Vive Le Voyage

6x wat te doen in Kashan

Kashan is een middelgrote woestijnstad in centraal Iran. Een bezoek aan Kashan is zeker de moeite waard. Het oude centrum van deze traditionele stad heeft zijn typische woestijnarchitectuur grotendeels behouden. Kashan ligt op ongeveer 3 uur rijden van Teheran en aan de rand van de woestijn op de oude zijderoute.

Wat zijn de leukste dingen die je in deze woestijnstad kunt doen?

1. Hammam-e Sultan Mir Ahmed

Dit is een traditioneel Iraans openbaar badhuis, gebouwd in de 16e eeuw. Het interieur van het badhuis is versierd met turkoois tegelwerk en vele artistieke beschilderingen. Het dak van het badhuis bestaat uit meerdere lichtkoepels. Vergeet zeker niet om het dak om te gaan, want daar heb je een mooi uitzicht over Kashan. Dit badhuis is één van de meest uitgebreide, mooi en goed bewaard gebleven bad huizen in Iran.

Hamman Kashan

2. Agha Bozorg moskee

De Agha Bozorg moskee is in de 18e eeuw gebouwd en is gelegen in het centrum van Kashan. De Agha Bozorg is een erg mooie moskee en is zowel overdag als ’s avonds een bezoek meer dan waard. Deze moskee kent geen entreegelden. Bijzonder is dat je bij zo’n toeristisch hoogtepunt foto’s kunt maken met helemaal niemand op de foto. De ligging is geweldig midden tussen alle kronkelige straatjes in het oude Kashan. De plek is heel sereen.

Agha Bozorg moskee Kashan

3. Woestijn

Vanaf Kashan kun je gemakkelijk diverse excursies regelen naar de Maranjab woestijn. Dit kan een dagtocht of een tour met overnachting zijn. Wegens tijdsgebrek, hebben wij gekozen voor een dagtocht van 30 dollar. Hierbij zijn we uren door de woestijn gereden en op diverse plekken gestopt. Het was super mooi en we kwamen helemaal niemand tegen gedurende alle uren in de woestijn. In de Maranjab woestijn ligt ook een zoutmeer, wat gaaf is om te zien. De zonsondergang hebben we bekeken vanaf een karavanserai en dit was adembenemend mooi. Een dikke aanrader dus om de woestijn in te gaan!

Woestijn Iran

4. Aran va Bid Gol Moskee

Op ongeveer 10 km van Kashan ligt het stadje Aran Va Bid Gol. De absolute trekpleister van dit stadje is de prachtige moskee. Zonder twijfel één van de allermooiste moskeeën in Iran. De kleuren zijn bijzonder en het lijkt op een 1001 nacht sprookje. Ik heb nooit eerder een moskee gezien die op deze moskee lijkt! De bijbehorende begraafplaats voor de martelaren is ook interessant. Deze moskee moet je niet overslaan!! Verplicht is wel het dragen van een chador, maar die krijg je gratis bij de ingang.

Aran Va Bid Gol

5. Tradtionele koopmanshuizen

In Kashan liggen diverse gerestaureerde huizen van rijke koopmannen. Deze statige huizen stralen rijkdom en luxe uit en dit komt nog vanuit de oude zijde route tijd. Prachtige schilderingen, mooie binnenplaatsen, bijzondere gevels en uniek raamwerk. Deze huizen zijn zeker een bezoek waard. De aanraders zijn Tabatabei House en Borujerdi House. Let op, je kunt één kaar kopen waarbij je entree voor meerdere huizen en de hamman hebt.

Traditionele huizen Kashan

6. Abyaneh

Het traditionele dorpje Abyaneh staat op de Werelderfgoedlijst. Abyaneh is een pittoresk bergdorpje in centraal Iran. De rode huizen liggen prachtig verscholen aan de voet van de Karkas berg. De gastvrije bevolking leeft een traditioneel bestaan. In totaal wonen er 350 mensen en zij zijn allemaal 50 jaar of ouder en gekleed in hun eigen klederdracht. Het dorpje Abyaneh ligt afgelegen op een uurtje rijden van Kashan. Er zijn geen regelmatige busverbindingen en je bent afhankelijk van een taxi om er te komen. Het kan er wel wat druk zijn met toeristen.

Abyaneh

Tip

Sla ook zeker niet de steden Esfahan en Shiraz over als je in Iran bent!

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.