Vive Le Voyage

Het bounty eiland van São Tomé: llhéu das Rolas

São Tomé is al een groot paradijselijk bounty eiland op zich. Maar voor het echte perfecte bounty gevoel is een bezoekje aan het mini eilandje dat dichtbij het zuidelijkste puntje van São Tomé ligt zeker de moeite waard!

De reis llhéu das Rolas

São Tomé is geen groot eiland maar om van het noorden naar het zuiden te rijden, kost je wel 2 uur. Ik woon in het noorden in de hoofdstad van het eiland dus moet deze reis afleggen om uiteindelijk een overtocht naar llheú das Rolas te kunnen maken. Nou valt een autorit van 2 uur wel mee maar aangezien het je soms onderweg moeilijk wordt gemaakt door gaten in de weg, bochten, bergen, overstekende dieren en als je echt pech hebt op de weg gevallen bomen, is deze reis voor de chauffeur een uitdaging. De bijrijder mag overigens absoluut niet klagen! Die krijgt uitzicht over de prachtig blauwe oceaan, ziet exotische planten voorbij komen in het regenwoud en kan het dagelijkse leven van São Tomé van dichtbij bekijken.

Tip: mocht je deze reis naar het zuiden willen afleggen vergeet dan niet de Pico Cão Grande ook even te bezoeken. Deze futuristische vulkaan is echt een lust voor elke fotografieliefhebber!

Porto Alegre

Helaas is er nog steeds veel armoede op São Tomé. Dit is ook goed te zien als je bij het eindpunt van de weg aan komt bij het vissersdorpje Porto Alegre. Er staan kleine houten huisjes, de weg bestaat uit modder en steen en mensen leven voornamelijk op straat. Wel verdienen ze in dit dorpje wat geld aan de visserij en aan de overtochten die zij zelfstandig organiseren richting llhéu das Rolas. Het is mogelijk om in de hoofdstad een volledige georganiseerde tour bij een van de resorts te boeken, maar ik kan jullie verzekeren dat dit niet net zo leuk is als mijn boottochtje vanuit Porto Alegre.

Immers aangekomen in Porto Alegre komt er al snel een vriendelijke jongen op mij af die vraagt of hij ergens mee kan helpen. Ik leg hem in mijn zeer slechte Portugees uit dat ik graag naar llhéu das Rolas wil en ook weer terug moet naar het vaste land. Na een zeer goedkoop openingsbod van €8 ga ik meteen akkoord en word ik naar het haventje gebracht. Hier worden zwemvesten tevoorschijn gehaald en een motor om aan het vissersbootje te bevestigen. Na een kwartiertje wachten kan de overtocht beginnen.

llhéu das Rolas

Een boottocht van 20 minuten is niks tegenover de pracht en praal van llhéu das Rolas. Het eiland heeft lichte zandstranden, omringd door palmbomen en extreem helder blauw water. Een dagje relaxen op deze stranden kan bijna niet ontbreken aan je reis naar São Tomé.

Een andere hele gave activiteit is de wandeling naar de equator lijn die op een heuvel ligt. De wandeling is niet erg lang maar zeker wel slopend door het warme vochtige weer. Maar als je dan boven aankomt is het de wandeling zeker waard. Allereerst heb je prachtig uitzicht op de stranden en het blauwe water. Ten tweede is in de grond een mozaïek van de wereldbol ingelegd in de allermooiste kleuren. Echt de moeite waard om te bezoeken!!

Anne-Floor is een enthousiaste en chaotische levensgenieter. Haar grootste hobby's zijn reizen, fotograferen en schrijven. Ze is student toerisme aan NHTV in Breda en gespecialiseerd in marketing en communicatie.

1 Comment

  1. Ellen

    28 maart 2017 at 17:07

    Vandaag kon ik jouw verhaal gelukkig wel lezen.
    Wat een voorrecht om in en tussen die prachtige natuur te mogen vertoeven.
    En…door jou op zo’n enthousiaste manier beschreven dat je eigenlijk meteen het vliegticket zou willen boeken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.