Vive Le Voyage

Wereldwijde kersttradities

Gezellig met familie aan de eettafel. Een simpel 3 gangen menu. Of toch een gevulde kalkoen? Cadeautjes traditioneel onder de kerstboom of uitpakken tijdens het film kijken? Een tijd van samen zijn en gezelligheid. Kerst wordt bijna over de hele wereld gevierd met ongeveer dezelfde gebruiken, maar zijn er ook nog andere kersttradities?

Zomerkerst in Australië

Mocht je ooit kerst aan de andere kant van de wereld willen vieren, verwacht dan vooral geen sneeuw. Tijdens het kerstfeest in Australië is het namelijk hartje zomer. Lekker barbecueën in de achtertuin of picknicken op het strand zijn hier de vormen van kersttradities. Je moet niet raar opkijken als de kerstman op een surfboard arriveert.

Bezoek de Kerstman in Finland

Ben je toch meer van de knapperende haardvuren en dikke pakken sneeuw? Dan is het zeker aan te raden om de kerst in het noorden van Europa te vieren. Kerst is in Finland het feest van het jaar. Dat komt omdat de Finnen geloven dat de Kerstman in het noorden van het land woont, in Korvatunturi. Deze man komt met kerst de kinderen cadeautjes brengen met de slee. Vergeet ook geen bezoek te brengen aan het amusementspark ‘kerst land’, een park waar je helemaal ondergedompeld wordt in de noordelijke kerstsferen.
Voor meer informatie: www.santaclausvillage.info

Commercieel China & Oost-Azië

In China is kerstmis geen nationale feestdag, alhoewel kerst steeds meer gevierd wordt onder de Chinezen. Vooral grote steden als Hongkong en Shanghai zijn vaak gedecoreerd met mooie kerstversieringen. Kerst in China is meer een commerciële dan religieuze feestdag. Ook in landen als Vietnam, Indonesië, Thailand en Cambodja wordt er door een deel van de bevolking kerst gevierd. Versierde straten, lekker eten, cadeautjes en samen zijn. Maar net als in China kennen deze landen geen speciale kersttradities.

Joelmannen in IJsland

In IJsland wordt uitbundig kerst gevierd, men kent daar het verhaal van de 13 Joelmannen, te vergelijken met Nederlandse zwarte pieten. Deze mannen blijven van 12 december tot 6 januari in IJsland en brengen cadeautjes als kinderen hun schoen zetten. Dat komt je vast wel bekend voor.

Ded Moroz in Rusland

Wil je twee keer kerst vieren in een jaar? In Rusland wordt de kerst namelijk 13 dagen later gevierd dan hier in Nederland. De Russen geloven door het communistische verleden in het figuur Ded Moroz, in plaats van de Kerstman. Ded Moroz kent vele gelijkenissen met de Kerstman, een lange baard en een warme bondjas. Samen met zijn kleindochter brengt hij cadeautjes rond.

Ded Moroz

Traditioneel Latijns-Amerika

Ook op dit deel van de aarde valt de kerst midden in de zomer. Kerst kent hier vaak een religieus karakter met tradities als naar de kerk gaan met dans en muziek. Ook worden er religieuze optochten gehouden, posadas genoemd. Dit gebeurt onder andere in Guatemala, Mexico en Costa Rica. In landen als Bolivia, Uruguay, Mexico en Argentinië wordt er zelfs vuurwerk afgestoken op kerstavond. Deze avond, die ook hier op 24 december valt, is de belangrijkste avond tijdens kerst. Wat leuk is om te weten is dat men in Costa Rica cipressen gebruikt als kerstboom, omdat er in dit land geen dennenbomen zijn. Op de Dominicaanse republiek trekt men lootjes om zo erachter te komen wie elkaars engeltje (angelito) is. Aan die persoon geef je dan elke week een cadeautje.

Spinnenlegende in Oekraïne

Is het niet leuk om een keer je kerstboom met spinnenwebben te versieren? In Oekraïne kent men daar namelijk een legende over. Een arm gezin werd op kerstochtend wakker met een kerstboom vol spinnenwebben helemaal in goud en zilver gedecoreerd. Het brengt geluk.

Heksen in Italië en Noorwegen

Beide landen hebben rond de kerst iets gemeen met bezems en heksen. In Italië is het positiever gesteld. Daar komt de heks, La Befana. Na de kerst, rond 5 januari vliegt zij met haar bezem door de schoorstenen om cadeautjes en snoepjes te brengen aan de kinderen. In Noorwegen moeten ze juist niks hebben van heksen. Rond de kerstdagen worden bezems goed opgeborgen omdat een deel gelooft dat geesten en boze heksen uit hun graven op zullen staan en de kerstdagen zullen verpesten.

Picture by di Simone Zucchelli

Picture by di Simone Zucchelli / CC BY

En jij? Hoe wat zijn jouw kersttradities?

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.