Vive Le Voyage

Bako National Park, verken de jungle

Bako National Park

Bako National Park heeft mijn hart gestolen. Het is het eerste National Park van de provincie Sarawak op Maleisisch Borneo. De ligging is schitterend en de natuur overweldigend. Wat een bezoek helemaal bijzonder maakt is de kans om neusapen te zien. Verken de jungle tijdens intensieve maar prachtige wandelingen. Dit pareltje ligt onder handbereik vanuit de stad Kuching. Ben je in de buurt? trek stevige schoenen aan en ga.

De reis naar Bako National Park is een avontuur

Op 40 km rijden van de leuke stad Kuching ligt de overweldigende natuur van Bako National Park op je te wachten. Stap op de lokale bus die je in ongeveer een uur naar het plaatsje Bako brengt. Het National Park ligt op een schiereiland wat alleen per boot bereikbaar is. Aangekomen in Bako loop je naar het kantoortje aan de oever van de rivier en koop je het kaartje voor de boot. De tocht alleen al van circa een half uur is de moeite waard. Onderweg zie je dichte jungle langs de oevers, mooi gevormde zandsteenformaties en het lokale vissersleven. Bij aankomst in de baai waad je op blote voeten naar het strand waar het hoofdkantoor van het park is. Vanwege eb en vloed kan de boot niet altijd aanmeren bij een steiger, wat zorgt voor een avontuurlijk begin.

Geniet van groot en klein wild in Bako National Park.

Blijf overnachten in het park

Je kunt het park als dagtocht vanuit Kuching bezoeken. Het is echter veel leuker om er te overnachten. Bovendien kun je dan deelnemen aan een nachtwandeling met gids. Om het park echt goed te ervaren is een verblijf van 2 of meer nachten zeker een aanrader. Je kunt verblijven op een slaapzaal, privé kamer of in een eigen bungalow. Er is een restaurant aanwezig waar een ontbijt, lunch en diner buffet wordt geserveerd. Heb je tussendoor trek dan is er keuze uit diverse snacks. Wees buiten op het terras alert want voor je het weet heeft één van de brutale makaken je maaltijd weggekaapt of erger je spullen. Heb ik al gezegd dat het restaurant een prachtig uitzicht heeft over de baai.

Boek een hostel, privékamer of bungalow in Bako National Park

Ontmoet neusapen in Bako National Park

De neusaap (Proboscis Monkey) komt uitsluitend op Borneo voor. Kenmerkend is de grote uitstekende neus van mannetjes. Vrouwtjes hebben een stompe neus en jongen een wipneus. Loop in de vroege ochtend of namiddag naar de rand van de mangrovebossen. Hier heb je de grootste kans om deze dieren te spotten. Ze trekken dan vanuit de jungle naar de oevers om voedsel te zoeken. Neusapen eten bladeren, vruchten en bloemen. De groene blaadjes van de mangrovebomen zijn echter favoriet. Het is een geweldige ervaring om deze dieren van dichtbij gade te slaan op hun zoektocht naar voedsel. Grappig feit: de Maleisische bevolking noemt de neusaap Orang Belanda ofwel de “Nederlandse mens.” Volgens hun hadden de eerste scheepslui en missiepaters die arriveerden op Borneo net zo’n grote neus en bolle buik als de neusapen.

Ontmoet  neusapen in Bako National Park

Neem deel aan een nachtwandeling

Ervaar het verschil van de jungle overdag en in de nacht. Geef je bij het hoofdkantoor op voor een nachtwandeling. Samen met overige deelnemers en een gids ga je op pad. Trek een lange broek en lange mouwen aan ter bescherming tegen muggenbeten. Vergeet vooral je zaklantaarn niet. Het heeft altijd iets spannends om in het donker in de jungle te zijn. De geluiden zijn anders dan overdag en de nachtdieren komen te voorschijn. Verwacht niet te veel het gaat om klein wild. De gids wijst je op insecten, kikkers, kameleons of hagedissen. In de bomen slapen vogels die de gids kort beschijnt om te laten zien. Op specifieke plekken huizen soms slangen en met geluk zie je hoog in de bomen een civetkat. Schattig zijn de spookdiertjes, wie weet tref jij ze ook.

Spot een slang tijdens de nachtwandeling in Bako National Park.

Werk je tijdens wandelingen in het zweet

De vriendelijke medewerkers bij het hoofdkantoor van Bako National Park informeren je graag over voor jou geschikte wandelingen. Luister naar waar je op moet letten, wat er groeit en bloeit en natuurlijk welke dieren er leven. Maak vervolgens een keuze uit de 16 goed gemarkeerde wandelingen. Doorgaans is de gemiddelde wandelduur is 3,5 uur. Ook meerdaagse trekkingen inclusief zelf kamperen zijn mogelijk. Uit veiligheidsoverwegingen geef je vooraf altijd bij het hoofdkantoor door welke wandeling je gaat doen, met hoeveel personen en je vertrektijd. Na terugkomst meld je je af. Iets waar je echt aan moet wennen is de hoge luchtvochtigheid in combinatie met de hitte. 5 km wandelen in de jungle vergt veel meer van je dan je vooraf denkt. Bovendien moet je veel stijgen en dalen. Binnen de kortste keren heb je geen droge draad meer aan je lijf. De schitterende omgeving maakt dat helemaal goed.

Markeringen wijzen de weg in Bako National Park.

De bijzondere flora, fauna en ecosystemen

Wat het park onderscheidt van andere nationale parken is de aanwezigheid van maar liefst 7 verschillende ecosystemen. Tijdens je wandelingen passeer je strand en klif vegetatie, heidebos maar ook mangrovebos, weiland vegetatie en zelfs veenmoerasbossen met als laatste laaglandbos. Onderweg kun je groter wild zoals herten, wilde zwijnen of de silvered leaf apen tegenkomen. Let ook op de mooie vogels en vele kleurige vlinders die voorbij fladderen. Langs de paden bloeien allerlei soorten bloemen waaronder prachtige orchideeën. Kijk goed om je heen in de jungle en ontdek tussen het gebladerte regelmatig vruchten.

Vruchten van de jungle in Bako National Park

Ben je enthousiast geworden over de jungle in Maleisië? Lees dan ook de blog, Maleisië: Bezoek Taman Negara, het oudste regenwoud op aarde.

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.