Vive Le Voyage

Bezoek het kleurrijke oude centrum van Dali

Dali in de provincie Yunnan

In China ligt in de provincie Yunnan de populaire stad Dali. Ga niet per ongeluk naar de nieuwe stad van Dali. Dat is namelijk een miljoenenstad. Reis door naar de kleurrijke oude stad Dali. De stad ligt ingeklemd tussen het meer Er Hai en de lange bergketen Cangshan. In deze streek woont voornamelijk de bevolkingsgroep Bai. Ervaar het authentieke karakter van het oude centrum van Dali. Slenter door de oude stad. Maak een boottocht over het meer Er Hai . Ontdek de Bai Cultuur en proef van lokale lekkernijen. Vanuit Kunming reis je met de bus in ongeveer 5 uur naar het nieuwe Dali. Neem vanaf het busstation een taxi naar de oude stad van Dali. Een rit van ongeveer 20 minuten. Dali is onder de Chinezen zelf populair. Ga in september en oktober dan is het een stuk rustiger. Mooie bijkomstigheid, in deze periode ligt er sneeuw in de bergen.

Verken de compacte oude stad van Dali

Het toerisme is in Dali heel duidelijk op de Chinezen zelf gericht. Je komt veel Chinese toerisen tegen met de welbekende selfiesticks. Kijk niet vreemd op wanneer de Chinezen juist met jou op de foto willen. Als westerling ben je ondanks het toerisme nog steeds een bezienswaardigheid. Ga op verkenning in de oude stad die binnen de restanten van de stadsmuren uit de Ming-tijd ligt. Terwijl je door de stand wandelt, waan je je in een openluchtmuseum. Neem de tijd, dwaal over de keienstraatjes en drink thee bij een theehuis. Ook fijn, laat je masseren in de werkplaats van een traditionele masseur. Sla je slag bij één van de vele sieraden winkeltjes voor jade of zilveren armbanden. Beklim voor het mooiste uitzicht over Dali de Zuidpoort.

Vermaak je in de oude stad van Dali

Bezoek in het commerciële gedeelte van Dali de hippe koffie en thee tentjes. Je wordt er regelmatig getrakteerd op een live optredens van Chinese singer/songwriters. Daarnaast mag een bezoek aan Dali Art Factory niet ontbreken, CangPing Street 56. Het is een oude fabriek waar meerdere ateliers in gevestigd zijn. Bovendien wordt er moderne Chinese kunst tentoongesteld. Je kunt ook gelijk kopen wat je mooi vindt. ’s Avonds is er in het commerciële centrum van het oude Dali genoeg te doen. Ga naar restaurants en café ’s met bandjes, danseressen en natuurlijk karaoke. De Chinezen gaan hier zelf op stap. Aanrader is The Bad Monkey bar, een soort rock kroeg, 59 Renmin Road.

Kijk je ogen uit bij Art Factory te Dali

Vergaap je aan moderne kunst bij de Art Factory in Dali

Ontdek de charme van het omliggende landschap

De omgeving van Dali is prachtig en absoluut het bezoeken waard. Net buiten Dali vind je weiden, platteland en rijstvelden. Het platteland kun je het beste ontdekken middels een fiets tour. Je kunt hiervoor terecht bij het toeristen kantoor bij één van de stadspoorten. Je wordt er geholpen door personeel in Bai klederdracht. Het is heel leuk om vanuit de oude stad op de fiets af te dalen naar het meer. Langs de weg kom je grote uitgehouwen keien tegen. Bedrijven handelen hier in en showen hun objecten.

Kom in aanraking met het boerenleven op het platteland rondom het oude Dali tijdens een fietsttour

Maak een boottocht over het Binnenmeer – Er Hai

Er betekent in het Chinees ‘oor’ en Hai staat voor ‘zee’. Het Er Hai meer ligt 3km ten oosten van Dali. De naam is afgeleid aan de vorm van het meer. Voor het volk de Bai staat het meer symbool voor vruchtbaarheid. Stap binnen bij een willekeurig café in Dali en boek er je boottocht. Vanaf veel punten rondom het meer varen veerdiensten. Hoogtepunt tijdens de tocht vlakbij de oostoever is het eilandje Jinsuo Dao (het eiland van de gouden pendel). Het is een voormalig zomerverblijf van de Nanzhao vorsten. Tegenwoordig biedt het plaats aan een vissersdorpje. Daarnaast is er een kleine tempel gewijd aan de rijkdom, het geluk en een lang leven. Richting het noorden van het meer vind je Xia Putao. Bezoek op dit rotseiland de boeddhistische tempel. Aan de zuidpunt van het meer ligt het Er Hai-park. Geniet vanaf de heuvel van een geweldig uitzicht.

Ga varen over het binnen meer Er Hai bij Dali

Tip: Ga met de vissers van Er Hai mee om te zien hoe ze met hun getrainde aalscholvers vissen.

De geschiedenis van het Nanzhao rijk – met het volk de Bai

In de achtste eeuw verenigden de Bai zich onder de medogenloze vorst Pileguo, bekend om de meedogenloze wijze waarop hij zijn vijanden uitschakelde. Het Nanzhao rijk werd gesticht met Dali als hoofdstad. Vanwege de strategische ligging in het dal en door de bescherming van de bergen heeft Dali twee invasies van het Tang-leger weerstaan. Hierdoor kreeg Dali de controle over de zuidelijke Zijderoute in handen. In de beste periode strekte het koninkrijk zich uit over Zuidwest-China tot in Birma en delen van Vietnam. Het Nanzhao rijk ging ten onder toen Kublai Khan in de dertiende eeuw de Yuan-dynastie stichtte. Vang een blik op van de traditionele Bai – cultuur in één van de talrijke dorpjes rondom Dali. De beste manier hiervoor is het bezoeken van een lokale markt. Je herkent de Bai aan hun bijzondere klederdracht.

Bewonder oude Bai huizen

Kenmerkend aan de bouwstijl van de talrijke oude Bai huizen is de bewerkte toegangsdeur. Daarachter ligt een binnenplaats die vaak vol bloemen staat. Langs 3 zijden van de tuin staan woonhuizen met soms ook nog een tuintje. Wil je overnachten in een accommodatie gebouwd in Bai-stijl? Boek dan een kamer bij Jim’s Tibetan Hotel, Yuxiu Lu 13. Dit is een sfeervol hotel wat op loopafstand ligt van de stadspoort. Er is een tuin en een groot dakterras met uitzicht over Dali, de bergen en het meer. Het is niet volgens de Bai traditie ingericht maar heeft een persoonlijke inrichting. Je herkent invloeden uit Tibet en Thailand. Vanuit het hotel boek je bijzondere excursies. Want ze gaan van de gebaande paden af.

Tip: Bezoek het lentefeest, een vijfdaags festival waarbij de Bai op ongezadelde paarden racen, worstelen, dansen en zingen.

Proef van de specialiteiten van de Bai

Voor het proeven van lokale lekkernijen zit je in Dali goed. Want de keuken van de Bai staat bekend als één van de beste van de provincie Yunnan. Proef de volgende specialiteiten: Suanla yu, riviervis in pittige zure saus. Huangmen ji, gebakken kip met gember en andere kruiden volgens  plaatselijk recept. De bijzondere combinatie Pijiutu, konijn met bier. Probeer ook de bomenmousse, Shupi. Eindig ten slotte met het drankje van de inheemse bevolking, Meizi Jiu, ofwel pruimenalcohol. Heb je weer eens zin in een westerse maaltijd? Dan is Café De Jack een aanrader, 82 Boai Lu. Van de Italiaanse keuken tot biefstuk of friet alles kan. De pub-achtige sfeer samen met de openhaard en uitstekende keuken maken dat je er graag blijft hangen.

Ontmoet het Yi volk in Dali

Deze dame in klederdracht behoort tot het Yi volk één van de vele minderheidsgroepen rondom Dali.

Ben je op zoek naar andere bijzondere steden in China, lees de blog Het oude China vind je in Pingyao!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet Neuteboom & Thijs Visser, hartelijk dank voor jullie input!

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.