Vive Le Voyage

Bezoek Buddha Park nabij Vientiane

Buddha beeld bij Wat Xieng Khuan

Vientiane is de hoofdstad van Laos en heeft een fijne ontspannen sfeer waardoor je graag langer blijft. Zeker als je je batterij wil opladen na een periode intensief reizen. Het is er relatief rustig bovendien zijn de wegen breed en goed geasfalteerd waardoor het een ideale fiets stad is. Hoewel Vientiane genoeg mooie bezienswaardigheden heeft vind je juist buiten de stad iets heel aparts. Op ongeveer 25 km ten zuidoosten van Vientiane ligt namelijk Buddha Park ofwel Wat Xieng Khuan (Spirit city) en dat is niet zomaar een park. Zie het als een bizar openluchtmuseum. Wat betekent tempel maar let op: dat is Buddha Park niet. Het park omvat echter vele religieuze beelden waardoor het Wat Xieng Khuan genoemd mag worden.

Imponerend beeld in Buddhapark

De unieke kijk van oprichter Luang Pu Bunleua Sulitat

De oprichter van Wat Xieng Khuan is Luang Pu Bunleua Sulitat. Deze man was een priester – sjamaan die het hindoeïsme en het boeddhisme integreerde.  Hij begon met de aanleg van het park in 1958. Zijn unieke insteek levert bijzondere en zeer gedetailleerde beelden op.  Na de revolutie van 1975 voelde hij zich niet meer veilig onder het bewind van Pathet Lao. Er zat niks anders op dan zijn Buddha Park achter te laten en vluchten naar Thailand. Na aankomst stichtte hij ook hier een beeldenpark genaamd Sala Keoku in het plaatsje Nong Kai. Frappant is dat beide parken op slechts een paar kilometer afstand van elkaar liggen. Ieder gesitueerd aan een andere kant van de Mekong rivier, de natuurlijke grens tussen Laos en Thailand. Buddha Park wordt sinds de vlucht van Luang Pu Bunleua Sulitat onderhouden door de regering en uitgebaat als toeristische attractie.

Wandel langs ruim 200 beelden in Buddhapark

Wandel langs bizarre creaties in Buddha Park

De beelden zijn gemaakt van gewapend beton en vermoedelijk gegoten door ongeschoolde arbeiders onder leiding van Luang Pu Bunleua Sulitat. Vergis je niet, de beelden ogen eeuwen oud maar dat is niet zo. Loop rond en ontdek sculpturen van mensen, goden, dieren en demonen. Uiteraard zie je daarnaast vele Buddha beelden maar ook beelden van boeddhistische overtuigingen en personages van de hindoeïstische overlevering zoals Shiva, Vishnu en Arjuna.

Uitzicht over Buddhapark vanaf de "pompoen"

Beklim de “pompoen” via aarde, langs de hel naar de hemel

Een bekend en opvallend beeld heeft de vorm van een enorme pompoen. Het beeld heeft 3 verdiepingen waarbij iedere verdieping een verhaal vertegenwoordigd. Namelijk dat van aarde, hel en hemel. Het leuke is, je kunt van beneden naar boven klimmen. De entree is via de mond van een demonenhoofd. Klauter de trappen op via de hel (2de etage) naar de hemel (3de etage). Pas goed op niet alles is altijd even veilig. Op het dak kan het glad zijn…ja, ook of juist als het heet is. Geniet na al het geklauter van een spectaculair uitzicht over het beeldenpark.

Beklim de "pompoen" in Buddhapark

Hoeveel tijd trek ik uit voor Buddha Park?

Het compacte park bevat ruim 200 religieuze beelden. Je kunt deze op je gemak in twee uren bekijken. Verwonder je over alle gekkigheid en hoe beter je kijkt hoe meer details je opvallen. Een imponerend werk wat je niet zal ontgaan is de 40 meter lange liggende Buddha. Het park is mooi aangelegd en heeft hier en daar schaduw. Er is een kiosk waar je wat kunt kopen maar bewaar de lunch voor Vientane.

Hoe bereik ik Buddha Park?

Dit kan op verschillende manieren. Het park ligt langs de hoofdweg , de Thanon Thadeua. Zelf ben ik met de lokale bus, nummer 14 gegaan voor 8.000 Kip (€ 0,80) enkele reis. Deze vertrekt iedere 15 minuten vanaf Talat Sao Busstation in Vientiane. Afhankelijk van het verkeer ben je er in ongeveer 45 minuten. Je kunt vanuit Vientiane ook een retour rit regelen met de tuk tuk. De chauffeur wacht dan op je tijdens het bezoek. Een brommer huren is tevens een goede mogelijkheid. Wat Xieng Khuan is doorgaans geopend van 08.00 – 16.30 uur. Vraag het even na voor je gaat. De entree bedraagt rond de 5.000 Kipp (€ 0,50). Je mag zoveel foto’s maken als je wilt maar voor het gebruik van je camera betaal je vooraf rond de 3.000 Kip (€ 0,30).

Vier Kerst in Vientiane

Zonnige feestdagen & Een reislustig 2020 gewenst!


Wil je Vientiane ook per fiets ontdekken? Lees meer in de blog Vientiane op de fiets!

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.