Vive Le Voyage

5 wintersportactiviteiten in Dalarna – Zweden

Droom je van een winters sprookje of witte Kerst ga dan naar de provincie Dalarna gelegen in het midden van Zweden. Het is een fantastische winter wonderland bestemming. Je vind er rust, ruimte, prachtige uitgestrekte natuur, een rijke cultuur en vele mogelijkheden voor wintersportactviteiten. Hier heb je nog echte winters met flinke pakken sneeuw en ijs. De kou is dragelijk door de droge en heldere zonnige dagen. Heldere nachten zorgen voor een sterrenhemel zoals je nog nooit hebt gezien. Hierbij vijf winterse activiteiten naast skiën of snowboarden.

1)  Schaatsen op natuurijs

Voor de liefhebbers van schaatsen op natuurijs is Dalarna een schaatsparadijs. Kies uit de vele kleine of grotere meren in Dalarna voor het maken van je tocht. Je kunt meestal schaatsen vanaf december t/m eind maart. Op veel locaties wordt gezorgd voor geveegde en sneeuwvrij gehouden schaatsbanen van verschillende lengtes. Je hoeft niet zelf je schaatsen mee te nemen. Huur Zweedse schaatsen dit kan vaak bij een sportwinkel. Het is een klapschaats met lossen schoenen en als je wil stokken. Wij zijn het niet gewend maar Zweden schaatsen meestal met stokken.

Tip: De Runn Winter Week is het grootste schaatsevenement op het Runn meer. Het wordt georganiseerd van 10 t/m 26 februari 2017 Runn winterweek

Ga schaatsen op het Siljan meer bij Mora

Ga schaatsen op het Siljan meer bij Mora

2) Maak een avontuurlijke sneeuwscootertocht

De winters in Zweden zijn koud temperaturen van – 15, – 25 of – 30 zijn normaal. Zorg dat je jezelf warm aankleed thermokleding en verschillende lagen kleding werken goed. Houd je van wat spanning en avontuur maak dan een begeleide sneeuwscootertocht. Een helm is inbegrepen bij de huur. Ervaar het machtige gevoel van de kracht van de motor. Wat is er leuker dan te crossen over meren en open vlaktes en te manouvreren over bospaadjes. Onderweg geniet je van het éné na het andere winterse plaatje. De uitgestrekte natuur van Dalarna is adembenemend.

Tour door de winterse natuur

Tour door de winterse natuur

3) Ga voor een onvergetelijke hondenslee tocht

Het maken van een tocht met een hondenslee getrokken door husky’s is een bijzondere ervaring. Zodra je het beginpunt nadert hangt de onrust en spanning in de lucht. Je hoort de honden blaffen van enthousiasme. Ze voelen aan dat ze binnenkort mogen gaan. De honden doen niks liever dan rennen door de sneeuw. Vooraf krijg je een instructie over hoe je de hondenslee moet besturen. De gids gaat voorop en jij volgt in zijn spoor met jouw slede. Meestal staat 1 persoon achter op de slee om deze te besturen de ander zit in de slee, dit wissel je af. Warme winddichte (ski) kleding en warme schoenen of winterboots zijn een absolute must. Tijdens de tocht kan het behoorlijk koud zijn, zeker als je stil zit in de slee. Boek je tocht bijvoorbeeld bij Peakpoints in Sälenfjällen.

Ervaar de kracht en het pure enthousiasme van de husky's

Ervaar de kracht en het pure enthousiasme van de husky’s

4) Sneeuwschoenwandelen een intensieve work-out

Lijkt het jou ook zo grappig, wandelen met “tennisrackets” onder je voeten? Dalarna is de plek om het uit te proberen. Hier ligt vaak veel sneeuw en op deze manier kun je toch wandelen in de natuur. Het is niet moeilijk wel veel intensiever dan het lijkt. Een andere manier om iemand in te zepen is door met je stok tegen de zwaar besneeuwde takken boven je te tikken. De persoon achter je wordt getrakteerd op een sneeuw douche. Sneeuwschoenen en stokken zijn op verschillende plaatsen te huur. Stevige wandelschoenen zijn noodzakelijk om te kunnen sneeuw wandelen.

Proef de lokale gerechten, ga in de sauna of hot-tube en overnacht op diverse manieren in Dalarna

Proef de lokale gerechten, warm je op  in de sauna of hot-tube en overnacht op diverse manieren in Dalarna

5) IJsvissen, een populaire activiteit in Zweden

Dit is een hele andere beleving dan het traditionele vissen in de zomer. Op een meer maak je eigenhandig met een ijsboor een gat in de ijsvloer. Doe aas aan je vishaak en laat je hengel in het gat zakken. Haal je hengel regelmatig op en neer boven het gat. Zet je stoeltje ernaast en geniet van de rust en de natuur om je heen. Geduld is een schone en koude zaak. Hoe leuk is het als je een snoek of snoekbaars weet te vangen.

Na alle actie is het tijd om te ontspannen bij de openhaard of ga je in de hot-tube bij je stuga (vakantiehuisje). Dalarna heeft ook volop Bed & Breakfast mogelijkheden van eenvoudig tot zeer luxe.

Tip: Wil je liever skiën of snowboarden? Ga naar skigebied Sälen met 110 kilometer aan pistes voor alle niveaus.

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.