Vive Le Voyage

Zwemmen met walvishaaien in Mexico: een bijzondere ervaring!

Eén van mijn mooiste reismomenten tot nu toe is toch wel zwemmen met walvishaaien. Aan de oostkust van Mexico kreeg ik de mogelijkheid om deze prachtige, immens grote vissen te aanschouwen. Een ervaring die ik graag met jullie wil delen!

De boottocht op weg naar de walvishaaien

Een walvishaai is de grootste vissoort ter wereld. Ze worden gemiddeld 10 meter lang, maar kunnen doorgroeien tot wel 15 meter. Hoewel ze meer dan duizenden tanden hebben, zijn deze zo klein dat ze alleen plankton kunnen eten. Mensen en andere diersoorten eten ze dus niet. Dit was al een hele geruststelling toen ik dit allemaal te horen kreeg van mijn gids. In de vroege ochtend voeren we ongeveer drie uur over een ruwe zee. Erg was het niet, want het uitzicht was prachtig. Terwijl de zon langzaam op kwam, voeren we steeds verder van de kust, weg van de massa. Heerlijk rustig en met 9 andere toeristen vermaakte ik mij prima. De zon was fel en dor de weerkaatsing in mijn zonnebril moest ik mijn ogen alsnog fijnknijpen.

Snorkelen van zó dichtbij!

Op een gegeven moment ging de motor, van het kleine bootje waar we op voeren, uit en dobberden we op de grote, open zee. De gidsen hadden blijkbaar een groep walvishaaien gezien, dat betekenden dat we bijna het water in mochten. Met een zwemvest, flippers en een snorkelsetje was ik er helemaal klaar voor. In tweetallen sprongen we het water in, moest je zo snel mogelijk onder water kijken en vooral heel hard zwemmen. Het zat namelijk zo; wanneer je het water indook, na een bevel van de gids, betekende dit dat je ongeveer op één meter afstand naast de walvishaai mee kon zwemmen. Maar zoals je kunt voorstellen, zwemmen deze beesten een stuk sneller dan jij ooit bij kan houden. Na twee minuten was de energie dan ook op en konden we weer terug op de boot. Maar wauw, wat een bijzondere ervaring om met deze grote vissen te zwemmen van zó dichtbij! Ik had het gevoel ze bijna aan te kunnen raken. Overal waar ik door mijn duikbril heen keek, zag ik walvishaaien. Ook andere vissoorten, zoals grote roggen, heb ik mogen bewonderen.

Walvishaai
De gids vertelde ons dat ze meestal in groepen van 20 tot 30 bij elkaar leven en dat jaarlijks 1.400 walvishaaien afreizen naar de oostkust van Mexico. Ze voeden zich met plankton en zijn te spotten van april tot en met september. Dus voor iedereen die in deze tijd naar het prachtige Mexico afreist, is dit een beleving die je niet wilt missen! Op verschillende plekken kun je met een bootje mee de zee op, zoals aan de kust van Cancún, maar ook op één van omringende eilanden. Op de terugweg vaar je langs Isla Mujeres, een prachtig eiland vlakbij de kust van Cancún, waar we genoten van een afsluitende Mexicaanse maaltijd.

Het ontdekken van onbekende plekjes in de wereld prikkelen mij om op avontuur te gaan. Het proeven van nieuwe gerechten en lokale producten en daarnaast het leren kennen van een nieuwe cultuur, inspireren mij. De wereld heeft ons zoveel te bieden en daar wil ik achter komen door te reizen, zowel binnen als buiten Europa. Het liefst reis ik met een backpack en overnacht ik bij locals om de echte authenticiteit van een bestemming te leren kennen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.