Vive Le Voyage

Beklim de Ben Nevis tijdens je bezoek aan Schotland

Schotland

Bij Schotland denk je al snel aan een doedelzakken en kilts, het prachtige heuvellandschap, veel schapen, de liefde voor whisky en de vele mythes en legendes zoals het monster van Lochnes. Ben je een buitensporter of liefhebber van bergwandelingen dan denk je aan de top van een berg. Voor jou is een bezoek aan Schotland niet compleet zonder het beklimmen van de Ben Nevis. Met zijn 1344 meter is dit de hoogste berg van Groot-Brittannië. Vlieg naar Glasgow of Edinburgh en stap op de bus of trein naar Fort William, de uitvalsbasis van de Schotse hooglanden.

Hoe bereid ik me voor?

De beklimming lijkt misschien appeltje eitje, maar bedenk wel je bent in Schotland en op een berg. Het weer kan van het ene op het andere moment drastisch omslaan. Houd er rekening mee dat je door mist, sneeuw en regen de top niet kunt zien en je dus ook niet ziet waar je heen gaat. Bereid je voor op de mist, regen, kou, vorst, diepe sneeuw, gladheid en modder. Zorg dus voor kleding die daar tegen kan. Leer navigeren en zorg dat je alle benodigde informatie hebt. Een isolatiedeken, fluitje en noodrantsoen mogen niet aan je uitrusting ontbreken. Laat mensen weten wanneer je Ben Nevis gaat beklimmen.

Overdreven? Nee, onderschat deze verraderlijke berg met moeilijke paden niet. Helaas vallen er jaarlijks doden. Realiseer je dat je in juni nog in sneeuw en mist kunt lopen.

Sneeuw en mist tijdens beklimming Ben Nevis

In de zomer is de top van Ben Nevis makkelijk te vinden, maar daarbuiten kan het zeer moeilijk zijn door de slechte weersomstandigheden.

Bepaal je startpunt voor de beklimming van Ben Nevis

Je hebt twee mogelijkheden:

  1. Beginnen bij het bezoekerscentrum Glen Nevis. Je klimt ongeveer 200 meter in 1,5 km.
  2. Beginnen bij het youth-hostel. Je klimt 200 meter in 600 meter. Nadeel het pad gaat behoorlijk steil omhoog.

Vanaf Fort William kom je eerst langs het bezoekerscentrum, dan langs camping Glen Nevis en vervolgens langs het hostel. In beide gevallen start je over een bruggetje over de rivier de Nevis. De start routes komen uiteindelijk samen.

Ben Nevis wandelroute

Volg tijdens de beklimming van Ben Nevis continu het brede pad en laat kleine paadjes of stukjes die op een pad lijken links liggen.

Wat kun je verwachten

De beklimming van de Ben Nevis is een dagtocht waarbij je begint vanaf zeeniveau. Dit betekent dat je de 1344 meter zowel moet klimmen als dalen. Wandel je regelmatig en draai jij je hand niet om voor een tocht van zeven uur achter elkaar lopen, dan kun jij Ben Nevis aan.  Stel je in op circa vier uur omhoog en drie uur naar beneden lopen. Vergeet niet om af en toe stil te staan om van de prachtige uitzichten te genieten. Volgens de statistieken is mei de droogste maand en bijkomend voordeel er zijn amper midgets aanwezig.

Wisselend landschap tijdens beklimmming Ben Nevis

Check altijd vooraf het actuele weerbericht via Mountain Weather Information Center of Bel T (0)9068 500441 voor het telefonische weerbericht voor West Highlands.

Help Midges, wat te doen?

Midges zijn muggen zo klein dat je ze amper ziet. Met elkaar steken ze er flink op los. Midges zijn er vanaf half mei tot eind september maar vanaf half juni tot eind augustus kan het echt vervelend zijn. Het probleem is dat je door hun grote aantallen continu overal wordt gebeten als je huid onbedekt is. Midges gaan af op lichaamsgeur dus na een dag zweten op Ben Nevis weten ze je feilloos te vinden. Ga in de aanval: draag lange mouwen en een lange broek, neem een hoofdnetje mee en gebruik muggenwerend middel. Goed om te weten midges houden niet van fel zonlicht en wind.

Bereik de top van Ben Nevis

Hoera, de top van Ben Nevis is bereikt! of je boven uitzicht hebt blijft een verrassing. Wanneer ga jij de uitdaging aan?

Wil je meer inspiratie over Schotland? Lees ook de blog De Schotse Highlands

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.