Vive Le Voyage

3x tips om Afrikaanse sferen in Brussel te beleven

Afrika in Brussel

Naast alle friet, chocolade en wafels bruist het in Brussel van culturen over de hele wereld. De Belgische hoofdstad telt namelijk maar liefst 180 nationaliteiten. Een van deze nationaliteiten zijn de Congolezen die nauw verweven zijn met de geschiedenis van België door Leopold II en de kolonisatie. Deze – voor de Congolezen nare – geschiedenis heeft er voor gezorgd dat je in Brussel niet om de Afrikaanse cultuur heen kan. Niet alleen gebouwen en monumenten vertellen je meer over die geschiedenis, er wonen ook nog altijd veel Congolezen (en andere Afrikaanse nationaliteiten) in Brussel. Dus, is een ticket Afrika even buiten het budget of ontbreekt het aan tijd? Dan pak je de trein naar Brussel en beleef je de Afrikaanse sferen bij de buren.  

1. Afrikaanse wijk Matongé

Het is dat de gebouwen vrij Belgisch ogen, maar anders had je weinig verschil ontdekt tussen de wijk Matongé en het echte Afrika. Winkels vol Afrikaanse pruiken en beauty-producten, kleurrijke doeken en kleding die de etalages versieren en geuren van Afrikaans eten uit restaurants, zoals L’Horloge Du Sud: welkom in Afrikaans Brussel, welkom in Matongé. In de zomer schijnt hier ook volop muziek te zijn, waar aardig met de Afrikaanse heupen gedanst wordt. Matongé is niet per se de wijk waar de Afrikanen wonen, wel waar ze samenkomen in de winkel- en cultuurcentra.  

Afrika in Brussel: Matonge

Afrika in Brussel: Matonge

Bekijk niet alleen de wijk, leer er ook over. Doe een tour met Benjamin Tollet van Bruksel Binnenste Buiten. Wanneer je hem ontmoet en vol passie en kennis hoort praten over de Afrikaanse culturen, denk je bijna dat hij zelf een Afrikaan is. Lang (wel blond) kroeshaar, een broek van Afrikaanse stoffen en de manier waarop hij het cultureel centrum binnenloopt en iedereen begroet. Benjamin is van binnen misschien wel meer Afrikaans dan sommigen in Matongé. Het is bijzonder leerzaam hoe hij vertelt over Matongé, de geschiedenis en het hedendaagse van de Afrikaanse cultuur in Brussel. Wel raad ik je aan een aantal zaken in een iets genuanceerder daglicht te plaatsen. Benjamin is namelijk een activist voor de Afrikaanse culturen in Brussel, maar dit maakt het niet minder interessant.    

Tip: maak géén foto’s van de mensen in Matongé. Als zij ook maar een beetje de camera op zich gericht voelen, weet – door hun verheffende stem – de hele wijk dat zij hier niet van gediend zijn.

2. Africa Museum in Tervuren

Eind 2018 heropende het Africa Museum in Tervuren haar deuren. Het is een museum in een museum geworden en een mix van het Afrikaanse verleden, heden en toekomst. In het gerenoveerde museum gaan de Afrikaanse culturen een dialoog aan met de propaganda van Leopold II. Tegenover de koloniale elementen in het kolonialistische gebouw staan hedendaagse kunstwerken van Afrikaanse kunstenaars. Deze kunstenaars hebben ervoor gezorgd dat je oog valt op de Afrikaanse elementen en niet op de kolonialistische. Meer hierover lees je in het blog over het Africa Museum. 

Tip: je bereikt het Afrika Museum vanuit Brussel gemakkelijk via een van de mooiste tramroutes: tram 44.

Afrika in Brussel: Africa Museum

3. Sablon: de wijk in Brussel met Afrikaanse galerijen

Jaren terug had de wijk Sablon zo’n 170 antiek winkels. Het is een van de duurste en meest luxe wijken van Brussel, waar je vandaag de dag nog altijd antiek winkels en antiek evenementen vindt. Maar ook chocolateries én Afrikaanse kunst sieren deze chique wijk. Op dat laatste ga ik wat dieper in, want het gaat natuurlijk om Afrika in Brussel. Voor de Afrikaanse kunst in Sablon loopt je de steeg Sint-Jakobsgang in. Zowel links als rechts zie je beelden, aardewerken en schilderijen. Slenter naar het einde van de steeg en maak je entree bij BRUNEAF. Dit is een kleine galerij met ethnische kunst om je bekend te maken met de Afrikaanse cultuur.  

Tip: BRUNEAF organiseert ook kunstevenementen. Dus ben je een kunstliefhebber, houd dan de agenda van BRUNEAF in de gaten.

Afrika in Brussel: Sabon

Afrika in Brussel: BRUNEAF

Afrika in Brussel: BRUNEAF


Demi ging voor Visit Brussels en Visit Vlaanderen naar Brussel. Dit blog is gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen. 

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.