Vive Le Voyage

Een bezoek aan Auschwitz

Als klein meisje was ik altijd erg onder de indruk van de verhalen die mijn opa vertelde over de oorlog. Een bezoek aan Krakau was voor mij dan ook niet compleet zonder Auschwitz. Tussen maart 1940 en 27 januari 1945 zijn hier 1.100.000 mensen omgebracht. Tot op de dag van vandaag is het mogelijk Auschwitz I en Auschwitz II ( Birkenau) te bezoeken en met eigen ogen te zien waar deze gruwelijkheden zich hebben afgespeeld.

Auschwitz wachtpoort

Vervoer

De plaats Auschwitz ligt op circa anderhalf uur rijden van Krakau en je kunt er rustig een dag voor uittrekken om een bezoek te brengen aan Auschwitz I en Birkenau. Je kan een tour boeken vanuit Krakau, een lokale bus nemen of met eigen vervoer gaan. Neem je de lokale bus dan kan je ter plekke vervoer te regelen tussen de twee concentratiekampen.

Openingstijden en toegangsprijs

Auschwitz is iedere dag vanaf 9 uur geopend. Wil je zelf rondlopen en een bezoek brengen aan de barakken, zorg dan dat je voor 10uur binnen bent, anders moet je verplicht mee in een groepsrondleiding. De toegang is gratis. Het onderhoud van de voormalige kampen is helaas erg kostbaar. Een gift kan je achter laten in een giftenpot bij de uitgang.

Lunch

Wil je alle indrukken op je in laten werken en tussen de middag lunchen, dat kan in het restaurant van Auschwitz I.  Poolse vrouwen gehuld in grote witte schorten bereiden hier simpele maar lekkere gerechten als braadworst met aardappel puree, aardappel rösti of een van de bekende Poolse soepen, zoals mijn favoriete soep de krupnik.

Auschwitz 1 (1)

Auschwitz I

Auschwitz 1 is bekend om de toegangspoort met de tekst ‘Arbeit macht frei’. Als je de toegangspoort bent gepasseerd zie je al snel de tientallen barakken. Barakken waar Joden, zigeuners en kinderen gevangen werden genomen, gemarteld en zelfs ter dood werden gebracht. In verschillende barakken kan je een tentoonstelling bezoeken, vooral de barakken 5,6,7 en 11 zijn erg indrukwekkend.  Het bewijs van de misdaden en het kampleven van een gevangenen zijn hier goed zichtbaar. In Barak nr. 21 is een expositie te zien van de Nederlandse bezetting. Foto’s en films tonen het dagelijks leven van de joden tijdens de WOII in Nederland. De gaskamer met crematorium bevindt zich net buiten het kamp.

Birkenau

In Birkenau is de bekende trainrails te vinden waarop de anderhalf miljoen mensen binnenkwamen in het kamp. Ter nagedachtenis aan de misdaden leggen de Joodse mensen volgens traditie een kiezelsteen neer langs de trainrails om de slachtoffers te herdenken.

Aan het einde van de WOII hebben de Duitsers al het bewijs van de concentratiekampen proberen te vernietigen. Maar nog steeds is in Birkenau goed zichtbaar in welke mensonterende omstandigheden de gevangen moesten leven. Zo kan je hier slaapbarakken bezoeken, maar ook de restanten zien van de gaskamers. Het gebouw de Sauna toont hoe de gevangen werden gedesinfecteerd, onthaard, hun onderarm werd getatoeëerd en kampkleding werd uitgereikt.

Birkenau

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.