Vive Le Voyage

20x wat te doen in Iran

Iran

Dit zijn dé 20 dingen die je in Iran moet doen! Iran is echt een ontzettend leuk en interessant land om te bezoeken. Ik heb zelden zoveel oprechte vriendelijkheid ervaren van de lokale bevolking. Iran is een unieke bestemming. Reizen in Iran is niet duur en ook de vluchten naar Teheran zijn goedkoop.

Maar wat ga je nou allemaal doen in Iran? Ik heb mijn top 20 samengesteld van de dingen die je niet mag overslaan in Iran.

 1. De mooiste moskee in Iran is de Nasir al Molk in Shiraz. Het zonlicht door het gekleurde glas van de ramen vormt in de ochtend een onwerkelijk beeld.
 2. Naqsh-e Jahan plein (ook wel plein van de Iman genoemd) in Esfahan verrast de meest bereisde reiziger. Wat mij betreft is dit het allermooiste plein ter wereld.
 3. Bruggen van Esfahan. Een groot deel van het sociale leven van de Iraniërs speelt zich af rond de bruggen. Pak deze ervaring mee!
 4. In iedere stad in Iran is de bazaar geweldig leuk om te bezoeken. De bazaar symboliseert de schoonheid van Iran.
 5. Mocht je worden uitgenodigd om bij een Iraanse familie thuis te gaan eten, dan zit je echt gebakken! Bij de mensen thuis tref je echt de beste keuken van het land.
 6. Vanaf Kashan kun je gemakkelijk diverse excursies regelen naar de Maranjab woestijn.  Dit kan een dagtocht of een tour met overnachting zijn.
 7. Stap een theehuis binnen voor een pot thee en een waterpijp.
 8. Op ongeveer 10 km van Kashan ligt het stadje Aran Va Bid Gol. De absolute trekpleister van dit stadje is de prachtige moskee. Zonder twijfel één van de allermooiste moskeeën in Iran.
 9. Je ziet echt overal ijskramen, want Iraniërs zijn gek op ijsjes. IJsjes zijn ook erg goedkoop en ik heb dus ook veel ijs gegeten in Iran. Tip is het saffraan ijs!
 10. Hamam-e Sultan Mir Ahmad is een prachtig voorbeeld van een Iraanse badhuis, ongeveer 450 jaar geleden gebouwd. Dit badhuis is één van de meest uitgebreide en mooiste badhuizen in Iran.
 11. Koop een dichtbundel van de beroemde in 1390 overleden Perzische poet Hafiz of vraag aan iemand om een gedicht voor te dragen. Iedere Iraniër kent wel één van zijn gedichten uit het hoofd. Mooi om je zo in de cultuur onder te dompelen.
 12. Chelow kabab is het nationale gerecht van Iran. Het bestaat uit kebab van lam met verschillende soorten groenten en gestoomde rijst.
 13. In de islamitische cultuur vertegenwoordigt de tuin de aardse versie van het paradijs. Bezoek een Perzische tuin en rust even uit en koel af. Eén van de mooiste van Iran is Eram Garden (Bagh-e Eram).
 14. Persepolis is een ruïnestad en de oude hoofdstad van het Perzische rijk. Waan jezelf een prins en prinses uit het oude Perzië! Persepolis ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Shiraz.
 15. Verdwaal in de wirwar van straatjes in de plekken waar je bent. Iran is veilig en de mensen zijn behulpzaam, dus even zonder doel rondlopen is een leuke ervaring!
 16. Proef van de heerlijkste zoetigheden. Iraniërs zijn verzot op snoep, gedroogd fruit en fruitsappen, dus zoetekauwen zitten hier gebakken.
 17. Ga in gesprek met de jonge generatie over alle onderwerpen. Zij zijn intelligent en liberaal en een gesprek is verrassend.
 18. Koop het “rode goud” saffraan. Goedkoop en leuk om thuis te gebruiken tijdens het koken!
 19. Imam Khomeini Shrine is een groot complex, iets ten zuidoosten van Teheran. Hier ligt Khomeini begraven. Erg imposant en bijzonder.
 20. Qom is het religieuze centrum van het land. Hier kom je veel mullahs tegen en dit zijn de islamitische geestelijken die jarenlang de Koran hebben bestudeerd.

Enthousiast geworden? Lees dan ook hoe je een reis naar Iran regelt.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

12 Comments

 1. Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  6 maart 2017 at 10:05

  Het is eigenlijk nog nooit in me opgekomen om naar Iran te gaan, maar je hebt me nieuwsgierig gemaakt! Het ziet er zo mooi uit!

  • Marieke Willems

   6 maart 2017 at 10:40

   Hoi Narelle, Iran is een prachtige en verrassende bestemming die ik je zeker kan aanraden. Het is er super mooi en de mensen zijn zo gastvrij. Ik ben er vorig jaar geweest en ik wil zeker nog een keertje terug, omdat het zo indrukwekkend was.
   Groetjes Marieke

 2. Natascha

  18 maart 2017 at 21:24

  Interessant, ik heb mijn zoon een reis beloofd en hij wil iets anders dan Azië. Dit brengt me op een idee.

  • Marieke Willems

   19 maart 2017 at 13:39

   Hoi Natascha, Iran is een aanrader! De mensen zijn er super gastvrij en het land heeft veel te bieden. Ik wil zelf nog een keertje terug, omdat ik er twee weken geweest en er nog zoveel is wat ik niet gezien heb. Mocht je nog vragen hebben dan laat maar weten! groetjes Marieke

 3. Leo Koolhoven

  7 mei 2017 at 18:25

  Vergeet ook niet om de kerken in Iran te bezoeken. Zowel de Heilige Verlosser Kathedraal in Nieuw Jolfa (Isfahan) als de Sint-Stefanuskerk bij Jolfa (werelderfgoed) zijn aanraders.

  • Marieke Willems

   8 mei 2017 at 08:42

   Hoi Leo, Dat is inderdaad een hele mooie aanvulling. Ik heb deze kerken bezocht en vond ze prachtig!! Jolfa is sowieso een leuke wijk om te bezoeken.
   Groetjes Marieke

   • Leo Koolhoven

    8 mei 2017 at 09:27

    Nieuw Jolfa is de wijk in Isfahan en die kerk (en wijk) is dus een aanrader als je het “standaard-rondje” Iran doet.
    Het oorspronkelijke Jolfa (met het werelderfgoed) ligt vlak bij de grens met Armenië en is dus een aanrader als je Noord-Iran bezoekt en/of Iran over land verlaat naar Armenië (wat ik dus ook heb gedaan).

    • Marieke Willems

     8 mei 2017 at 13:46

     He Leo, ik ben alleen in Jolfa in de wijk in Isfahan geweest. Ik wil zelf graag nog een keertje terug naar Iran om ook het Noorden te bekijken! Ik vind Iran echt een prachtig land, maar ik ben er maar 2 weken geweest. Hoop einde dit jaar of volgend jaar terug te gaan. Groetjes Marieke

 4. Jacqueline

  14 augustus 2017 at 23:41

  Ga binnenkort, 31 augustus voor de eerste keer naar Iran.
  Vraag me af in hoeverre het een probleem is als je polsen niet altijd bedekt zijn, Heb sommige blouses die driekwartmouw hebben. Kun jij me wijzer maken waar het minder streng is?

  Groetjes, en bedankt voor je mooie verslag!

  • Marieke Willems

   15 augustus 2017 at 12:10

   Hoi Jacqueline, dit is geen enkel probleem. Ik had mijn polsen ook niet echt bedenkt. Zelfs soms mijn mouwen opgestroopt vanwege de hitte, omdat ik dat uit gewoonte nog al eens doe. Gedurende mijn hele rondreis heb ik hier nooit commentaar op gehad of een scheve blik of wat dan ook. Voor toeristen zijn ze heel mild hoor, als ze zien dat je oprecht je best doet en respect toont. Door de wind waaide ook wel eens mijn hoofddoek af en zolang je die maar weer terug op doet is dat geen probleem. Regelmatig kwam er ook wel eens wat haar onder onze hoofddoeken uit. Ik ben op de toeristische plekken geweest en daar zijn Iraniërs vriendelijk en tolerant t.o.v. je kleding. Maar als je bijvoorbeeld een moskee bezoekt dan zijn ze wel erg streng. Geniet van je reis naar Iran! Groetjes Marieke

 5. erna

  6 augustus 2018 at 15:53

  Waar vind ik in Gent een winkel voor gepaste kleding te kopen voor naar iran te gaan

  • Isabel Mosk

   18 september 2018 at 09:08

   Dag Erna, bij de H&M vind je kleding die gepast is. Het belangrijkste is dat je kleding over je kont valt en je armen bedekt zijn. Lange tunieken zijn prima.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.