Vive Le Voyage

Want Mallorca biedt meer dan alleen strand!

Mallorca is een van de mooiste eilanden in de Middellandse zee en zou je kunnen omschrijven als de ruige grote broer van Ibiza. Het eiland heeft prachtige baaien met azuurblauw water, maar ook grote uit de zee rijzende bergen die enigszins Scandinavisch aandoen. Het grootste eiland van de Balearen biedt dus meer dan alleen zon, zee en strand.

Palma

Palma is de hoofdstad van Mallorca en een bezoek aan dit mini Barcelona mag je zeker niet missen. Je kunt heerlijk wandelen door de oude stad en winkelen in het nieuwe deel. Er zijn veel goede restaurants en uitgaansgelegenheden.

Badplaatsen

Ten westen en oosten van Palma bevinden zich vele badplaatsen met Playa de Mallorca als middelpunt. Hier vind je vooral jongeren die komen om te feesten. Ben je met kleine kinderen kies dan voor bijvoorbeeld Alcudia in het noorden of Cala d’or, Cala Ferrara of Porto Cristo aan de oostkust. Deze kant van het eiland staat bekend om de kleine baaien met azuurblauw water.

Baai in Cala d'Or

Baai in Cala d’Or

Serra de Tramuntana

De hoge bergketen aan de westkust van het eiland wordt de Serra de Tramuntana genoemd. Het loopt van Andratx in het zuidwesten tot aan de meest noordelijke punt van het eiland Cap de Formentor. Op 27 juni 2011 kreeg de bergketen de World Heritage Status van UNESCO. In de bergen liggen veel kleine dorpjes. Valldemosa, Soller, Deia en Port de Pollenca zijn een bezoek zeker waard.

Torrent de Pareis

Wil je graag een mooie wandeling maken, rijdt dan naar Sa Calobra. Na een enorme slingerweg bergafwaarts, kom je uit op een parkeerplaats. Via een tunnel van 200 meter wandel je naar een prachtig strandje. Dit strandje is het eindpunt van de kloof Torrent de Pareis waar je doorheen kunt wandelen. Via een klim van 100 meter kun je dan weer terug wandelen naar de parkeerplaats. Ook voor de mensen die niet graag wandelen en klimmen is de kloof die eindigt op het strand de moeite waard, al zou je alleen maar even genieten van de prachtige natuur. Neem wel de tijd, want door alle haarspeldbochten in de weg en kleine dorpjes die je onderweg tegenkomt, ben je zo een hele dag onderweg

Cap de Formentor

Cap de Formentor is de meest noordelijke punt van Mallorca en tevens het hoogste punt. Vanaf Port de Polenca is het 13,5 km naar de top. Als je hoogtevrees hebt, is het misschien geen goed idee om te gaan. De weg er naar toe is zeer smal en er fietsen ook nog eens veel mensen naar de top. Zelf vond ik het behoorlijk spannend, maar op een positieve manier, angsten moet je overwinnen. Het uitzicht is fantastisch en je wordt begroet door een aantal geiten. Mocht je zin hebben in een versnapering dan kun je in het restaurant onder de vuurtoren terecht.

Port de Soller

Port de Soller is een klein knus kustplaatsje en dat komt doordat er geen grote hotels en appartementen complexen zijn. Rondom de baai vind je kleine hotelletjes en gezellige restaurants waar je heerlijk buiten kunt eten en kunt genieten van de warme avonden aan de middellandse zee. Vanuit Soller rijdt een kleine houten tram uit 1912, de tren de Soller, van de stad naar de haven.

Alcudia

Alcudia is een oude vesting stad en werd lang geleden bewoond door de Romeinen. Zij noemden de stad Pollentia en werd verwoest in 450 na chr. In het jaar 903 kwamen de Arabieren aan land, zij lieten de ruïnes liggen en bouwden heuvelopwaarts een nieuwe stad en noemden deze Alkudia. De invloeden van de Romeinen en de Arabieren zijn nog steeds goed zichtbaar. De straten zijn smal en schaduwrijk, met veel oude huizen. De historische binnenstad wordt nog bijna geheel omsloten door de oude stadsmuren uit de middeleeuwen.

Kortom, Mallorca is echt een waanzinnig eiland, waar je naast strand ook kunt genieten van kunst en cultuur in Palma, historie in Alcudia en natuur in de Serra de Tramuntana.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.