Vive Le Voyage

Sportief weekendje weg. Wandel de Fjoertoer Terschelling!

Fjoertoer Terschelling

Een keer peer jaar wordt Terschelling omgetoverd tot een waar lichtjesfestijn. Op zaterdag 7 april was de Fjoertoer Terschelling. Een wandeling van 15, 20 of 25 km door de duinen en over het strand, eindigend in het centrum van Terschelling. Fjoertoer betekent letterlijk: vuurtoren. Terschelling heeft de welbekende ‘Brandaris’ en zodra de Brandaris in zicht is, weet je dat je de Fjoertoer overleefd hebt! Ga je mee op een sportief weekendje weg?

Een verlicht eiland

Zo sportief als ik ben, liep ik de route van 15 km. Met nul-wandelingervaring moet je ergens beginnen! Je start de toer bij Midsland waarna je na 4 km op het strand uitkomt. En daar begint het lichtjesfeest. Op het strand kom je verschillende acts tegen: van met kerstlampjes versierde paarden, tot drakenkoppen die vuur spuwen en van moderne dansacts in het bos tot een verlichte vuurtoren bij de finish. En het beste van de hele Fjoertoer: je mag jezelf ook versieren met lichtjes!

Vier jouw prestatie

De laatste paar meters loop je door het gezellige centrum van Terschelling waar de bewoners je toejuichen en de gemoedelijke sfeer als een warme deken over je heen valt. Nadat je jouw sportieve topprestatie hebt geleverd zijn er genoeg terrasjes waar je kunt genieten van een welverdiend glaasje wijn (of een biertje). De Fjoertoer is voor zowel wandelaars als niet-wandelaars een echte aanrader. Met een goed tempo zie je na ongeveer 3 uur de finish en de volgende dag heb je misschien enkel een beetje last van je kuiten door de steile helling op het strand – een ware kuitenbrander.

Proef de sfeer van Terschelling

Je moet op Terschelling minimaal twee nachten blijven. Absoluut geen straf, want Terschelling is dé plek om een weekendje heerlijk uit te waaien: huur een fiets, maak eindeloze strandwandelingen of geniet van het zonnetje op een van de vele gezellige terrasjes. Pak de eerste zonnestralen van het jaar bij Paviljoen West Aan Zee, eet een heerlijke biefstuk bij Flaman en eindig je avond in De Bras. Het zou ook zonde zijn om naar één nachtje op het eiland te vertoeven.

En, heb jij de Fjoertoer al eens gewandeld?

Het liefst zou ik elke dag een nieuwe plekje op de wereld ontdekken. Of dit nu in Haarlem, Zuid-Afrika of Kroatië is. Zolang mijn camera en favoriete gezelschap er maar bij zijn! Naast reizen heb ik een grote liefde voor muziek, fotografie en alles waar water bij komt kijken – zonder snorkel ga ik niet op reis.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.