Vive Le Voyage

7x wat te doen in Esfahan!

Esfahan is de culturele hoofdstad en zonder twijfel de mooiste stad van Iran! “Wie Esfahan heeft gezien, heeft de halve wereld gezien”, is een Perzisch gezegde. Hier sluit ik me volledig bij aan. Esfahan is een grote stad met meer dan twee miljoen inwoners. Maar ondanks deze grote stadsomvang zijn de meeste bezienswaardigheden goed te bewandelen. Hieronder de 7 must do’s in Esfahan:

1. Het Naqsh-e Jahan plein

Geloof me, dit plein verrast echt de meest bereisde reiziger! Wat dit plein echt zo uniek maakt zijn de vele zeer mooie islamitische gebouwen die aan dit plein liggen. Het is het tweede grootste plein ter wereld en in het midden van dit grote plein zijn fonteinen. Dit maakt het tot een sfeervol en uniek plein waar je je ogen uitkijkt. Het prikkelt al je zintuigen en laat een bijzondere indruk achter.

2. De bruggen van Esfahan

De bruggen over de Zayandeh Rud rivier zijn ook echt een must visit in Esfahan. Een groot deel van het sociale leven van de Iraniërs speelt zich af rond deze bruggen, vooral in de avond. Pak deze ervaring mee! Ze zijn het mooiste als er ook echt water in de rivier staat, maar dit is slechts enkele weken per jaar. Toen ik er was (mei 2016) was er water!!

De Si-o-Se pol brug en de Pol-e Khaju brug zijn de aanraders om te bezoeken! Ik vind de Si-o-Se Pol brug het leukste ’s avonds. Als je daar bent vraag dan een Iraniër om de klanken van een Tar te laten weerklinken door de gewelfde bogen van deze brug. De brug is zo gebouwd dat je door de bogen heen met iemand kunt praten die aan de andere kant van de boog staat. Een magische ervaring!

De Pol-e Khaju brug is het leukst om overdag te bezoeken. Huur een waterfiets en bekijk de brug vanaf het water. Erg grappig en leuk om te doen!

bruggen esfahan

3. De gebouwen aan het Naqsh-e Jahan Plein

Aan de westzijde van het plein ligt het Ali Qapu paleis. Vanaf hier heb je een geweldig overzicht over het plein, omdat je hier naar boven kunt klimmen. Aan de oostzijde is de moskee Masjed-e Sheikh Lotfallah meer dan een bezoek waard. Het is een elegante en kleine moskee en is adembenemend mooi! Aan de zuidzijde ligt de moskee Masjed-e Jameh. Dit is een wat grote moskee die met vele kleurrijke tegels bekleed is.

4. Jolfa

In Esfahan is een Armeense buurt, doordat de Sjah Abbas I zo’n 3000 Armeniërs naar Esfahan verplaatste om de handel te bevorderen. Zij waren vrij om hun religie te belijden. Hierdoor staat er een super mooie Armeense kathedraal in deze wijk. Deze wijk kent vele leuke kleine restaurantjes en er is ook een muziekmuseum wat de moeite waard is. ’s Avonds is deze wijk prachtig verlicht en als je op het dak van de parkeergarage staat vlakbij de Vank kathedraal, dan heb je een super mooi uitzicht.

Jolfa

5. Fire tempel

Dit is de Zoroastrian brand tempel en deze bevindt zich 8km buiten de stad. Deze tempel ligt dramatisch bovenop een rots aan de rand van Esfahan en biedt een indrukwekkend uitzicht over de stad. Je moet ongeveer 20 minuten klimmen, maar dat is de moeite zeker waard. Een aanrader is om deze tempel bij zonsondergang te bezoeken.

fire tempel esfahan

6. De bazaar

In iedere stad in Iran is de bazaar geweldig leuk om te bezoeken. Ook in Esfahan is de bazaar super mooi. De bazaar symboliseert de schoonheid van Iran. Hier tref je de winkeltjes, de mensen, de kleuren en de geuren aan en dit alles in overvloed.

7. Restaurant Fereni Hafez

Fereni Hafez is de meester in de specialiteit van de Esfahani-fereni. Fereni is een mengsel van rijstmeel, melk, suiker, rozenwater, geserveerd in een kom. Heerlijk als ontbijt! Tevens verkopen zij naar mijn mening het lekkerste ijs van heel Iran. Dit is een lowbudget restaurantje, wat in de Hafez straat ligt. Het is ongeveer 1 minuut lopen vanaf het centrale plein.

Tip

Bezoek ook zeker de stad Shiraz en lees meer over hoe je een reis naar Iran regelt en hoe je een reis naar Iran voorbereidt.

Ben jij in Esfahan geweest en heb je nog aanvullingen op deze lijst dan laat maar weten!

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.