Vive Le Voyage

Waarom je vrijwilligerswerk in Malawi moet doen!

Waarom je vrijwilligerswerk in Malawi moet doen

Denk jij erover om vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland? Ik vertel je graag waarom Malawi een goede keuze is. Of ben je binnenkort van plan naar Afrika te gaan? Combineer je reis met vrijwilligerswerk in Malawi. Voor mij is het alweer even geleden dat ik naar Malawi vertrok om vrijwilligerswerk te doen, maar ik denk er vaak aan terug en geef je daarom mijn tips over wat je kan verwachten.

Waarom vrijwilligerswerk in Malawi?

In de tijd waarin ik besloot vrijwilligerswerk te gaan doen had ik de keuze tussen Oeganda, Zuid-Afrika en Malawi. Malawi was voor mij het meest onbekend. Eerlijk gezegd wist ik niet meer dan dat het in Afrika lag. Dat onbekende stond voor mij gelijk aan puur en dat gaf mij de doorslag om vrijwilligerswerk in Malawi te gaan doen. Of Malawi puurder is dan Oeganda of Zuid-Afrika weet ik niet. Wat ik wel weet is dat Malawi prachtig is!

kids tijdens vrijwilligerswerk in Malawi

Tijdens het doen van vrijwilligerswerk in Malawi ervaar je het back to basic leven in een klein huisje, omringd door het rode zand en gegarandeerd een berg ergens in de achtertuin. Oké, het gemis van een écht toilet, een fijne douche en (vaak) stroom is er zeker. Maar hé, wat maakt het uit? Zo is het leven zonder luxe en dat is heerlijk! Naast de prachtige omgeving word je vrolijk van de sterke, kleurrijke, lachende, dansende en zingende Malawiaanse mensen. Deze mensen zijn dolgelukkig met een glimlach of een knuffel. En jij wordt dolgelukkig van de altijd schattige kinderen die je vergezellen onderweg naar het project.

sterke en kleurrijke vrouw tijdens vrijwilligerswerk in Malawi

Ben je al een beetje overtuigd?

De wereld verbeteren? Dat kan je niet!  

Ga geen vrijwilligerswerk doen met het oog op het verbeteren van de wereld, want dat kan jij niet. Wat je wel kan is de lokale mensen helpen en je steentje bijdragen aan hun geluk. Je neemt het werk niet over, maar helpt en adviseert ze. Bedenk wel dat Malawi achterloopt op Nederland en de drang naar verandering veel minder is.

Lesgeven tijdens vrijwilligerswerk in Malawi

Geef ze dus die ene knuffel, speel met de kinderen of praat met mensen over gevoelige onderwerpen als gehandicapten, weeskinderen, ziektes, seks en liefde. Laat merken dat je naar ze luistert en keur ze niet af. Geld is belangrijk in de liefde en een kind is wees als de moeder overleden is en de vader voorgoed vertrokken is naar zijn andere vrouw. Dat is hun cultuur, hoe machteloos soms ook.

Vrijwilligerswerk in Malawi is geen vakantie, maar een combinatie van mooie en moeilijke momenten. In het weekend ben je vaak vrij, dus neem deze tijd om op te laden voor de volgende week. Lake Malawi, Zomba Plateau en Liwonde National Park zijn daar dé plekken voor.

Waarom betalen voor vrijwilligerswerk?

Je moet betalen voor het doen van vrijwilligerswerk. Van een ticket van duizend euro kunnen zoveel mensen in Malawi eten en drinken. Daarnaast betaal je voor je verblijf en de werkster die voor je kookt, schoonmaakt en wast. Voor de exacte kosten neem je een kijkje op de website van Be More. Zij organiseren ook open dagen.

Klimrek bouwen tijdens vrijwilligerswerk in Malawi

Is geld voor jou een drempel om vrijwilligerswerk in Malawi te gaan doen? Simpelweg, omdat je het niet hebt? Denk eens na over een inzamelingsactie. Ik heb een kledingbeurs georganiseerd en veel geld opgehaald. Vrienden en familie zijn vast bereid een donatie te doen, je gaat iets goeds doen voor de wereld! Van dat geld heb ik met medevrijwilligers een klimrek gebouwd en vrouwen geholpen een eigen bedrijf op te starten, maar je kan dit geld natuurlijk ook gebruiken voor het betalen van je vlucht.

Heb je vragen over het doen van vrijwilligerswerk in Malawi? Stel ze!

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.