Vive Le Voyage

Cebu: Zwemmen met walvishaaien

Een van de hoogtepunten op het eiland Cebu is zwemmen met walvishaaien. Dit kun je doen bij het plaatsje Oslob. In deze blog ontdek je praktische tips voor een onvergetelijk moment met deze gigantische beesten.

Vertrek rond de zonsopkomst

Wie op het eiland Cebu is wil de walvishaaien zien en deze vis zelfs van onder het wateroppervlak bewonderen. Iets ten zuiden van Oslob heeft men een plek gecreëerd waar ze het hele jaar door te vinden zijn. Minder romantisch, ze worden gevoederd. Het is belangrijk om vroeg aan te komen waardoor je de massa’s toeristen uit omliggende plaatsen of zelfs helemaal uit Cebu City ontwijkt. Vanaf zes uur ’s ochtends kun je het water in duiken.

Tip: Verblijf ten zuiden van Oslob, huur een scooter en voel je flexibel qua aankomst- en vertrektijden. Sta rond half 6 op en vertrek! Zo vroeg? Ja, dit is de enige manier om niet uren in de rij de hoeven staan en met weinig mensen in het water te liggen. Ben je een vroege vogel? Sta dan nog iets eerder op en geniet van de zonsopkomst!

01 Zonsopkomst

Spotplaats voor walishaaien

Aan de kant van de weg staat duidelijk aangegeven waar de plaats voor whale shark watching is. Je kunt dit niet missen! Na aankomst volgen er drie stappen; inschrijven, instructie en betaling. De instructie is helder, visueel ondersteund en in het Engels.

Tip: Je kunt ervoor kiezen in de boot te blijven zitten (500 pesos), te snorkelen (1000 pesos) of zelfs te duiken (1500 pesos).

02 Snorkel

Vanachter het glas van je duikbril

Onthoud het nummer wat je hebt gekregen en luister of je omgeroepen wordt. Trek vooraf zwemkleding aan, ontvang een zwemvest en een snorkel set. Met een kleine groep stap je in een houten bootje en vaart de zee op. De zon is net opgekomen. Een lichtgrijze grote bek hapt naar eten net naast onze boot. Laat je langzaam in het water zakken en bekijk deze gigantische walvishaaien van onder het wateroppervlak. Blijf op zo’n 4 meter afstand en geniet!

Tip: Combineer je trip met de Tumalog watervallen. Rijdt rechtsaf de doorgaande weg op, ga daarna links (het is vanaf deze kant niet duidelijk aangegeven).

04 Walvishaai

03 Walvishaai

Handig om mee te nemen

Trek zwemkleding aan onder je normale kleding. Waardevolle spullen kunnen nat worden in de boot. Kies ervoor je tas achter te laten in de aanwezige lockers of neem een waterdichte tas mee. Het is prachtig om foto’s en filmpjes onder het water te maken. Stop je telefoon in een waterdichte zak (te koop bij een van de stalletjes) of ga voor een waterdichte hoes om je camera. Na het zwemmen kan het koud zijn. Er zijn douches en wc’s beschikbaar. Een handdoek en droge kleding is geen overbodige luxe.

Tip: Het Italiaanse restaurantje aan het water serveert ontbijt en lunch.

15-daagse reis door de Filipijnen

Wij reisden in de kerstvakantie 15 dagen door de Filipijnen. Onze reis begon in Manila. Daarna vlogen we naar Cebu City en ontdekten het zuiden van Cebu. De eilanden Siquijor en Bohol zijn ook aanraders.

Arinda is verslaafd aan reizen, gek op onderwijs en heeft een sterke ondernemingsdrang. Tijdens het reizen wordt duidelijk dat zij een sociale onderneming op wil zetten in een ontwikkelingsland. Haar grootste droom wordt werkelijkheid als ze haar baan als leerkracht in Singapore opzegt. Vanuit Cambodja deelt zij reisverhalen en handige tips van over de hele wereld!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.