Vive Le Voyage

15x wat te doen in Myanmar

Dit zijn dé 15 meest gave dingen die je in Myanmar moet doen! Myanmar is een prachtig land en er is veel te  zien en te beleven. Cultuur, tempels, steden, stranden, natuur en de gastvrije bevolking maakt Myanmar tot een steeds populaire bestemming. Het land is nog niet volledig vol met toeristen en daarom is het een aanrader om het snel te gaan bezoeken.

Maar wat ga je nou allemaal doen in Myanmar? Ik heb mijn top 15 samengesteld van de dingen die je niet mag missen!

1. Bagan ballonvaart. Met een luchtballon over het tempelcomplex van Bagan vliegen is een magische en onvergetelijke ervaring! De zonsopkomst via een ballonvaart meemaken is één uur lang genieten van één van de mooiste uitzichten ter wereld.

2. Bagan. Bagan is een gebied in Myanmar van 42 km² vol met tempels. Er zijn meer dan 4400 tempels! De tempels die overal in dit gebied opduiken geven een fantastische indruk van de rijkdom die deze plek bijna duizend jaar geleden moet hebben uitgestraald.

3. De U Bein-brug. Het is een voetgangersbrug bij Amarapura, ongeveer 45 minuten rijden vanaf Mandalay. Het is met ruim 1,2 kilometer de langste teakhouten brug ter wereld. De beste tijd om deze brug te bezoeken is rond zonsondergang. Honderden dorpelingen en monniken pendelen dan heen en weer op de brug.

4. Maha Ganayon Kyaung klooster. Ten westen van de U Bein-brug in Amarapura, 45 minuten rijden van Mandalay, ligt het dit klooster. Dit klooster is de thuisbasis van duizenden monniken.

5. Shwedagon. Pagoda. Bewonder de grootste en mooiste pagode van Myanmar in Yangon. Deze kegelvormige pagode van maar liefst 98 meter hoog, is bekleed met 50.000 kilo bladgoud en vele duizenden kostbare edelstenen. Het is één van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld.

6. Inle Meer. Het Inle Meer is het één na grootste meer van Myanmar dat circa 400 kilometer ten noorden van de hoofdstad Yangon ligt. Omgeven door een heuvelachtig landschap drijven op het Inle Meer tuinen rond waar de Intha bevolking tientallen soorten groenten verbouwt. De lokale vissers bewegen zich voort op het water met een peddel die aan hun been lijkt vast te zitten.

7. Ananda Tempel. Dit vond ik de meest indrukwekkende tempel in Bagan. Van buiten is de tempel al super mooi, maar van binnen is de tempel reuze interessant door de mix van interieur/beelden. Ook de lokale bevolking bezoekt deze tempel massaal.

8. Yangon. Yangon, ook wel bekend als Rangoon, is grootste stad van Myanmar waar maar liefst 6 miljoen mensen wonen. Yangon heeft een aantal schitterende tempels en sfeervolle markten die je zeker niet mag missen.

9. Mount Popa. Mount Popa is een vulkaan in Myanmar en bovenop is een klooster gebouwd. Dit is een unieke locatie voor een klooster! Mount Popa ligt 60 km ten zuidoosten van Bagan. Deze bijzondere berg is eigenlijk een uitgedoofde vulkaan en steekt uit het niets omhoog en vormt een wonderlijk gezicht.

10. Shwe San Daw Pagoda. Deze tempel is vooral het bezoeken waard, omdat je op deze tempel kunt klimmen en het één van de hoogste tempels is. Het uitzicht is prachtig en ik raad aan om hier de zonsopgang te gaan bekijken, want dit is echt een spectaculair uitzicht.

11. Wijnproeven. Het klinkt misschien raar, maar ten oosten van Nyaung Shwe ligt Red Mountain Estate, een wijngaard. Voor circa 2.000 Kyat kan je hier een wijnproeverij bestellen van vier glazen die je kan nuttigen op het terras vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt over het Inle Meer en het heuvelachtige landschap.

12. Kyaiktiyo of Golden Rock. deze ronde rots lijkt de zwaartekracht te tarten. Het lijkt alsof ze elk moment van de klif kan vallen. Een vreemd fenomeen en een heilige plaats voor boeddhisten, die hier massaal op af komen.

13. Ngapali Beach. Dit is een badplaats en is de belangrijkste strandbestemming van Myanmar.

14. Hsipaw. Hsipaw is een ontspannen plattelands dorpje in het bergachtige Shan State ten noordoosten van Mandalay. Het is de ideale plek om mooie trektochten door de rijstvelden en naar watervallen te maken. Ook de treinreis vanuit Mandalay naar Hsipaw toe is een hoogtepunt op zich.

15. Hpa-An. Hpa-An is een authentiek stadje in Myanmar. Ondanks haar geringe omvang zijn er opvallend veel mooie bezienswaardigheden te zien op het schilderachtige platteland direct buiten Hpa-An. Hpa-An ligt aan de Than Lwin (Salween) rivier op ongeveer 7-8 uren rijden per bus vanaf Yangon.

Dit zijn allemaal activiteiten waar ik veel plezier aan heb beleefd in Myanmar. Ik ben benieuwd wat je van deze lijst vind. Heb jij nog tips?

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.