Vive Le Voyage

Beleef authentiek Sudureyri, het westelijke vissersdorpje in IJsland

Sudureyri vissersdorpje in Ijsland

Na een geslaagde dag op zee komen de kleine bootjes, met hun vangst van die dag, terug naar Sudureyri, een vissersdorpje in IJsland. Een klein eco-vriendelijk dorpje in de mooie Westfjorden van IJsland waar alles draait om vis. De vis wordt verwerkt en verpakt in de lokale fabriek en ligt binnen 36 uur in de winkels van andere Europese landen. Het dorpje heeft een lokaal toerisme bedrijfje, genaamd Fisherman die je de authentieke ervaring van Sudureyri biedt.

Ontstaan Sudureyri

Sudureyri bestond voor 1900 alleen uit een boederij en een kerk, omgeven door stenen. Deze stenen werden verplaatst naar de berg en zo ontstond het dorpje waar in 1906 de eerste motorboot kwam. In dit vissersdorpje in IJsland wonen nu 300 mensen, waarvan 60 kinderen. De ene 30 kinderen zitten op school en de andere 30 kinderen op de peuterspeelzaal. Dit dorpje behoort tot de kenmerkende cultuur in IJsland.

vissersdorpje in ijsland

De visfabriek en de haven staan centraal in dit dorpje. Er werken namelijk 70 mensen in de fabriek en ongeveer 40 op de boten om te vissen.

Eco-vriendelijk vissersdorpje

De vissers in Sudureyri vissen op een eco-vriendelijk manier kabeljauw, schelvis en zeewolf. Zij vissen met een haringhaak en niet met netten. Zodra je Sudureyri binnenkomt zie je de blauwe vlag wapperen. Deze vlag laat zien dat het visserdorpje één van de drie eco-vriendelijke havens van IJsland is. De boten zijn zo gebouwd dat zij weinig bezine verbruiken.

vissersdorpje in ijsland

Daarnaast zijn ze hier gespecialiseerd in de verwerking van bijproducten van vis. De hoofden van de vissen worden gedroogd en geëxporteerd naar Nigeria, waar ze gebruikt worden voor soepen. Andere resten, die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie, worden ingevroren en vervoerd naar het buitenland voor veevoer, voornamelijk naar Denemarken.

Fisherman, het lokale bedrijfje van het vissersdorpje in IJsland

De oprichter van Fisherman is Elías uit Sudureyri, eigenlijk komen alle werknemers uit Sudureyri. De oprichter begon op vroege leeftijd te vissen met zijn vader, maar hij werd zeeziek. Hij besloot toeristen bekend te maken met zijn woonplek en de bijbehorende visindustrie. Zo begon hij Fisherman: een hotel, restaurant en tours. Een persoonlijke en authentieke ervaring in het westelijke vissersdorpje in IJsland! Fisherman heeft mijn hart gestolen! Tijdens een rondleiding door het vissersdorpje kregen wij een snack met tomatensaus en vis die vlak daarvoor gevangen was. Deze snack, in een leuk potje, werd die ochtend bereid door de moeder van Elías.

vissersdorpje in ijsland

Bij Fisherman is het niet alleen een droom mensen over de hele wereld te ontmoeten en hen de meest authentieke IJslandse culinaire reiservaring te bieden, zij maken deze droom ook waar.

Slaap, kook, eet en beleef Sudureyri met Fisherman!

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.