Vive Le Voyage

Wat draag je in Iran?

Iran is een land met kledingvoorschriften. Wat draag je in Iran? Deze vraag moet je jezelf stellen gedurende je voorbereidingen voor een reis naar Iran. Iran is een islamitische staat en kent dus islamitische kledingvoorschriften. Het is noodzakelijk om je kleding af te stemmen op deze voorschriften als je naar Iran gaat.

In principe zijn de kledingregels vrij eenvoudig: voor mannen, geen korte broek of extreem korte mouw en strakke shirtjes. Voor vrouwen moeten hoofd en haar bedekt zijn en draag je kleding die los zit en het lichaam (dus ook armen en benen) bedekt.

Alle tips en informatie staan hier beschreven en zo kun je goed voorbereidt zonder kledingstress op reis naar Iran!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Wat dragen Iraniërs?

De meeste mensen zijn verbaasd over de kleding van Iraniërs. De realiteit voldoet namelijk niet aan de “verwachting” die je hebt van islamitisch geklede mensen. Ja, zoals eerder gezegd, is Iran een land met islamitische kledingvoorschriften. En vooral voor Iraanse vrouwen geldt dat zij zich aan regels moeten houden. Iraanse vrouwen worden echter niet gedwongen om zwarte chadors in het openbaar te dragen. Dit is een groot vooroordeel.

Op dit moment bestaat de gehanteerde islamitische dresscode in Iran eruit dat vrouwen verplicht zijn om hun haren, armen en benen te bedekken. Iraanse vrouwen zijn stijlvol en elegant gekleed. Ze besteden dan ook zichtbaar veel zorg aan hun uiterlijk. Iraanse vrouwen dragen make-up en hebben gelakte nagels. De moderne vrouwen in Iran dragen meestal een manteau (overjas). Deze manteaus hebben lange mouwen en komen meestal tot onder de knie. Een sjaal wordt gebruikt om het haar te bedekken. Iraanse vrouwen dragen alle kleuren (dus niet alleen zwart!) kleding. De kleur van de hoofddoek is vaak afgestemd op de overige kleding. Je ziet ook regelmatig dat er toch een beetje haar onder de hoofddoek uitkomt. Onder de eerder genoemde manteau dragen ze een broek (veelal een jeans) of een legging/panty. Iraanse vrouwen dragen pumps, hakken, sandalen en sneakers. Op besloten feesten dragen de Iraanse vrouwen mooie strakke jurken zoals wij ze ook in het Westen dragen.

Voor Iraanse mannen zijn de kledingvoorschriften een stuk eenvoudiger. Ze dragen geen korte shorts in het openbaar, maar lange broeken. Op deze broek dragen ze een t-shirt, polo of blouse. Iraanse mannen dragen meestal geen slippers buiten de deur, maar schoenen, sneakers of sandalen.

Overigens is het zo dat bij overheidsinstellingen, scholen, ambassades en dergelijke, de Islamitische kledingvoorschriften wel volledig gevolgd worden.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Chador?

Op straat zie je vrouwen die een chador dragen, maar dit betreft voornamelijk de oudere vrouwen. Tevens is het bij het betreden van een aantal moskeeën in Iran verplicht voor iedere vrouw om een chador te dragen. Dit is dan ook voor de jongere generatie het vaak enige moment dat zij een chador dragen. Als toerist kun je altijd een chador lenen bij de ingang van een moskee.

Kledingtips voor heren

Zoals eerder gezegd zijn de kledingvoorschriften voor mannelijke toeristen vrij eenvoudig. Shorts/korte broeken zijn niet aanvaardbaar in het openbaar. 
Het dragen van een een T-shirts/polo/blouse met korte mouwen is prima. Iraniërs dragen geen teenslippers in het openbaar, maar als toerist kun je dit prima dragen. Al kijken Iraniërs soms wel verbaasd naar je slippers, aangezien zij slippers alleen binnenshuis dragen.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kledingtips voor dames

Het is goed om te weten dat de kledingvoorschriften voor toeristen minder streng zijn dan voor Iraanse vrouwen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je hoofddoek even afwaait. Maar er gelden wel voorschriften voor vrouwelijke reizigers in het openbaar:

  1. Kleur: Het is een gerucht dat je donkere/zwarte kleding moet dragen in Iran. Het is wel aan te raden om lichte kleuren te dragen, vooral in de zomer.
  2. Hoofddoek: Hoewel je haar officieel volledig bedekt moet zijn, betekent dit in de praktijk niet dat je een strakke sjaal rond je hoofd moet dragen. Het is acceptabel voor vrouwen om een beetje haar onder je hoofddoek te laten vallen. Er zijn veel manieren om een hoofddoek te dragen, met of zonder speldjes. Kijk gewoon goed naar de Iraanse vrouwen in de straten! Ik vond het zelf leuk om een soort eigen stijl creëren en de hoofddoek ook echt laten passen bij de rest van je kleding.
  3. Lichaam: Lichaam, armen en benen moeten worden gedekt door losse kleding. Dit houdt in dat je dus geen korte mouwen kunt dragen in Iran. Een manteau of een vest, die over je billen valt, is een prima kledingstuk in Iran.
  4. Benen & voeten: Benen moeten worden bedekt tot aan de enkels. Strakke jeans en legging zijn geen probleem. Tevens kun je sandalen of slippers dragen.
  5. Winter: In de winter, afgezien van die betrekking hebben op het hoofd, is de kleding hetzelfde als wat wij thuis dragen in ons eigen land.
  6. Vlucht: De dresscode op een internationale vlucht naar Iran geldt officieel zodra het vliegtuig het Iraanse luchtruim binnenkomt. Hou hier dus rekening mee in het vliegtug en kijk naar de overige passagiers wanneer je de hoofddoek op moet doen. In mijn geval was het overigens tijdens het landen van het vliegtuig.

Mocht je nog vragen hebben over de kledingvoorschriften in Iran dan hoor ik het graag!

Lees meer:

 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.