Vive Le Voyage

Bezoek de Blue Lagoon in IJsland

blue lagoon ijsland

Omgeven door lava, in ijsblauw warm water en een charmant wit masker op je gezicht. Je bent in de Blue Lagoon van IJsland. Een lagune vlakbij de enige stad, en dus gelijk de hoofdstad, van IJsland: Reykjavik. De omgeving van de Blue Lagoon is ruig door de vele lavavelden en kilometers onbewoonde plekken. De Blue Lagoon zelf is alles behalve ruig.

Dit geothermische bad is dan wel de meest toeristische van IJsland, of eigenlijk is dit misschien wel de enige echte toeristische plek in IJsland, maar het is een aanrader. Doordat er gewerkt wordt met timeslots is het er nooit te druk. Je pakt rustig een hand modder om op je gezicht te smeren, bestelt een drankje en wandelt wat rond over de lava.

blue lagoon ijsland

Het warme water van de Blue Lagoon

Een natuurverschijnsel of gemaakt door de IJslanders zelf? Wat denk jij? Het warme water komt in ieder geval ver onder de grond vandaan. Uit gaten van zo’n 2000 meter diep. Een milieuvriendelijke krachtcentrale pompt het water omhoog, waardoor wij in de lagune kunnen zwemmen. Het is dus geen natuurverschijnsel. Dit opgepompte water wordt eigenlijk gebruikt voor de opwekking van warmte en elektriciteit. Huizen worden verwarmd met dit soort water. Er werd bedacht de restanten van het warme water te gebruiken voor een spa of zwembad. Dit idee komt niet zomaar ergens vandaan, want de IJslanders zijn gek op zwemmen. Op elke hoek van de straat is een zwembad of spa te vinden, wat gezien kan worden als een kroeg in Nederland waar vaste stamgasten alles over het leven bespreken. De restanten van dit warme water worden dus ook gebruikt om te zwemmen in de Blue Lagoon.

Blue Lagoon IJsland

Blauw, blauwer, blauwst in de Blue Lagoon

Helderblauw, ijsblauw of eigenlijk gewoon echt heel blauw, dat is het water. En dit komt door de hoge temperaturen van gemiddeld 40 graden Celsius. Mineralen worden door dit water opgewarmd wat een blauwe kleur geeft. Lopend of zwemmend door de Blue Lagoon merk je dat het water verschillende temperaturen heeft. Het ene deel van de lagune is warmer dan het andere.

blue lagoon ijsland

Doei huidproblemen

Door de mineralen, zoals silica, is de Blue Lagoon ook goed voor mensen met huidproblemen. Eczeem herstelt snel als jij je in de lagune begeeft. Zelfs het gezicht kan voorzien worden van silica, door een mooi wit mud silica masker. De Blue Lagoon is dus goed voor de huid, maar alles behalve goed voor je haar. Voor de dames en heren met lang haar steek het op en gebruik de conditioner die je overal bij de douches vindt. Anders kom je thuis met paardenhaar.

blue lagoon ijsland

Een vorm van duurzame energie en een plek om te ontspannen omringd door een adembenemende natuur. Blue Lagoon is zeker een bezoek waard tijdens een bijzonder vakantie door IJsland.

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.