Vive Le Voyage

3x wat te doen in Bosnië Herzegovina

Bosnië Herzegovina

Bosnië Herzegovina is een prachtig en nog onontdekt land. Hoewel de oorlog in Bosnië-Herzegovina al bijna twintig jaar voorbij is heeft het land hier op toeristisch gebied nog steeds last van. Zo zonde, want er is zoveel moois te zien en te doen. En wist je dat je een bezoek aan Bosnië Herzegovina super makkelijk kunt combineren vanuit je reis naar Kroatië! In deze blog heb ik de tips geschreven voor een bezoek aan het westen van Bosnië Herzegovina.

1. Mostar

Mostar is één van de bekendste plaatsen in Bosnië Herzegovina. Dit stadje is wereldberoemd om zijn brug, ook wel Stari Most genoemd. De oude brug, die de Neretva rivier overspant, vormt het hart van Mostar. Deze brug werd tijdens de Balkanoorlog behoorlijk beschadigd en is in 2004 volledig herbouwd. Mostar is een stad met twee verschillende godsdiensten, het Christendom en de Islam en de brug brengt deze twee godsdiensten samen. De brug staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Steeds meer toeristen ontdekken de stad, veelal dagjesmensen die hun vakantie aan de Kroatische kust doorbrengen. Hierdoor kan het hier wel druk zijn met toeristen. Gaaf om te zien is dat in de middag mensen van de Mostar Diving Club van de brug afspringen, nadat ze geld hebben opgehaald bij de toeristen.

Tip: Bezoek de moskee in beklim de minaret en dan heb je het beste uitzicht over de brug. Daar heb ik de foto bovenaan dit artikel namelijk gemaakt.

2. Kravica waterval

De Kravica waterval is zo’n 25 meter hoog en heeft een breedte van zo’n 120 meter. Voor de waterval ligt een klein meertje waar je heerlijk kunt zwemmen. Deze waterval is echt super mooi! Er is gelegenheid om iets te eten en drinken. Je kunt hier heerlijk vertoeven en relaxen, picknicken en zwemmen. De Kravica waterval is goed en gemakkelijk bereikbaar vanuit Mostar, wat hier zo’n 40 kilometer vandaan ligt. Het is er voornamelijk druk met Bosnische toeristen. De watervallen zijn heel goed te bereiken met de auto en voor een entree prijs van €2,00.

3. Pocitelj

Pocitelj is een middeleeuws stadje en ligt tegen een heuvel. Je kunt er genieten van oude straatjes en middeleeuwse trappen die je naar boven naar de burcht leiden. In dit stadje ga je echt terug in de tijd van de prachtige oosterse architectuur en Ottomaanse bouwstijl. Als je helemaal naar boven loopt heb je een adembenemend uitzicht over de Neretva rivier. Tijdens de oorlog is door bombardementen van de Bosnische Serviërs een groot gedeelte van de oude nederzetting verwoest. Echter is dit allemaal gereconstrueerd. Pocitelj ligt op 30 minuten rijden van Mostar.

Deze drie hoogtepunten liggen allemaal in het westen van Bosnië Herzegovina en kunnen allemaal in een dag bezocht worden. Dit omdat ze redelijk dicht bij elkaar liggen. Het is ook mogelijk om dit te bezoeken vanuit Kroatië, bijvoorbeeld vanuit Dubrovnik of vanuit Split.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.