Vive Le Voyage

De wonderschone onderwaterwereld van Dahab

Egypte staat bekend om de farao’s, talloze opgravingen en de piramides van Gizeh. Het is echter ook een paradijs voor de duikliefhebber en dat op slechts 5 uur vliegen van Amsterdam. Vijf jaar geleden heb ik mijn eerste duik in Egypte gemaakt en sindsdien ben ik verschillende keren terug geweest. Sharm el Sheikh en Hurghada zijn de bekende toeristische oorden. Het bedouinendorp Dahab gelegen aan de de Golf van Aqaba, is nog niet ontdekt door het massa toerisme en heeft een aantal schitterende duikspots. Voordat ik je mijn favoriete duikspots vertel, eerst wat algemene informatie over Dahab.

Het bedouinendorp in de Sinai

In het dorp heerst een relaxed bijna backpackers achtige sfeer. De meeste restaurants, hotels en duikscholen liggen aan de boulevard. Je kan je duikcursus of trip  thuis boeken, maar het is net zo makkelijk om ter plekke je duiken te regelen. Het leuke aan duiken in Dahab is dat je niet perse de boot op hoeft. De mooiste duikspots zijn vanaf de kant te bereiken. Bij iedere duikspot zijn een aantal bedouienenrestaurants te vinden waar je tussen de duiken door kan bijkomen en genieten van de lokale keuken of een fruitshake.

Even bijkomen tussen 2 duiken

En dan nu mijn favoriete duikspots.

The Canyon

Op 1,5 km van The Blue Hole ligt deze andere beroemde duik-plek van Dahab. The Canyon is een grote scheur in het rif met een maximum diepte van 52 meter. Je kan naar binnen afdalen tot ongeveer 40 meter waarna je door de lichtinval een adembenemend zicht hebt op de heldere blauwe zee en lucht. Vanuit The Canyon kan je ook Canyon Garden bereiken, een kleurrijke plek waar je Nemo en zijn vriendjes kan ontmoeten en misschien ook wel de Blue-spotted Stingrays kan spotten.

The Blue Hole

Een populaire plek voor snorkelaars, duikers, free divers en tech divers. In de Blue Hole kan je namelijk afdalen tot maar liefst 110 meter! Wanneer je het water ingaat kan je ervoor kiezen om direct door ‘the blue’ te zwemmen. Alles om je heen is azuur blauw waardoor je al snel je referentiepunt kwijt bent. Verdwalen kan je niet vanwege je kompas en dieptemeter en omdat je uiteindelijk altijd bij de wand terecht komt. Aan de binnenkant van The Blue Hole kom je verschillende vissoorten tegen met op de achtergrond een wand bekleed met koraal.

The Blue Hole

The Bells

The Bells heeft zijn naam te danken aan de smalle schacht waardoor je naar een diepte van 32 meter kan duiken. Ga je iets teveel naar links of rechts, dan komt je duik-fles al snel tegen de rotsen aan waardoor het geluid van The Bells ontstaat. Het is een geweldige ervaring om door de arcade boog de schacht te verlaten en met een drift dive naar rechts af te buigen richting The Blue hole. Hier kan je octopussen, murenes en schildpadden tegenkomen.

Afdalen in the Bells

Mocht je na 2 duiken op een dag nog energie hebben, ga dan voor een nachtduik. Ik heb een nachtduik gemaakt bij Moray bay waar we de prachtige vis the Spanish Dancer zijn tegen gekomen. De grootste nudibranch vis die rood licht geeft in het donker.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.