Vive Le Voyage

Welke van de Gili’s moet je zijn?

Gili Trawangan - Indonesie

Wie Bali zegt, zegt dat tegenwoordig bijna in één adem met de Gili-eilanden. En doe je dat niet zelf, dan zal iemand in je nabije omgeving die tip wel geven. Maar dan heb je nog te kiezen uit drie verschillende Gili-eilanden. Met weinig tijd is het fijn als je direct de juiste hebt. Daarom zal ik in deze post proberen het verschil tussen de drie naar boven te halen.

Gili Trawangan

Gili Trawangan - Indonesie

We beginnen met de grootste. Of misschien beter: de minst kleine. Want ook hier heb je in een paar uur wandelen alle kust wel gezien. Dit eiland heet onder insiders ook wel Gili-T, en is overduidelijk het party-eiland van de drie. De meest mensen bivakkeren enkel op dit eiland en vertrekken daarna terug naar Bali of gaan door naar Lombok.

Wie dus wel houdt van een stevig feestje zit hier de hele week gebakken. Er zijn wekelijks drie vaste feestavonden:

  • Maandag vind je in duikschool ‘The Blue Marlin’ psychedelische techno beats
  • Op woensdag barst het hip hop en house feest los in de Tir Na Nog een Irish Bar
  • En op vrijdag is iedereen te vinden bij de technosounds die Rudys Bar laat klinken.

Gili-T staat naast de feestjes ook bekend om de mushroom shakes en de local spirits. Politie is er weinig, enkel bewaking, en daarom lijkt het gedoogd te worden de genotsmiddelen tot je te nemen. Toch, kijk er wel mee uit, niet enkel omdat er in Indonesië een flinke straf op drugs staat, maar ook omdat je niet altijd weet wat je werkelijk tot je neemt.

Gili Trawangan - Indonesie - mushrooms

Mocht je voor of na het feesten toch meer in zijn voor een vers visje, dan kun je hier de heerlijkste vis vinden op de avondmarkt. Zo had ik ze nog nooit gehad.

Gili trawangan - indonesie - avondmarktDuiken en snorkelen kan ook prachtig vanaf dit eiland, het wemelt er van de fantastische schildpadden. Bedenk alleen even dat de stroming tussen Gili-T en Gili Meno ontzettend krachtig kan zijn, en dat die eindigt in het open water, een stuk verderop. Iets met een gewaarschuwd mens telt voor twee..DCIM100MEDIA

En ’s avonds is het een genot om de zonsondergang te bekijken, die is het allermooist onderaan het eiland, voorbij de village wandelen tot je komt bij een strand barretje. Een chille plek waar mensen in rust de zon in de zee willen zien zakken, en waarna je fijn een drankje kunt gaan doen en genieten van de vuurshow van de barmannen.

Gili Trawangan - Indonesie Gili Meno

Deze heb ik zelf over geslagen. Aangezien dit middelste eiland een honeymoon vibe om zich heeft, was het voor mij als solo-reizigster op dat moment niet moeilijk de keuze te maken om deze over te slaan.

Voor wie wel in een honeymoonsfeer is of gewoon even lekker wil chillen op een fantastisch mooie plek: het schijnt het mooiste en meest rustgevende eiland te zijn. De stranden zouden er veel mooier zijn dan in T of Air en er zijn veel minder andere toeristen te vinden.

Op het eiland zouden ze ook een plek hebben waar ze de schildpadden beschermen door eieren te rapen, te zorgen dat ze uit komen en de schildpadden daarna vrij te laten. Een mooie plek om te bezoeken lijkt me.

Ook duiken en/of snorkelen is hier bijna een vanzelfsprekendheid. Je kunt bijna niet op het strand blijven staan als je je beseft wat zich allemaal onder water bevindt.

Gili Air

P1060598Voor mij het eiland met de fijnste vibe om zich heen. Bij aankomst word je op een vriendelijke manier ‘gelokt’ naar hutjes die daadwerkelijk bijna op het strand staan. Wakker worden, de deur uit stappen en met je voeten op het strand staan, laten we eerlijk zijn: dat is het leven!

In het midden van het eiland is een yoga centrum te vinden. Waar je terecht kunt voor yoga-lessen, opleidingen, massages en weet ik veel wat nog meer. Ik was getuige van de opening van het centrum en het centrum had een erg fijne en ongedwongen sfeer. Een tip als je dus even extra wilt onthaasten.

Ook is er elke maand een een Full moon en Black moon party te vinden bij de Space Bar. Ik had de eer bij de allereerste party te zijn. Er was om precies te zijn één man en een paardenkop, maar ik kan niet anders zeggen dan dat je dit niet mag missen als je toch op het eiland bent. Prachtige kunstwerken lichten op in het donker en de psychedelische muziek past daar perfect bij.

Gili Air - Indonesie - Space Bar

Wij verbleven bij de accommodatie naast de Space Bar, Matahir Bungalows. Een simpele bungalow, recht aan het strand. Dit is tevens de perfecte plek om, als je hier niet verblijft, met een shake in de hand te genieten van de zonsondergang!

Gili Air - IndonesieUiteraard kun je ook hier met de snorkels en flippers perfect het water in duiken. P1060569

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.