Vive Le Voyage

3 weken Vietnam: Sapa

Sapa rijstvelden

Sapa, of ook wel Sa Pa, ligt op zo’n 350 kilometer van Hanoi in noordwest Vietnam. Het pittoreske stadje bevindt zich in een bergketen (Hoang Lien Son) nabij de Chinese grens. Sapa staat bekend om de schitterende omgeving waar het in ligt, de ongelooflijk mooie uitzichten over groene rijstvelden, prachtige valleien en bergen met rijstterrassen. Vanuit Hanoi is Sapa het beste te bereiken met de bus, trein of je kunt eventueel zelf een motor huren.

6 uur wandelen

Aangekomen in Sapa werden we bij de kerk opgehaald door een lokale bewoonster van het dorpje Lao Chai. Met twee andere Nederlanders en een stel uit Ierland begonnen we vervolgens aan onze tocht door Sapa en omliggende dorpen. Het begon vrijwel meteen erg hard te regenen waardoor de geadviseerde regenpakken uit de rugzakken tevoorschijn kwamen. Het was klimmen en dalen, springen over watervallen en soms bukken voor takken. Door de regenval werden de smalle zandpaadjes nogal glad. We moesten dus goed opletten en daardoor vergaten we soms zelfs van de omgeving te genieten.

Tijdens de wandeling vertelde onze gids allerlei dingen over het leven in dit gebied en natuurlijk over de rijstterrassen. Ook aten we bij de moeder van onze lokale gids. Het was erg bijzonder om te zien hoe mensen in dit gebied met zo weinig kunnen leven. Na een tijdje leek het buiten wat droger te worden, alhoewel het hier en daar toch wat bewolkt bleef. Ondanks dat kan ik je vertellen dat de hele wandeling een prachtige ervaring was. De rijstterassen zijn namelijk adembenemend! Ik vertel je meer na deze drie foto’s van tijdens de wandeling.

rijstterrassen

Sapa waterbuffels

Vallei sapa

Homestay

Een van de beste manieren om de cultuur van de lokale bevolking te ontdekken is om te overnachten in een homestay. Er zijn vele homestays te vinden in een van de dorpjes rondom Sapa. Wij verbleven in Lao Chai, zo’n zes kilometer van Sapa vandaan. De homestay had een soort veranda/terrasje met uitzicht over een vallei van rijstterassen (zie foto hieronder). Na de wandeling van zes uur was het heerlijk om even te douchen en vervolgens uit te rusten onder het genot van wat drankjes. De homestay bestaat uit twee privé kamers voor vier personen, een soort slaapzaal en een gedeelte waar de familie woont.

Ondertussen had de lokale bewoonster (onze gids) speciaal voor ieder van ons armbandjes gevlochten in de kleuren die we zelf mochten uitkiezen. Deze kregen we mee als souvenir. ’s Avonds aten we heerlijke lokale gerechten aan een lange tafel met familieleden van de homestay en een aantal westerse toeristen. Na het eten werd er vervolgens nog een optreden opgevoerd met traditionele dans, muziek en zang. Na een paar kaartspelletjes was het tijd om naar bed te gaan.

rijstvelden

De zwarte Hmong gemeenschap

Wanneer je een wandeling maakt door de rijstvelden rondom Sapa is de kans groot dat je de Hmong gemeenschap leert kennen. De Hmong gemeenschap maakt een groot deel uit van de etnische minderheden populatie in Sapa. Onze gids behoort tot de zwarte Hmong. Een subgroep die onderdeel is van de Hmong gemeenschap en vernoemd is naar de sterke indigo kleur die in al hun traditionele kleding is verwerkt. Door de jaren heen is de zwarte Hmong gemeenschap erg traditioneel gebleven, waarbij mannen en vrouwen vaak al jong trouwen (rond hun 15e). Onze gids vertelde me dat zij het vertikte om te trouwen op jonge leeftijd. Vaak zijn de vrouwen en mannen in zulke huwelijken niet gelukkig zei ze. Na het krijgen van kinderen zijn het vaak de mannen die het gezin verlaten.

Ook vertelde ze me dat jonge meisjes weleens zelfmoord plegen omdat ze gewoon niet gelukkig zijn. Het is niet ongebruikelijk om een lokale Hmong dorpsbewoonster van 25 te ontmoeten die al een handvol kinderen heeft. Daarbij komt ook nog het feit dat veel Hmong gemeenschappen weinig traditionele vormen van inkomen hebben. Alhoewel zij vaak alleen geld nodig hebben voor het kopen van vee of huishoudelijke spullen. Hun voedsel komt namelijk van hun gewassen en dieren.

Sapa

Na de wandeling werden we weer afgezet in Sapa en pakte we de bus terug naar Hanoi.

Lees hier over mijn eerste dagen in Vietnam.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.