Vive Le Voyage

Bezoek Gunung Mulu National Park

Spot kameleons in Gunung Mulu National Park

Een absolute “must see” in de provincie Sarawak op Maleisisch Borneo is Gunung Mulu National Park. Dit tot de verbeelding sprekende park bestaat naast dichte jungle uit een gigantisch grottenstelsel. Een aantal van deze grotten “show caves” zijn opengesteld voor publiek. Terwijl je andere grotten alleen op een avontuurlijke manier kunt bereiken. Daarnaast bevat het park 3 bergen: Gunung Mulu, Gunung Api en de actieve vulkaan Gunung Benarat. Sinds 2000 staat het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO voor een gebied van 52.864 hectare. Gunung Mulu is daarnaast bij velen bekend vanwege de rotsformaties Pinnacles. Kenmerkend zijn de tot wel 50 meter hoge vlijmscherpe puntige rotsen van kalksteen. Wat je ook gaat doen, een bezoek aan dit park is indrukwekkend en onvergetelijk.

Arriveer per propeller vliegtuig

Het is al een avontuur om in Gunung Mulu National Park te komen. Dit kan alleen met en propeller vliegtuig, om gelijk maar avontuurlijk te beginnen. De vlucht gaat over dichte jungle en is regelmatig niet mogelijk vanwege de weersomstandigheden. Plan daarom ruim tijd in voor je bezoek en zorg dat je op de terugweg geen vervolgvlucht op dezelfde dag hoeft te halen.

Arriveer met een propeller vliegtuig

Reserveer je excursies op tijd

Je excursies reserveer en betaal je vooraf bij de het hoofdkantoor van het park. Doe dit echt op tijd want excursies zitten snel vol. Het personeel vertelt je precies wat je kan verwachten en wat voor materiaal je nodig hebt. Hierbij  gaat het om: adventure caving, pinnacles, canopy tour en nightwalk tours. Houd er rekening mee dat een excursie vanwege weersomstandigheden en veiligheid geannuleerd kan worden. Dit gebeurd regelmatig, het weer bij Mulu is erg veranderlijk en vrij onvoorspelbaar. Bij annulering wordt je dan voor de eerstvolgende mogelijkheid opnieuw ingeboekt. Je vooraf bedachte planning kan dus totaal anders lopen dan gedacht of activiteiten gaan niet meer  lukken.

Geniet van een tochtje per longboat naar de grot

De 4 weergaloze show caves van Mulu

De grotten mag je niet zelf bezoeken maar bezoek je altijd met een erkend gids in excursie verband. Trek anti slip wandelschoenen aan, neem je zaklantaarn, regenjas en iets te drinken en te eten mee. Ieder bezoek is een  unieke en indrukwekkende ervaring. De omvang van de grotten is enorm en binnen kom je ogen te kort.

Deer & Lang Caves

Deze 2 totaal verschillende grotten liggen 150 meter van elkaar af. Deer cave is de grootste show cave van Mulu en de langste grot passage in de wereld. Daarnaast wonen er ruim 3 miljoen vleermuizen in deze grot die iedere dag uitvliegen. De grot is ontstaan door een krachtige ondergrondse rivier die in het verleden door dit gebied stroomde. Vervolgens is door het oplossen en eroderen van de kalksteen deze immense grot gevormd. Lopen door Deer cave is een overweldigende ervaring.
Lang cave is de kleinste en meest spectaculaire show cave van de 4. Je stapt binnen in een schitterende wereld van stalagtieten, stalagmieten, helictietenen en randsteenpoelen. Het overtreft alles wat je ooit eerder hebt gezien op het gebied van grotten. In tegenstelling tot Deer cave werd de geologische ontwikkeling van deze grot meer beïnvloed door de werking van stilstaand water dat de kalk oploste als door een actieve stroompassage.

Laat je overweldigen door Deer cave

Clearwater cave & Cave of the Winds

Deze grotten zijn gesitueerd in de Gunung Api gedeelte van het Melinau kalksteen.
Je vertrekt vanaf het hoofdkantoor per boot naar de grotten. Een prachtig tochtje door de jungle. En ja hoor, bij het binnenlopen van Cave of the Winds voel je een verkoelend briesje. Deze grot heeft niet meer een actieve rivier die er doorheen stroomt maar je ziet overal om je heen de bewijzen van zijn vroegere aanwezigheid. Lopend door de droge rivier passage in de grot wordt je naar ‘Kings Chamber’ geleid. Bewonder bij aankomst de bijzonder speciale weergave van stalagmieten en kolommen.

Bekijk de schitterende grotten van Gunung Mulu

The Fast Lane

Je komt bij deze grot na een longboat tochtje van ongeveer 20 minuten. Vervolgens is het nog een kilometer lopen door de jungle naar de ingang van de grot. Ook hier wordt je weer overdonderd door de grootsheid en schoonheid van de grotten van Gunung Mulu. Je verwondert je 1,5 km lang over wat je ziet. Het pad voert je langs de sedimenten op de bodem van de grot en klimt omhoog tussen de stalactieten op het dak van de grot. Bepaalde gedeeltes van de tocht zijn verlicht maar een groot gedeelte zie je met je zaklamp.

Ontdek de fauna van de grot, met geluk zie je misschien wel de beroemde blauwe racer slang. Daarnaast leven er ook allerlei grote grot insecten zoals duizendpoten, sprinkhanen, spinnen en ja ook kakkerlakken. Witte krabbetjes leven in waterpoeltjes en vleermuizen en zwaluwen scheren aan je voorbij op zoek naar voedsel.

Spot allerlei grot insecten

Kies voor adventure caving

Je kunt je hart ophalen aan adventure caving in Gunung Mulu. Meestal is er een minimum van 3 personen vereist per excursie. Tours naar de grotten variëren in duur van 2 uren tot 1 of meerdaagse tochten. Populair zijn bijvoorbeeld Racer Cave, The Pinnacles en Sarawak Chamber maar er zijn nog vele andere prachtige en uitdagende mogelijkheden. Uiteraard is er een bepaalde fitheid of niveau van ervaring vereist bij deze tochten. Bij het hoofdkantoor wordt je hierover geïnformeerd en wordt beoordeelt wat voor jou haalbaar en bovenal veilig is.

Ga op avontuur in de grotten van Gunung Mulu

De legendarische Sarawak Chamber

Befaamd is Sarawak Chamber, tot voor kort de grootste grotkamer ter wereld totdat de Hang Son Doòng-grot in National park Phong Nha-Ké Bàng in Vietnam werd ontdekt. Een bezoek aan deze grot valt onder adventure caving en is niet voor iedereen weggelegd, je moet ervaren zijn. Samen met je gids ben je 2 dagen en 1 nacht onderweg.

Maak wandelingen in Gunung Mulu National Park

De volgende wandelingen zijn gratis en kun je zelf dus zonder gids maken. Vanwege de veiligheid moet je je altijd vooraf registreren bij security, gestationeerd bij de hoofdingang. Na de wandeling meld je je bij hun af. Onderweg is niks te koop want je bent in de jungle. Een waterdichte tas is geen overbodige luxe tijdens je activiteiten in Mulu. Je kunt trouwens allerlei “survival” benodigdheden in de winkel bij de hoofdingang kopen. Zorg dat je voldoende water, iets te eten, zonnebrand maar ook regenkleding bij je hebt. Buien kunnen heftig zijn in Mulu. Bloedzuigers komen voor, je kunt hier speciale sokken voor aanschaffen of een middeltje kopen om ze van je huid te krijgen. Zelf heb ik er echter ging last van gehad.

Wandel over de vlonderpaden in Gunung Mulu

Botanical trail

Deze wandeling van 1,5 km geeft je een goed inzicht in het kleurrijke plantenleven van Mulu. Tijdens de wandeling leer je veel over de omgeving via informatiepanelen langs het pad.

Paku Waterfall

Deze wandeling is 6km waar je ongeveer 2 uur over doet. Vergeet niet om je voor vertrek te registeren bij Park Security bij de hoofdingang. Je kunt er ook voor kiezen om niet de hele wandeling te doen maar om alleen te zwemmen in de verfrissende Paku rivier bij de waterval. Het pad kan heel modderig zijn dus trek geschikte schoenen aan.

Paku Valley Loop

Houd je van een stevige wandeling dan is deze loop perfect. Je doet ongeveer 3 tot 4 uur over de 8 km lange route. Neem voldoende water en wat te eten mee. Door de tropische warmte zweet je je namelijk kapot. De natuur is echter ontzettend mooi en deze loop laat je de grote diversiteit in vegetatie van Gunung Mulu zien.

The Tree Top Tower

Ben je niet vies van een pittige klim in vochtige tropische warmte en vind je het geweldig om vogels te spotten of eekhoorns te zien dan is dit iets voor jou. Tijdens het fruitseizoen maak je bovendien kans op het zien van de neushoornvogel of makaken die van de vijgenbomen eten. Haal de sleutel op bij security gestationeerd bij de hoofdingang. Je krijgt hem overhandigd na betaling van een kleine borg.

Kenyalang Loop

Deze wandeling kun je maken als je al helemaal achterin het park bent ter hoogte van Deer Cave. Het is een mooi rondje van 2,5km wat je in een uurtje kunt lopen.

Geniet van de Mulu Canopy Skywalk

Deze wandeling maak je met gids en tegen betaling, boek vooraf. Het is een prachtige ervaring om over de bruggen tussen de boomtoppen door te lopen. Het mooiste is om de 1ste wandeling in de ochtend te reserveren. De natuur moet dan nog ontwaken en je maakt meer kans op het spotten van bijzondere vogels en klein wild zoals aapjes en eekhoorns. Bovendien zijn er rond dat tijdstip bijna geen bezoekers in het park en is het lekker rustig, wat je kansen vergroot.

Maak een ochtendwandeling over de Mulu Canopy Skybridge

Aanschouw de vleermuis exodus

Een hele bijzondere ervaring is het meemaken van de uittocht van miljoenen vleermuizen bij Deer Cave. Deze exodus vindt iedere dag tussen 16.00 – 18.00 uur plaats. De diertjes zwermen in lange slierten uit, je hoort het gefladder. Ze verlaten de veilige omgeving van de grot om op zoek te gaan naar voedsel, meestal insecten. In de vroege ochtend keren ze weer terug. Je kunt dit fenomeen op eigen gelegenheid aanschouwen. Neem een zaklamp mee voor de terugweg want dan wordt het donker. Je bent namelijk nog wel een uur onderweg naar de uitgang van het park.

Kijk naar de uittocht van miljoenen vleermuizen

Ga op nachtsafari

Ontdek de jungle in het donker. De avond geeft een totaal andere beleving dan overdag. Samen met een gids en zaklamp ga je ongeveer 2 uren op pad. Verwacht geen groot wild want dat leeft hier niet meer. Wel kun je nachtvogels zoals zwaluwen spotten maar bijvoorbeeld ook, slangen, spinnen, kikkertjes of wandelende takken. Om je heen dansen vuurvliegjes door de lucht. Er is veel meer te zien dan je denkt. Sta versteld van de vormen en kleuren van kleine tot grote insecten die worden aangetrokken door het licht.

Verblijf, eten & drinken

Je kunt verblijven in een hostel of lodge in het National Park zelf. Er zijn echter ook leuke mogelijkheden net buiten het park. Zo kun je er voor kiezen om te verblijven op een homestay dus bij mensen thuis. Aanrader is Mulu Village met zeer vriendelijke en behulpzame eigenaren. Je treft hier je tevens veel andere reizigers om ervaringen mee uit te wisselen. Verwacht geen luxe, het is eenvoudig maar prima. Vlakbij liggen enkele kleine lokale restaurantjes en aan de weg naar het National Park ligt een supermarkt. Bij de hoofdingang van Gunung Mulu National park vind je Cafe Mulu. Een heerlijke plek om na te genieten van je avonturen en om nieuwe energie op te doen. Je kunt er terecht voor een lekker ontbijt, lunch of diner vanaf 07.30 tot 19.30 uur.

Verblijf bij homestay Mulu Village

Maleisisch Borneo heeft een grote verscheidenheid aan indrukwekkende nationale parken. Wil je er meerdere bezoeken lees dan de blog Bako National park, verken de jungle.

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.