Vive Le Voyage

Bezoek de imposante Krka watervallen in Kroatië

Bezoek de Krka watervallen in Kroatië

Krka watervallen is één van de mooiste en meest populaire natuurlijke bezienswaardigheden van Kroatië. De ligging is centraal vlakbij Sibenik in Dalmatië en het nationale park is groot met een oppervlakte van 109 vierkante kilometer. De watervallen zelf hebben een verval van 242 meter in zeven stappen, waarvan enkele watervallen meer dan 100 meter breed zijn. De rivier de Krka stroomt dwars door het gebied, waarbij vele hoogteverschillen in het karstgesteente worden overbrugd. Met 17 trappen, over een lengte van 400 meter, brengt de Skradinski Buk het water 46 meter lager. De rivier vindt zijn oorsprong aan de voet van het Dinaragebergte en eindigt 72,5 kilometer verderop vlakbij Sibenik in de Adriatische zee. Kortom, laat je overdonderen door het natuurgeweld en de natuurlijke schoonheid van dit park.

Tip: praktische informatie vind je op Krka National Parc.

Maak per boot je entree bij Krka Watervallen

Kies voor een spectaculair entree bij Krka watervallen per boot

Een spectaculair entree van Krka watervallen via Skradin

Wij namen vanaf het busstation, bij de haven van Split, de Flix bus naar Skradin. De rit er naar toe duurt 1,5 uur, maar je verveelt je geen moment, want de route is prachtig. Je rijdt langs de kust van Split richting Trogir om vervolgens dwars door de bergen het binnenland in te gaan. Onderweg heb je panoramische vergezichten vanuit haarspeldbochten en vanaf grote hoogte over de zee en de eilanden voor de kust. De bergen leveren steeds weer een ander schouwspel op.

Het eindpunt is de idylische baai van Skradin, waarvandaan je met een cruise, een schitterend houten schip met open dek, in 25 minuten naar de entree van het park. Kijk terwijl je de baai uitvaart even naar rechts voor de mooie historische hoge brug over het water. Een exemplaar als deze is zeldzaam. Je vaart vervolgens tussen de bergwanden door en over groen blauw water naar de aanlegsteiger. Hiermee maak je een bijzonder entree in dit natuurgebied.

Uitzichtpunt Krka watervallen Kroatië

Ga naar de uitzichtpunten om volop te genieten van het natuurgeweld

Het hoogtepunt, de Skradinski Buk watervallen

De Krka watervallen zijn adembenemend mooi, waarvan de langste en meest bezochte waterval die van Skradinski Buk is. Een duik in het water is hier onvergetelijk en toegestaan. Vanwege de stenen op de bodem zijn waterschoenen een aanrader. Het zal je niet verbazen dat deze watervallen één van Kroatiësch meest bekende natuurwonderen zijn. Houten vlonders en wandelpaden leiden je door dit natuurwonder, een indrukwekkend gebied van moerassen, watervallen, stroomversnellingen en beekjes. Onderweg passeer je historische windmolens, huisjes, een kerk en een smederij. Het is mogelijk om binnen te kijken.

Tijdens de wandeling van circa anderhalf tot twee uur raak je betoverd door de prachtige natuur. Er zijn veel uitzichtpunten waar je goed kan fotograferen. Zoek een rustig plekje en laat het natuurschoon op je in werken. In het kraakheldere water zie je scholen vissen zwemmen en boven het water zweven libellen. Tussen de weelderige begroeiing ontdek je allerlei soorten liefelijke bloemetjes en mooie vlinders.

Het verval van het water van Krka watervallen

Het stromende water moet veel hoogteverschillen overbruggen

Boek een excursie naar Kloostereiland Visovac

Een ontspannen en mooie manier om dieper het park binnen te dringen is door het boeken van een boot excursie naar het kloostereiland Visovac. Dit kan vanaf Skrandi buk, Stinice en Remetic. Al varend over het meer kom je zittend in het zonnetje volledig tot rust. Je ziet veel vogels en hebt uitzicht op dichtbegroeide bergen. De Visovac rivier is een aftakking van de Krka rivier.

Midden in de rivier ligt het kloostereiland, waar je aanmeert voor een bezoek van dertig minuten. Het Visovac-klooster (Kroatisch: Samostan Visovac), een deel van de Franciscaner Provincie van de Meest Heilige Verlosser in Split, is een katholiek klooster. Vanwege de eeuwenlange toewijding aan de Moeder Gods, wordt Visovac ook Moeder van God-eiland genoemd. Vanwege de uitzonderlijke waarde heeft het eiland Visovac altijd talloze pelgrims aangetrokken tot op de dag van vandaag worden bedevaarten georganiseerd. Neem een kijkje in dit bijzondere 16e eeuwse klooster, wat vanaf het begin tot heden wordt bewoond door Franciscaner monniken. Bewonder het kerkje met een rijk interieur of loop door het museum.

Bezoek kloostereiland Visovac in Krka National Park

Neem een kijkje op het bijzondere kloostereiland Visovac

Houd je meer van een stedentrip, lees dan blog Ontdek de vele gezichten van Split

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.