Vive Le Voyage

6x dit wist je nog niet over giraffen

weetjes over giraffen

Naast gorilla’s, chimpansees, olifanten, neushoorns en tijgers wordt ook het langste dier ter wereld met uitsterven bedreigd. Door onder andere verlies van leefgebied en stroperij is het aantal giraffen in de afgelopen vijftien jaar afgenomen van 140.000 giraffen naar 80.000 giraffen. Om nog maar niet te spreken over anderhalve eeuw geleden, toen er nog zo’n twee miljoen giraffen leefden in Afrika. Het wordt dus tijd dat we de giraffe, als bedreigde diersoort, even in het zonnetje zetten. Vandaar zes weetjes over de giraffe.

Wist jij dat…

…giraffen veel eten, maar weinig drinken

Honderden kilo’s bladeren eten giraffen per week en deze bladeren herkauwen ze als helden. Ze eten voortdurend, maar drinken daarentegen bijna niet. Het is voor een giraffe gevaarlijk om bij een waterplaats te gaan drinken. Zij moeten hun poten zo ver uit elkaar zetten dat zij in een onhandige houding komen te staan. Door deze houding zijn zij een goede prooi voor roofdieren.

Giraffen drinken daarom maar één keer per dag. Het meeste water halen zij verder uit de planten die zij eten.

weetjes over giraffen

…giraffen snel zijn

Dat de giraffe het langste dier ter wereld is, komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Giraffen kunnen wel vijf meter hoog worden. Met zo’n enorm lange nek en stelten van bijna twee meter lange poten, ben je natuurlijk al snel de langste. Wat je misschien nog niet wist, is dat giraffen ook heel snel zijn. Voor korte afstanden kun je denken aan 56 kilometer per uur. Op de lange afstanden zijn ze wat minder snel met zestien kilometer per uur.

…giraffen een lange tong hebben

Ruim een halve meter lang is de tong van een giraffe. Ja, écht! Je hebt ook een lange tong nodig als dat je gereedschap is om te kunnen eten. Met de lange tong plukt de giraffe namelijk bladeren van de bomen. De lange tong komt ook goed van pas voor het wassen van de oren.

weetjes over giraffen

…babygiraffen in de wereld vallen

Als babygiraffe word je, na vijftien maanden in mama’s buik, op een ruwe manier ter wereld gebracht. Je valt namelijk anderhalve meter naar beneden. Een babygiraffe doet al snel mee in de ‘grote-giraffen-wereld’, want na een half uur kan een babygiraffe staan en na tien uur rent ze al met haar moeder mee.

…giraffen maar weinig slapen

Door het gevaar van roofdieren slapen giraffen telkens maar een paar minuten. Tijdens dit slaapmomentje zijn ze continue op hun hoeden, dus een diepe slaap zit er niet in. Sommige giraffen, vooral ouderen, slapen zelfs staand. In totaal slaapt een giraffen zo’n vijf uur per dag.

weetjes over giraffen

…het hart van giraffen groter is dan een voetbal

Stel je voor dat je hart twee meter van je hoofd verwijderd is. Dan kun jij je misschien ook wel voorstellen dat het heel hard moet werken om bloed naar de hersenen te krijgen. Met 170 per minuut is de bloeddruk van de giraffe het dubbele van de bloeddruk van de mens. Hiervoor is dus een groot hart nodig. Een hart dat meer dan tien kilogram kan wegen en zestig centimeter lang is.

Heb jij weleens een giraffe in het wild gezien? Tijdens een kampeerreis van Kaapstad naar de Victoria Falls is de kans groot dat je dit mooie dier ziet.

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.