Vive Le Voyage

Camperreis door Australië en Nieuw-Zeeland? Niet doen!

Camperreis door Australië en Nieuw-Zeeland? Doe het niet!

Ultieme vrijheid, veel zien en weinig betalen als je met een camper door Australië en Nieuw-Zeeland reist? Zo’n camperreis Down Under is de droomreis van velen en ook ik dacht dat dit de beste manier was om het land van de Kiwi’s en Aussies te ontdekken. Totdat ik bij dé reisspecialist voor Australië en Nieuw-Zeeland kwam werken en mijn Nieuw-Zeelandse baas Andrew Morten mij wist te overtuigen dat dit niet de manier is om zijn land te bezoeken. Maar waarom dan niet? Dat vertel ik je nu!

Je hebt geen vrijheid

Wat dacht je ervan om te overnachten op een motorhome park midden in de natuur met een ‘prachtig’ uitzicht op de witte camper naast je? Ja, je slaapt op een parkeerplaats, want wild kamperen mag niet meer in deze twee landen. En dan ben je ook nog eens zo vrij dat je de volgende dag alles weer moet inpakken als je iets wilt ondernemen. Toch niet zo vrij dus zo’n camperreis door Australië en Nieuw-Zeeland.

Camperreis door Australië en Nieuw-Zeeland? Doe het niet!

Doei locals, hoi massatoerisme

Tel er dan ook nog eens bij op dat je niet overal mag komen. Campers zijn namelijk niet verzekerd op onverharde wegen en dat zijn in vele gevallen de wegen die naar bijzondere plekken leiden. Die plekken moet je dus overslaan. Daarnaast moet je de camper ophalen in een grote stad en vervolgens weer terug brengen in een grote stad. Je rijdt met zo’n 55 kilometer per uur over de grote wegen. Wegen waar de grote touringcars rijden en wegen die leiden naar de toeristische trekpleisters.

Met een huurauto rijd je veel sneller. Zo kom je op meer plekken terwijl je op een rustig tempo reist en veel minder van je kostbare vakantietijd verliest. In zo’n bakbeest van een camper ben je natuurlijk ‘pietje toerist’ en dat maakt het contact met de locals een stuk moeilijker. Zonde, want de Kiwi’s en Aussies zijn erg gastvrij. Tijdens een verblijf bij deze locals laten ze met trots hun land zien, of te wel plekken waar je zelf niet snel komt.

Camperreis door Australië en Nieuw-Zeeland goedkoop? Alles behalve!

Down Under on a budget? Vergeet dan de camper! De prijzen bij de aanbieders lijken op het eerste oog aantrekkelijk, maar een camperreis Down Under is uiteindelijk niet zo goedkoop. Kijk maar naar onderstaande punten waar je extra voor moet betalen:

 • Verzekering;
 • Afkoop eigen risico van zo’n €45,00 per dag;
 • Kosten van de campings;
 • Extra brandstofkosten ten opzichte van een huurauto. Hierbij kun je denken aan ongeveer €20,00 per dag;
 • Extra kosten voor eventuele ferryovertochten, zoals de Interislander tussen het Zuidereiland en Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Voor de ferry betaal je zo €250,00 extra.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de camper die stil staat op een parkeerplaats op het vaste land terwijl jij geniet op een mooi eiland, waar campers niet welkom zijn. Net als in grote steden, waar je de camper niet mag parkeren.

Comfortabel in een bestelwagen

Veel mensen hebben het beeld van een camperreis in Amerika en Canada. Brede wegen en campers geparkeerd in de mooiste natuurparken. In Australië en Nieuw-Zeeland is de werkelijkheid anders. Vooral in Nieuw-Zeeland zijn de comfortabele campers al snel te groot voor de prachtige kustwegen en slingerende bergpassen. Dus heb je een kleinere camper nodig. Een camper die lijkt op een bestelwagen met korte en smalle bedden (1.40 bij 1.80), een piepkleine keuken en een nog kleinere badkamer.

Heb ik jou, net als Andrew mij, kunnen overtuigen dat een camperreis door Australië en Nieuw-Zeeland niet zo’n goed idee is? Of twijfel je toch nog tussen een huurauto of een camper? Dan kan je ook voor een middenweg kiezen: de camper car.

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

2 Comments

 1. Agneta

  3 september 2017 at 22:39

  Heb jaar lang gereist met camper met pop up dak. Camper trouwens gekocht en na de reis weer verkocht. Goedkoper kun je niet met camper reizen. Je hebt campsize book die alle gratis kampeer plekken laat zien in Australië en ook of er toilet etc. Aanwezig is. Ook staan er goedkope campings op waar je kan douchen etc. Ik heb heel veel kunnen zien met camper en al! Huren is echt duur idd. Maar net hoelang je gaat.

  • Demi Bokern

   4 september 2017 at 21:11

   Hoi Agneta, bedankt voor je aanvulling en de tip om een camper te kopen als je voor lange tijd Down Under gaat reizen! Huren is, zoals je zegt, duur en het hangt natuurlijk ook helemaal af van wat je wensen zijn tijdens een reis. Een jaar lang reizen, betekent ook dat je veel meer tijd hebt om een land te ontdekken. Ga je bijvoorbeeld vier weken, dan is je vakantietijd veel kostbaarder. Daarnaast ben ik er wel van overtuigd, dat je met een camper de leuke B&B’s overslaat en dus het echte contact met de locals mist. Dat is voor mij een belangrijk aspect tijdens de reis. Maar uiteraard is ook dat voor iedereen weer anders.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.