Vive Le Voyage

Ga wandelen door het Hunzedal in Drenthe

Volg wandelroute Hunzedal Drente

Drenthe is bekend om de hunebedden en om de uitspraak van Bartje Bartels “Ik bid nie veur bruune boon’n”. Drenthe is daarnaast een prachtige provincie voor het maken van lange wandelingen. Akkers, bos en heidevelden wisselen elkaar af. De liefelijke dorpjes nodigen uit voor een pauze bij de plaatselijke horeca. Bonus is dat je veel leert over historie van decennia terug. Denk je in dat er toen wolven, oerossen en beren in Drenthe leefden. Houd je van wandelen dan is de tweedaagse wandeling Hunzedal OV-Stapper een aanrader, download de route via Wandelnet.  Hierbij een voorproefje van wat je onderweg tegenkomt. Trek je wandelschoenen maar vast aan.

Het ontstaan van het Hunzedal

Het stroomdal van de Hunze ligt aan de voet van de Hondsrug. Een krachtenspel van wind, water en ijs heeft het eeuwen terug gevormd. Toen was het een uitgestrekt en ontoegankelijk veengebied met moerasbossen. In de Middeleeuwen werd het mogelijk om de toegankelijke delen te gebruiken als hooiland.Vervolgens werd het gebied omgevormd tot agrarisch landschap tot de crisis zich aankondigde. Tegenwoordig wordt het gebied middels natuurontwikkelingsprojecten omgezet in een aantrekkelijk landschap. Zowel voor mensen, dieren als planten. Daarnaast kan de beek de Hunze kan er vrij doorheen kronkelen.

Geniet van huisgemaakte appeltaart bij De Wiemel

Geniet in een dorpje onderweg van een drankje en huisgemaakte appeltaart

Leven in een Plaggenhut

Vroeger leefden de allerarmste arbeiders met hun grote gezinnen in plaggenhutten. Een plaggenhut wordt ook wel spitskeet genoemd. Het is niks anders dan een eenvoudige met heideplaggen bedekte hut. De hut werd gedeeltelijk uitgegraven in de grond en had geen zijmuren. Het dak begon op grondhoogte. Comfortabel was het niet, het vertrek was vochtig en moeilijk te verwarmen. Bovendien krioelde het ongedierte. In 1901 werd het wonen in plaggenhutten verboden door de woningwet.  Tegenwoordig kun je voor de lol heel comfortabel overnachten in een plaggenhut. Kies er één uit op plaggenhutten in Drente.

wandel door Drouwenerzand in Drente

Ervaar de rust en schoonheid van stuifzandgebied Drouwenerzand in Drente

Ontdek stuifzandgebied Drouwenerzand

Dit heide-en stuifzandgebied ligt op de Hondsrug tussen de dorpen Gasselte en Drouwen in. Vroeger bezag men deze zandzee als één grote ramp. Jarenlange overbegrazing, het plaggen van heide en weghalen van keien gaf het zand ruim baan. Hierdoor werd het een bedreiging voor landbouw en wegen. Aan het begin van de 20ste eeuw werden duizenden dennen geplant om het zand vast te houden. Nu is het een prachtig wandelgebied, geniet van de rust en volg de gemarkeerde wandelroute. De stuifzandheide is een belangrijk broedgebied voor de Boomleeuwerik, Roodborsttapuit en Nachtzwaluwen. De Klapekster is een vaste wintergast.

Passeer grafheuvels in het Hunzedal

Zoek naar grafheuvels in het landschap tijdens je wandeling door het Hunzedal

Bewonder Hunebedden en wandel langs grafheuvels

Aan het eind van de wandeling op dag 1 kom je vlakbij Borger prehistorische bouwwerken tegen, hunebedden. Het zijn de restanten van stenen grafkelders welke zijn gebouwd van zwerfkeien. De zwerfkeien zijn oorspronkelijk afkomstig uit Scandinavië.  In de ijstijd zijn ze door gletsjers meegevoerd naar Nederland. Je kunt je bijna niet voorstellen dat de mens de hunebedden tussen 3400 en 3200 voor Christus heeft gebouwd. Daarmee zijn het de oudste monumenten van Nederland waarvan er nu nog 54 over zijn. Men gebruikte de hunebedden tot 2850 voor Christus. Volgende generaties begroeven hun doden in grafheuvels. Tijdens de wandeling kom je verborgen in het landschap meerdere grafheuvels tegen. Het grootste hunebed van Nederland staat in Borger vlakbij het Hunebeddencentrum, ontdek meer op Hunebedcentrum.

Bezoek prehistorische Hunebedden in Drente

Raak onder de indruk van prehistorische hunebedden in Drente

Wandel je graag in Nederland, lees de blog De mooiste wandelgemeente Valkenswaard of Liefs vanaf de Utrechtse Heuvelrug.

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.