar baan als leerkracht in Singapore opzegt. Vanuit Cambodja deelt zij reisverhalen en handige tips van over de hele wereld!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.